Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

20 Haziran 2022 Pazartesi

Dikkat ve Özen Erdemsel Özelliği, Dikkat Nedir?, Özen Nedir?, Dikkatli ve Özenli Olmanın Felsefi Tanımı

Dikkat ve Özen Erdemsel Özelliği, Dikkat Nedir?, Özen Nedir?, Dikkatli ve Özenli Olmanın Felsefi Tanımı

Dikkat, bir konu, olay yada durum ile ilgili bütün algılarını, özelliklerini, fark etme hallerini, konsantre olma durumlarını en iyi şekilde kullanabilme yeteneğidir. Zihinsel bir çalışmanın söz konusu olduğu sırada yaşatılan bir erdem olarak dikkat, olayların içerisindeki görünmeyenlerin görünmesini, fark edilmeyen şeylerin fark edilmesini ve benzer şekilde ayrıntılarla ortaya çıkabilecek olan durumların algılanmasını, bilinmesini sağlayan bir özellik, yetenektir.  Çok daha dikkatli olmak durumunda, ilgili olduğun konu hakkında başarı sağlama oranın çok daha yüksek olur. Dikkat edinilmesi gereken bir konu yada konular olur ve bu konular üzerinde yoğunlaşarak özellikle itina gösterilir. Özen ise bir konuyu çok daha emekler ve çabalar sarf ederek istediği şekilde yapabilmek adına gösterdiği tavır alma durumudur. Kendisi için özenli bir durumdur ve bu durumla ilgili dikkati çalışması söz konusudur. Dikkat edilerek normal zamanlarda duyulmayan bir ses duyulabilir, görülmeyen bir şey görülebilir. 

Detaycılık ve inceleme konusunda kendisinde özellikler bulunan dikkat erdemi, varlıklar için önemli olan bütün konularda kendisini yaşatır. Dikkat ve özen birlikte çalışarak çok daha başarılı sonuçların alınması sağlanır. Dikkatli ve özenli olunan işlerde sorunların olma olasılığı çok daha az olur. Özen göstererek o duruma gereken bütün bilgi ve alaka gösterilmiş olur ve dikkat edilerek de gereken bütün bakışlar, algılamalar ve fark etmelerle ilgili bir çaba içinde bulunulmuş olur. Bu şekilde çalışan yapıları ile erdemler arasındaki yerini alan dikkat ve özen, varlıkları pozitif bir şekilde etkileyerek, önemli konularda kesinlikle kullanılmasını sağlar ve sevginin içeriğindeki yeri ile gereken şekilde çalışır. Böyle bir erdemin farkında olan varlıklar, bunu kullanarak kendi varlıklarında yaşatabilirler. Çok önemli işlerde özellikle dikkat ve özen uygulanması gereken bir erdemdir.

Sevgiyi tamamlayan bu erdem, varlıkların inanarak üzerinde çalışması ile uyguladıkları bir özellik, yetenek olarak kendilerinde yapılanır ve zamanla artık çok dikkatli ve özenli varlıklar haline gelebilirler.