Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

22 Haziran 2022 Çarşamba

Şiirsel ve Edebi Anlatım Erdemsel Özelliği, Şiir Nedir?, Edebi Anlatım Nedir?, Şiirsel ve Edebi Anlatımın Felsefi Tanımı

Şiirsel ve Edebi Anlatım Erdemsel Özelliği, Şiir Nedir?, Edebi Anlatım Nedir?, Şiirsel ve Edebi Anlatımın Felsefi Tanımı


Şiir, bir konunun yazıyla ve cümleler arasında kafiyeler ve uyumun son derece muazzam bir şekilde kullanılarak konuların, olayların, açıklamaların anlatılması çalışmasıdır. Bu şekilde anlatımlarla etkileme durumu çok daha fazla olur ancak bunun bir yeri ve zamanı olması şeklinde bir durumda vardır. Çünkü şiirsel yazılar ve anlatımlar oldukça etkileyici bir özellik olarak, uygulandığı sırada içerikten çok kelimelerin ve cümlelerin güzelliği, uyumu, ifade ediliş hali etkilerde bulunur ve bu durum her zaman kullanılmak istenmeyebilir. Şiirsel anlatım, kendisine özel durumlarda ortaya çıkarılması şeklinde kullanılmasının daha doğru olduğunu düşünüyorum. 

Ancak bunun kullanılması anları da yaşanan hallerdendir ve yazıları, anlatımları güzelleştiren, kendince bambaşka bir etki alanı ile ortaya çıkaran anlatımlardır. Edebi anlatımlarda buna benzer özelliklerdedir ve bu anlatım çeşidinin içinde de uyum, güzel ve hoş gelecek şekilde anlatma yolu vardır. 

Yani açıklama yapılan konu ilgili olan alana O'nun beğeneceği şekilde, hiç bir rahatsızlık söz konusu olmadan, güzel düşünceler içine girerek konuyu algılaması sağlanarak yapılan anlatımlardır edebi anlatımlar. Şiirde kafiye ve bir ritim vardır ve edebi anlatımlarda daha çok masalsı hayallere kapılarak gerçekleri anlama durumu vardır. 

İkisi de birbirinden güzel bilgilerin farklı yollarla ortaya çıkarılması ve ifade edilmesi durumudur ve varlıklar bu anlatım şeklini de yeri ve zamanı geldiğinde kullanarak bilgilere özellikler katarlar. Çok daha akılda kalıcılık gibi etkileri vardır. Şiirsel bir anlatım, kendi içeriğindeki bilgiden ziyade anlatım şeklinin de bilginin açıklamasına uyması ile bambaşka bir etki alanı yaratır.

Şiirsel anlatımın özelliği, hiç bir şekilde noktalama işaretleri olmadan kafiyeler ve uyumla sanki varmış gibi bir anlatımın ortaya çıkarılması ve anlatılmak istenen bir durum...

Aklım başımdaydı kanım yukarıdaydı dertler başlamıştı hayat istemişti senden benden ondan hepimizden bıkmıştım belli etmiyordum kızgındım yansıtmıyordum kuralım buydu amacım oldu şimdi geldim yönü ele aldım ötekini ezdim fikrimi saçtım hala sürüyor hiç bitmiyor yaşamak buymuş yol vermiyor... Şeklinde şiirsel anlatımlarla bazı konular çok daha kolay, etkileyici ve kısa yoldan anlatılabilir özelliklerde olmaktadır. 

Yöntemle ilgili olarak, şiirlerde anlatmak istediğiniz konuyu öncelikle düz yazı olarak ortaya çıkarmalısınız, yada aklınızda konuyu toparlamalısınız, ardından kafiyeli, uyumlu ve dile ve göze güzel görünecek, dinlerken oldukça keyif verici tınıların oluşacağı bir cümle, kelime dizilimi ile anlatmak istediğiniz konuyu yazıya dökmelisiniz ve bu şekilde denemelerle şiir yazmayı öğrenebilirsiniz. 

Aynı şekilde edebi anlatımlar içinde şiir gibi kafiyeli kelime ve cümlelerin olması yerine bir masala başlıyormuş gibi gerçekleri anlatmaya çalışmalısınız ve cümleleriniz ve kelimeleriniz incelikle ve okuyanı ilgiyle takip etmesini sağlayacak şekilde olmalıdır, böyle kelime ve cümleler seçmelisiniz. 

Bunların dışındaki yazılarda, bu örneklerdeki gibi düz yazılar ve başka şekillerde uygulamalar için kullanılan yazı çeşitleri olarak bulunur. Bu iki erdemsel özelliğinde inceliklerini öğrenerek, varlıklar bilgiler oluşturma konusunda kendilerine bilgi ve tecrübe katmış olurlar. Ve bu güzel özellikleri ile sevginin içindeki yerini alan erdemsel özellik, varlıksal alanlarınızda gereken şekilde çalışır.