Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

23 Haziran 2022 Perşembe

Tasarım Erdemsel Özelliği, Tasarım Nedir?, Tasarım'ın Felsefi Tanımı

Tasarım Erdemsel Özelliği, Tasarım Nedir?, Tasarım'ın Felsefi Tanımı

Tasarlamak, dizayn etmek, düzensiz olanları bir düzene sokmak, onları güzellik bilgisi ve düzen ve geometa gibi ve daha bir çok duyusal ve erdemsel özelliklerin bilgileriyle ortaklaşa bir çalışma içine girerek yepyeni ve göze ve alana çok yakışan ve gereksinimleri karşılayan uygulamaların biçime girmiş hali olarak tanımlanır. Olmayan bir görüntülerden oluşan eşyaları, renkleri, görünen ve ilgili olunan alanları, kullanılan şeyleri, bir biçime sokmaya çalışmak sırasında ona kendinden de bilgiler eklemek yoluyla şeklini ve şemalini değiştirmek olayı tasarlamak anlamına gelir. 

Bu kendinden bilgi vermek, onun şekli hakkında nasıl olması gerektiğine karar vermek anlamına gelir ve bu şekilde kendi görüş ve anlayışlarınla, bilgiler bütünlüğü ve tecrübelerinle o yerleri, şeyleri, alanları, varlıkları, kendini, eşyaları tasarlayabilir ve bu durum varlığın kendisi olma bilgisi ile uyuşan bir durum olduğu için, her varlık zamanı gelince tasarım bilgisini edinmek isteyecektir ve bunun yaşamın zorunlu özelliği olduğunu anlayacaktır. 

Kendi evini, bedenini tasarım bilgisi ile, elbiselerini tasarım bilgisi ile, bir çok kendi alanlarını tasarım bilgisi ile düzenleyecektir ve bu bilgide kendisine özel olan görünümü ile O'nu yansıtacaktır. Kimi renkli tasarımlar yapmaktan hoşlanır kimi beyaz, kimi yeşil, kimi hep kare yada oval kullanır gibi herkesin tasarım bilgisi, O'nun bütün bilgilerinin ortaklaşa çalışması sonrasında ihtiyacına göre sonuçlar şeklinde ortaya çıkar.

Tasarlamak daha çok bir uyum meydana getirmektir. İhtiyaçların düzenlilik erdemi ile bir bütün oluşturularak ortaya çıkarıldığı görüntüsel ve mekansal uygulamalardır. Gördüğümüz her şey bir tasarım işidir ve tasarım, yaşamlarımız için oldukça önemli bir erdemsel özelliktir. Gelecekte varlıksal alanlarınız içerisindeki bütün oluşumları sizler tasarlayacak ve kullanacaksınız, başkalarının tasarımlarını kullanmaktan rahatsız olacağınız davranışlarınızın söz konusu olacağı zamanlarda gelecektir, çünkü tasarımda bir bilgidir ve bilgilerin sizin parçanız olduğunu söylemiştik ve başkalarının tasarımları da başkalarının parçaları olarak sizin varlıksal alanlarınızda bulunmuş olacaktır ve bu erdemin bilinmesinin gerekliliği bu örnekle daha da çok ortaya çıkmış olur. 

Kendi bilgi ve tecrübelerinize göre bir uyum, bir düzen, bir ihtiyacı karşılayan oluşum yapabilmek adına bir çok aracı bir araya getirerek yeni oluşum meydana getirmek tasarım bilgisi ile söz konusu olur ve bu güzel özellikleri ile varlıksal alanlarınızda gereken şekilde çalışır ve sevginin içindeki yerini alır.