Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

1 Temmuz 2022 Cuma

Sevgi Yasakları: Eleştiri Nedir?, Negatif Eleştirinin Zararları?, Negatif Eleştiri Neden Yapılır?, Eleştirinin Felsefi Tanımı

Sevgi Yasakları: Eleştiri Nedir? Negatif Eleştirinin Zararları?, Negatif Eleştiri Neden Yapılır?, Eleştirinin Felsefi Tanımı

Eleştiri, ilgili alanların kendi yapıları ve özellikleri ve çalışmaları ve durumları ile ilgili olarak bir yorum yapma şeklidir ve bu yorum başkası tarafından yapılması ile ilgili olarak yapılandırılır. Başka alanların başka alanlar hakkında yaptıkları yorumlara ve açıklamalara, onların durumları ve çalışmaları hakkında olan bu bilgilere, söylemlere eleştiriler denilmektedir.

Eleştiri, içeriği bakımından ikiye ayrılır ve bu açıdan bakıldığında hem yararlı hem de zararlıdır. Sırf yıkıcılık olması için, olumsuz hissettirmesi ve bozuculuk için yapılan eleştiriler vardır ve bunlar tamamen fayda sağlamaktan uzak, o alanı olumsuz etkilemek için yapılan eleştirilerdir ve bunları, arkasında nedenleri, amaçları, sebepleri, geçerli olan bilgilerinin olmaması ile anlayabiliriz. Bunun aksine birde pozitif olan gerçek yapıcı eleştiriler vardır ki bunlar ilgili alana fayda sağlar ve bu özellikleri ile yasaldır, yıkıcı ve yapıcı olmaktan uzak olanlar ise yasaktır. Negatif eleştiriler, bilerek ve isteyerek ilgili alanların olumsuzluğunu istemek için yapılan eleştirilerdir ve bu durumdan onların olumsuz etkilenmesi istenir, niyet bu şekildedir, ancak  pozitif olanlar ise olumsuz bir içerik gibide görünse niyetinde onun iyiliğini istemek ve bir düzen içerisinde olmasını sağlamakla ilgili olan eleştirilerdir, işte bu eleştiriler oldukça faydalıdır, kendisinin göremediği sorunları ve yanlışları görmesini sağlar ve bu açıdan sevgiye uyumlu olan yapısı ile kullanılır, ancak diğer eleştirinin içerisinde kötü niyet, yalan ve sahtecilik gibi, diğer alanlara zarar vermek gibi olumsuzluklar söz konusudur ve sevginin yapısına tamamen ters olan özellikleri ile yanlıştır, zararlıdır ve yasaktır.

Bir örnekle,'' yani başarılı olmamış bence...'' şeklinde bir eleştiri yapıldı diyelim, neden dendiğinde mantıklı ve akla uygun olan sebep sonuçları ile açıklaması yapılması ile işte o zaman bu pozitif eleştiri olur ve o alana faydası dokunur. Ancak böyle cevaplar verilemiyor da, ''ne bilim ben ya bana öyle geldi'' gibi baştan sağma açıklamalar negatif eleştirinin göstergesidir ve ardında başka sebepler vardır, kıskançlık v.s.

Bu örnekle pozitif eleştiride açıklanmış oldu, pozitif eleştiride kesinlikle o alana fayda sağlayan yardım bilgileridir. Onun görmediğini pozitif eleştiri yapan görmüş olabilir ve bununla ilgili olarak eleştirel tarzda bilgi vermek zorundadır ve bu kesinlikle pozitiftir ve zaten arkasındaki anlamsal gerçek ortaya çıkmalıdır, nedenleri ve sonuçları ile açıklamaları vardır ve bunu duyan o alan, varlık, yada konu kesinlikle mutluluk duyar, bilmediği şeyi görmesi sağlandığı için teşekkür etmeli ve yaşam halinde pozitif eleştiriler gereklidir, sevgiye uyumludur ve uygulanır. Eleştirinin mantığında yanlışı belirtmek vardır ve bu yüzden sonucun açıklanması ile negatif mi pozitif mi olduğu belli olur.

Yani başarılı olmamış diyen... Çünkü şu alanlarda o şey çalışmıyor, bak, oysaki orada çalışması lazım, gibi açıklayıcı bilgiler verebilmelidir, şeklinde sebep sonuçları ile pozitif eleştiriler kendi fayda sağlayıcılıklarını da ortaya çıkarma özelliklerinde olurlar.