Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

2 Temmuz 2022 Cumartesi

Sevgi Yasakları: Merak Nedir?, Negatif Merakın Zararları, Merakın Felsefi Tanımı

Sevgi Yasakları: Merak Nedir?, Negatif Merakın Zararları, Merakın Felsefi Tanımı

Merak, bir bilgi, konu hakkında o konuyu öğrenmek isteğinin duygularla ifade ediliş tarzıdır. Bu öğrenme isteğinin heyecanı duyulur. Ancak yerine göre negatif yerine göre pozitiftir. Pozitif merak, olumlu bilgilerin, olayların, bilinmesine hakkı olunan konuları merak etmektir ve bu merakların ardında öğretici mahiyette anlamlar vardır. Mesela, bir oyunun sonunda neler olduğunu merak etmek, o oyunu başarmakla ilgili başarıya götüren duygusal reaksiyonlar anlamına gelir. Yada bir varlığın özel zamanlarında ne yaptığını merak etmekte negatif merak anlamına gelir ve bunu merak halini yaşamadan varlığa sormak gerekir ki, bu türlü bir merak öncesinde neler yaptığını düşünmemeyi gerektirir. 

Kendi hakkı olmayan konularda merak göstermek yasak, ancak kendisini başarıya götürmek gibi sebeplere neden olan ve hakkı olan konularda gösterilen meraklarda yasaldır. Negatif merakların zararlı olabileceği gibi ilgili alanları gereksiz yere meşgul eden ve içeriğinde olumsuzluklarında bulunmasının söz konusu olduğu eylemlerin yapılmasına neden olur. 

Yaşamda başkalarına özel olan konuları merak etmemeliyiz, bu tıpkı ilgili alanların kendilerine özel olan konuların bilinmesini istemesi gibi bir durumdur ve içeriğinde saygınında söz konusu olması ile bu yasak bilgisi sevginin yapısına ters olduğunu açıklar. Pozitif meraklar ise içeriğinde çok özellikli faydalı sonuçların ortaya çıkmasını sağlayıcı şekilde yapılanmaları bulundurur. Bilimsel bir çok buluş böyle bir merakın sonucu ile ortaya çıkmıştır gibi sözlere katılıp, pozitif merakla çalışmaların çok daha verimli olduğunu söyleyebiliriz.