Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

22 Haziran 2022 Çarşamba

İzin İstemek, Müsaade İstemek Erdemsel Özelliği, İzin İstemek Nedir?, Müsaade İstemek Nedir?, İzin ve Müsaade İstemenin Felsefi Tanımı

İzin İstemek, Müsaade İstemek Erdemsel Özelliği, İzin İstemek Nedir?, Müsaade İstemek Nedir?, İzin ve Müsaade İstemenin Felsefi Tanımı

İzin istemek, bir konuda kendisiyle ilgili olmayan şeyler hakkında, o konuyla ilgili olandan o konuyla ilgili olabilmek için, kibar ve nazik bir şekilde istekte bulunma davranışıdır. Olması gerekende budur, o konuyla ilgili olan eğer imkan vermez ise onu yapmamalıdır. 

Çünkü kendisinden önce başkası o konu ile ilgili olmuştur, dolayısı ile o konudaki bütün haklar ondadır, herkes ve her şey buna uyumlu ve kabul etmişken, o konu hakkındaki bütün olayların tek sorumlusu olarak O, O konu hakkında da kimlerin ilgili olabileceğine karar verir ve bunun için izin istemek, imkan istemek gereklidir. 

Bu en başta saygı ile ilgilidir. Belki de  gerçekten o izni vermeyecektir ve bunu ancak izin isteyerek anlayabiliriz.  Onun için o olay, durum, eşya, kişi, bilgi yada başka bir şey belki de kesinlikle izin verebileceği gibi bir durumda değildir, üzerinde çalışması vardır yada ona emanettir, bunları bilemeyiz, bu yüzden bizimle ilgili olmayan şeylerle ilgili bir şeyler yapmak istediğimizde mutlaka ilgili olanlarda varsa, izin isteyerek yaparız. Müsaade istemekte eş anlamlısıdır. Bu durum oldukça nazik ve toplumda düzeni sağlayan uygulamalardan biridir. 

Resmini çekebilir miyim izni istemek, evine girebilir miyim izni istemek, bilgi işlem ekranından bakabilir miyim izni istemek ve benzeri şeyler hakkında bu gibi sorular ilişkileri de düzene sokar ve herkes saygılı bir toplumda yaşamanın rahatlığını tadar. Herkesin kendisine göre sebepleri olabilir her konu hakkında, bunu bilemeyeceğimiz için izinler isteyerek gereken şekilde kendimize yakışan davranışı sergilemiş oluruz. 

Konu ile ilgili gereken şekilde çalışmalar yapan bilgi, sevginin içindeki yeri ile varlıkların kullandıkça ne kadar önemli ve gerekli bir erdemsel özellik olduğunu hatırlatan uygulamaları ile gereken şekilde çalışır. Sevginin içindeki yeri ile varlıksal alanlarımızda yapılanarak varlıkları bu konuda uygulamaya sokan özelliklerle olur.