Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

19 Şubat 2020 Çarşamba

Sinema: Elektrik Savaşları - The Current War - Thomas Edison, Nikola Tesla ve George Westinghouse Hakkındaki Tarihi Gerçekler... / Konusu, Özeti, Afişler

Elektrik Savaşları - The Current War

Oyuncular; Benedict Cumberbatch, Michael Shannon, Nicholas Hoult
Yönetmen; Alfonso Gomez-Rejon
Tür; Tarihi, Biyografi, Dram

Konusu; Film, tarihin ünlü isimleri olan Thomas Edison, Nikola Tesla ve George Westinghouse'in ilk ampulün ve elektriğin icat edilmesi ile başlayan rekabetlerini konu almaktadır.

Özeti; Dünya'da henüz elektrik kullanılmıyorken, insanlar ateş ile aydınlanıyorken film,1880 yılında Menlo Park New Jersey'de Thomas Edison'un icat ettiği ilk elektrik ampulünü akademisyen ve yatırımcılara açık bir alanda tanıtması ile başlamaktadır. Oldukça kararlı ve kendinden emin bir şekilde Dünya'yı değiştireceğine inanan Edison, doğru akım yöntemi ile elektrik sağlamaktadır ve bu durum elektriği sınırlı bir şekilde bölgelere ulaştırmasına neden olmaktadır. 





Edison'un ampul icadı dilden dile dolaşmaya başlayınca bunu duyan George Westinghouse, ampulün sistemini öğrenip Edison gibi doğru akım kullanmak yerine alternatif akım yöntemini keşfedecek ve bunun için bir dinamo üretecektir. 

Çünkü Edison'un akımı bir milden uzağa ulaşamamakta, akım o kadar gidememektedir. Bu yüzden bir süre doğru akım motoru yapması ve sadece bir kasabaya doğru akımı vermesi için bütün bakırlarını gömmesi gerekmektedir. Bu şekilde koca ülke elektrik santrallerinden oluşan bir dama tahtasına dönüşecektir. Ancak George Westinghouse, tek bir alternatif akım dinamosu ile voltajı arttırıp gözün görebildiği kadar uzak mesafelere ulaşabilecektir. Kabloları elektrik direklerine bağlayıp daha az bakır kullanıp daha fazla elektrik üretecektir. Ve bu yüzde 75 daha ucuz bir yöntemdir. Burada önemli olan tek şey ise mesafedir.

Bunları yapabileceğini anlayan George Westinghouse, hemen işlere koyulur ve kendi ürettiği ampullerle Westinghouse Elektrik şirketini kurarak Edison'dan önce piyasaya elektrik vermeye, şehirleri ışıltmaya başlar. Bunu öğrenen Edison, çok sinirlenecek, George Westinghouse'in başarısı yüzünden Edison ile yatırımcısının arası açılmaya başlayacak ve Edison, Westinghouse'un kullandığı alternatif akım yönteminin öldürücü etkilerinin olduğunu öne sürerek bu başarısına engel olmaya çalışacaktır. 





Bu sırada Nikola Tesla, Edison'un yanında işe başlamıştır ve alternatif akım için gereken dinamo sistemini yapabileceğini önermiştir ancak Edison, bu teklifi önemsememiş ve sonrasında aralarında çıkan anlaşmazlık yüzünden Tesla, Edison'un yanından ayrılmıştır.

Edison ise Westinghouse'ın başarısını ve ampul fikrini kendisinden almasını hazmedememiştir ve bunun için basına demeçler verecek, örnek oluşturması için hayvanları alternatif akım elektriği ile öldürerek Westinghouse'ın kullandığı yöntemin öldürücü olduğunu insanlara ispatlamaya çalışacaktır. 

Bir karalama mücadelesi içerisine giren Edison, öncelerinde buluşları ile ilgili insanları öldürücü etkilerinin olmamasına dair oldukça özen göstermesine rağmen sırf Westinghouse'ı karalamak sebebiyle idam mahkumlarını öldürmek için kullanılması düşünülen elektrikli sandalye fikrine herkesten gizli olarak destek verip, kendisine gelen teklifi kabul ederek bu konuda gelir elde edip, alternatif akım ile bu projenin yapılmasını sağlayacaktır. Ancak bu proje yapılırken mektuplaşacak ve her ne kadar Edison, mektuplarının yakılmasını istemiş olsa da sandalye üreticisi bu mektuplarını saklayacaktır. Bu olaylar yaşanırken hastalığı nedeni ile eşini kaybeden Edison'ın, aynı zamanda Westinghouse'in başarısı yüzünden yatırımcısı ile de arası iyice açılmıştır.





Bütün şehirler sıra ile Westinghouse'ın sistemi ile aydınlatılmaya başlamıştır ve bu dönemde Westinghouse, elektrik gücünü iş makineleri üzerinde kullanabilmenin yollarını aramaktadır ancak en güvendiği ortağı, mühendisi Franklin Pope, elektrik kazası yüzünden ölünce umutsuzluğa kapılarak şirketini devretmeyi düşünecektir. 

Ancak eşinin de desteği ile yeniden mücadele etmeye karar veren Westinghouse, bu dönemlerde son olarak giriştiği bir işi yatırımcısının anlayışsızlığı yüzünden bırakmak zorunda kalan Nikola Tesla'nın alternatif akım sistemi ile iş makinelerini çalıştırabileceği konusundaki sunumunu görecek ve O'na bir iş teklifinde bulunacaktır. 

Bu teklifin geldiği dönemde oldukça zor zamanlar geçiren, kaldığı odanın bile kirasını ödeyemeyen Tesla, sevinçle bu teklifi kabul edecek, hatta Westinghouse'a Niagara şelalelerinden elektrik üretmek ile ilgili dev projesinden bahsedecektir. Aynı zamanda Edison, Westinghouse'a ampul fikrini çaldığı gerekçesi ile Westinghouse'a dava açmıştır ancak sonuç alamamıştır. Tüm bunlara rağmen Westinghouse'ı karalamaya devam Edison'ın elektrikli sandalyenin yapımı sırasında yazdığı mektuplar Westinghouse'ın eline geçecek ve Westinghouse, Edison'ı hakkında bir daha konuşmaması için bu mektuplarla tehdit edecek ancak yinede bunları basına verecektir. 





Bu olay sonrasında halkın gözünden düşen Edison, yatırımcısı tarafından da engellenecek ve tüm Dünya'ya duyulması söz konusu olacak olan Chicago Dünya Fuarı'n da Westinghouse'ın elektriği ve ampulleri kullanılacak ve bu olay Edison'ı gölgede bırakacaktır. 

Ancak Edison kısa bir süre önce gramafonu icat etmiştir ve şimdide kameranın icadı üzerinde çalışmaktadır. Westinghouse ise Tesla ile birlikte Niagara projesi üzerinde çalışmaktadırlar. Zamanla Edison, kamerayı icat edecek ve Westinghouse ile Tesla'da Niagara projelerini tamamlayacaklardır. Bu başarıların ardından filmde son bulacaktır.

Tarihin en önemli kişiliklerinin çekişmeleri ve çalışmaları ile geçen filmde örnek alınabilecek türden eğitici bilgiler ve olaylar vardır. Thomas Edison, Nikola Tesla ve George Westinghouse üçlüsünün arasında geçen film, tavsiye edebileceğimiz tarihi ve biyografik dram filmidir.