Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

21 Haziran 2022 Salı

Aldırış Etmek, Umurunda Olması Erdemsel Özelliği, Aldırış Etmek Nedir?, Aldırış ve Umurunda Olması Erdeminin Felsefi Tanımı

Aldırış Etmek, Umurunda Olması Erdemsel Özelliği, Aldırış Etmek Nedir?, Aldırış ve Umurunda Olması Erdeminin Felsefi Tanımı

Aldırış, bir konu ile ilgili olma durumudur. Umurunda olması ile eş anlamlıdır ve söz konusu olan konularla ilgili tam anlamı ile edinilen aldırışlar sonrasında ancak o konu çok daha iyi ve detaylıca anlaşılabilir. Aldırış edilmediği durumlar söz konusu olunca mutlaka eksiklikler ortaya çıkmaya başlayacaktır. Bir olayın, durumun başarılı bir sonucunu yaşatmak için o olay ve durumla ilgili olan bütün alanlarla ilgili olmak, aldırış etmek gereklidir. Her aldırış edinilen konu, bilgi, olay, durum, anlık yaşananların arkasında başka bir gerçeği açığa çıkarabilir ve bu o anda ettiği aldırışlar neticesinde ortaya çıkmaktadır.

Küçücük bir görüntüye aldırış ederek, onun ne olduğunu anlamak için incelendiğinde, üzerindeki onu kapatan örtünün olduğunu görüp ve örtüyü kaldırdığında çok zararlı şeylerin saklandığını fark ederek hemen çalışmalar yapıp bu zararları yok etmek ve başarılı bir iş yapmış olmak, en başından küçücük bir görüntüye aldırış ederek ne olduğunun incelemesi ile aldırış etmenin nasıl sonuçlara varabileceğini anlatan bir örnek olabilir. Yaşam sizin için sahnelenmektedir ve aldırış etmediğiniz konular aslında çok önemli olayların habercisi olabilirler. 

Yaşam halimizde bizimle temas eden bütün olaylara, konulara, bilgilere elimizden geldiğince aldırış etmeliyiz. Umursamazlık, sonrasında edinilmesi gereken bilgilerin bulunmasına engel olabilir. 

Aldırışlar sayesinde bilmediğimiz yerler, ilgili olmadığımız alanlar kalmaz ve bu şekilde çok daha kapsamlı bilgilenilmiş bir yaşam söz konusu olur. Bu anlamlarla aldırış etmek, umurunda olarak bir çalışma ve gözlem yeteneği, varlıkların erdemleri arasında yerini alır ve sevginin içindeki yeri ile gereken şekilde çalışır. Böyle bir sonsuz varoluş içinde, öncemizin ve sonramızın belirsizliği söz konusu iken varlıkların yaşadığı olaylara ve karşılaştığı durumlara aldırış etmeden yaşamasının ne kadar tehlikeli ve sorunlu olabileceğini hatırlatmak istiyorum. Hayat önünüzden akıp geçerken bunu umursamamak varlıklar için oldukça tehlikeli ve sorunlu bir davranış biçimi olur. İşte aldırış etmek, umurunda olması erdemi ile varlıklar bu gibi olumsuz davranışlarından ve sonuçlarından kurtulurlar.