Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

19 Haziran 2022 Pazar

Hissetmek Nedir? Hislerimiz Nasıl Tanımlanır? Hissetmek Duyusal Özelliği Nedir? Hissetmenin Felsefi Tanımı

Hissetmek Nedir? Hislerimiz Nasıl Tanımlanır? Hissetmek Duyusal Özelliği Nedir? Hissetmenin Felsefi Tanımı

Hissetmek, kendisine özel yapısı ile varlıkların ilk oluşumlarında meydana gelmiş olan ve görmek, duymak, koklamak, tat almak ve benzeri şekilde bulunan temel duyusal özelliklerden biridir. Kimilerinin dokunmak olarak nitelendirdiği duyusal özelliğinin gerçek isimlendirilmesi hissetmektir ve dokunulmayan alanları hissetmekte bu duyusal özelliğinin çalışmaları arasındadır. Hissetmek, bilgiyi dokunarak ve bildiğimiz dokunmanın dışında varlıksal alanlarla temas eden özellikle oluşumları anlayarak, algılayarak almaktadır. Mesela, gözleriniz kapalı iken odaya birinin gelmesini hiç bir şey duymadan görmeden anlamanız, dokunmadan hissetmek duyusal özelliğinizin bilgiyi nasıl aldığı konusunda iyi bir örnektir. Bilgiyi bu şekilde alan duyusal özelliğiniz, yine dünya şartları nedeni ile kısıtlanmış bir şekilde yaşatılmaktadır. Aslında hastalıkların, acıların, bedensel ıstırapların, işkencelerin bu bilgileri uygulamaya soktukları yerdir hissetmek duyusal özelliğiniz. Hissetmek duyusal özelliğiniz, bu gibi olumsuz durumları tanımasa, içerisine bunları tanıyacak şekilde bilgiler yazılmasa, kesinlikle bu olumsuz eylemleri yaşamazdınız. Size işkence çektirilemezdi, bedensel ıstıraplarınız, hastalıklarınız söz konusu olmazdı. Dünyanın yükü olarak tanımladığımız esas sorunların bazılarının temeli bu duyusal özelliğimizin yapısı bozularak bizlere yaşatılmaktadır. Dünya gibi sınırlandırmalarımız olmasa, bu duyusal özelliğimizin içerisine ne türde bilgiler yazarsak öyle hissederdik.

Bilgiyi hislerle almanın yanında aynı zamanda varlığa da istediği hisleri yaşatmakla ilgili olarak da çalışmaktadır. Bütün duyular birlikte uyum içinde çalıştığı zaman bizler varlıksal olarak kendimizi anlamlandırabilmekteyiz ve hislerimizde, dünya şartları içerisinde bu insan bedenlerine uyumlanmış şekilde, derimizle ve bedensel organlarımızla ve yakın çevremizi algılamakla ilgili çalışmaktadır. 

Diğer duyusal özelliklerimiz gibi bu duyusal özellikte dünya hayatına öylesine şartlandırılmıştır ki, bir eşyaya dokunduğunuzda onun size verdiği dokunmak ile ilgili bilginin ne olacağı duyusal özelliğinize yazılmıştır ve soğuk için belirlenen alanlara dokununca soğuk olduğunu, sıcak için belirlenen alanlara dokunduğunuzda sıcak olduğunu düşünmektesiniz. Bu ayarlamaları diğer duyusal özellikleriniz içinde düşünebilirsiniz. Ve sıcaklığın ve soğukluğun sizleri rahatsız etmesi konusu da yine duyusal özelliğinizin sizin için yapılandırılmış olan ayarlamalarından kaynaklanmaktadır. Eğer böyle bir yapılandırma olmasaydı, güneşin içerisine bile girebilir, hiç bir şekilde sıcaklık hissetmezdiniz. Daha öncede denildiği gibi dünya bizleri zorluklarla yaşamak için yapılandırılmış bir yaşam alanıdır. Hissetmek duyusal özelliğinin bu açıklamasından sonra dünya hayatındaki bir çok olayın yanılgıdan ibaret olduğunu anlayabilirsiniz. Dokunduklarınız gerçekten gördükleriniz ve hissettikleriniz gibi midir yoksa onlar aslında başka yapılarda oluşumlar olarak bulunmaktadırlar ve sizler duyularınızın bir uyum içinde öyle görmeniz, öyle duymanız, öyle hissetmeniz şeklinde yapılandırılmasının yanılgısını mı yaşamaktasınız? Bu soru yeri ve zamanında sorulmuş olmaktadır..

Hisler mesela özellikle cinsellik duyusal özelliği ile oldukça fazla uyum içinde çalışmaktadırlar. Bu duyusal özellik sorunsuz bir şekilde çalıştığında yine kilometrelerce uzakları hissedebilmek gibi çalışmalarının olmasının yanı sıra, binbir güzellikte hisler, hissederek yaşamalar kaçınılmaz olarak duyunun sonucu şeklinde varlıklarda yaşanırdı. 

Bütün erdemsel özelliklerin kendilerine ait enerjetik bir hissinin olduğunu söylemiştik. Bu bilgiler duyular şeklinde enerjilere dönüştüklerinde öyle olağan üstü hisleri tattıran özellikte enerjiler ortaya çıkmaktadır ki, her birini hissetmenin tadına defalarca bile varamazsınız. 

Bildiğiniz sabır erdeminin enerjisi, merhametin enerjisi, cesaretin ve diğerlerinin ortaya çıkardığı hislerle tanımlanan enerjiler o kadar yaşanılası ve hissedilesi özelliklerdedir ki, hissetmek duyusal özelliği, işte yaşamın bu gibi güzelliklerini tanıyarak, var olmayı kıymetlendirici ve bilgiyi birde bu yolla alabilmemizle ilgili şekilde temel duyusal özellik olarak bulunur. Sizlerde sevgiyi tamamlayan erdemleri varlıklarınızda yaşatmaya başladığınızda onların size verdiği hisleri tanımlamaya başlayacak ve bu cümlelerin ne anlama geldiğini zamanla anlayacaksınız. Hissetmek duyusal özelliği ve akabinde hislerimiz, yaşamı, var olmayı güzelleştiren, iyi bilgileri hissetmenin paha biçilemez özellikte güzellikleri tattırdığını anlamamıza yarayan, kendimizi iyi hissederek iyilik sıfatını yaşadığımızı daha iyi tanımlamamızı ve bunun gibi kendimizle ilgili tanımlamalar yapmamızı sağlayan, artı olarak bir çok bilinmeyenleri hislerimizle de algılayarak bizlere bambaşka bir bilgi edinme kapısı açan varlıklarımızın duyusal özelliği olarak bulunur.

Duyguları hissetmek, zevkleri hissetmek, hazları hissetmek ve benzer bir çok erdemi hissetmek bu duyusal özelliğimiz sayesinde yapılır. Hissedilmesi gereken alan bu duyusal özelliğimizin enerjetik yapısı ile temas eder ve bilgisini duyusal özelliğimizden alarak orada nasıl bir bilgi olduğunu bu şekilde tanımlarız. Hissetmek duyumuz, oradaki hislerle olan bilgiyi bizim için tanımlar ve bizde soğuk yada sıcak gibi tanımlamalarla hayatımıza yön veririz.

Ancak bu duyusal özelliğin dünya hayatında olduğu gibi çalışmasına müdahale edilmiş ise, içeriğinde ne hissetmemiz ve nasıl durumlarda bunları hissetmemiz gerektiği belirtilmiş ise öyle hisseder, öyle tanımlarız. 

Artık zaten varlıksal olarak duyularınızın kısıtlanmaları uygulamaları, bu duyusal bilgilerin ortaya çıkması ile yavaş yavaş çözülmeye başlamıştır ve hissetmek duyunuzun bu tanımı bile, sizin iradenizin istediği şekilde hissetmek duyunuzun kendisini yapılandırması için zamanla uygulamayı başlatır ve gereken şekilde kendisini düzenler. Bu diğerleri içinde geçerli olarak ve aydınlanma erdeminin pozitif bir sonucu olarak yaşanır.