Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

22 Şubat 2020 Cumartesi

Sinema: Yaşam Şifresi - Source Code - Ölüm ile Yaşam Arasında Kalmış Bir İnsanın Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Yaşam Şifresi - Source Code

Oyuncular; Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga
Yönetmen; Duncan Jones
Tür; Gizem, Gerilim, Aksiyon, Bilim Kurgu

Konusu; Film, milyonlarca insanın ölümüne neden olan bir suikastçının bulunması için kısa bir süre önce bir savaşta hayatını kaybeden ancak beyin ölümü tam olarak gerçekleşmediği için ölüm ile yaşam arasında kalan yüzbaşı Colter Stevens'ın bir simülasyon ortamında suikastçıyı bulmaya çalışması ile gelişen olayları konu almaktadır.

Özeti; Chicago yakınlarında patlayan trende milyonlarca insan ölmüştür ve bu patlamaya neden olan bombacının kim olduğunu bulmak ve yeni suikastların önüne geçmek için ölüm ile yaşam arasında kalmış olan bir yüzbaşının beyin ölümü gerçekleşmediği için üzerinde deneyler yaparak O'nu bir teste tabi tutmuşlardır.






Yüzbaşı Colter'ın bir simülasyon ortamında trendeki patlama olmadan sekiz dakika öncesinde, kendini trenin içinde başka bir kimlikte bulması ile başlayan film, sonrasında yüzbaşı Colter'ın kendisine neler olduğunu anlamaya çalışması ile devam etmektedir.

Colter, 2 ay önce bir savaş sırasında hayatını kaybetmiştir ancak beyin ölümü tam olarak gerçekleşmediği için ölümden sonrada hala işlevini belirli bir süre koruyan beyine kaynak kod isimli bir program ile bağlanmışlardır ve bu program sayesinde patlamanın olduğu gün, trenin içinde olan ( Colter ) Sean isimli bir adamın yerine geçecektir. Bu oluşum yüzbaşının zihninde oluşan bir simülasyondur ve gerçek hayatı hiç bir şekilde etkilememektedir. 

Gözlerini Christina isimli bir kadının karşısında ve trenin içinde açan Sean, 8 dakika sonra trende patlama olunca kapsül olarak adlandırdığı bir alana gelerek burada gerçek dünyadan kendisi ile iletişim içinde olan kaynak kod isimli programı yapan askeri birimlerle konuşmaya başlayacaktır. Onların görüntüsünü kapsül olarak adlandırdığı ama aslında zihninin kendisine ait bir tanımı olan bu alanda görmektedir ve Goodwin isimli kadın bir yüzbaşı O'na gereken talimatları vererek trendeki bombacıyı bulmasını sağlamaya çalışmaktadır.








Ölüm ile yaşam arasında kalmış olan Colter, yeniden ve yeniden tren patlaması için oluşturulmuş simülasyon ortamına giderek bombacıyı aramaya başlayacak ve her başarısız oluşunda yeniden kapsüle dönerek Goodwin'e bilgi verecektir.

Aynı zamanda Colter, gerçek dünyada kapalı bir alan içinde bedeninin yarısı olmadan bu iş için oluşturulmuş mekanizmalarla beyninin yaşayan tarafı desteklenerek hayatta tutulmaktadır. Bu olay yüzünden tam olarak ölememektedir ve askeri birimler bu durumu milyonlarca insanın hayatını kurtarması için verilen fedakarlık olarak nitelendirmektedirler. 

Ancak defalarca trene giden ve orada çeşit çeşit yöntemlerle insanları inceleyen, onları arayan, kavga eden Colter, sonunda bombanın trenin tuvaletindeki havalandırma alanında olduğunu bulacak ve diğer gidip gelmelerinde de bombacının Derek Frost isimli bir adam olduğunu ve bu adamın istasyonun yanında bir beyaz dolmuşta sonraki suikastları için hazırladığı radyoaktif bombalarının olduğunu öğrenecektir. Ve geldikten sonra suikastçının kimliği ile ilgili bilgiyi verince gerçek dünyada Derek Frost'u yakalayacaklar ve yeni bir suikastın önüne geçmiş olacaklardır. Bu başarıyı sağlayan şeyin kaynak kod uygulaması olduğunu düşünen askeri yetkili Dr. Rutledge, Colter'ı uzun bir süre daha bu şekilde ölüm ve yaşam arasında bekletmeyi ve hafızasını silerek yeni olaylar için vazifelendirmeyi düşünse de, bu durumu ahlaki bulmayan Goodwin, Colter ile anlaşarak O'nu yeniden trene gönderecek ve sekiz dakika sonrasında gizlice fişini çekecektir.







Ancak Colter, bu sırada paralel bir gerçeklik olduğunu düşündüğü bu simülasyon alanında kalacak ve fişi çekilmiş olmasına rağmen bu alanda kalıp, trendeki suikastçıyı yakalayacaktır.

Sonrasında O'nu bulunduğu ortamdaki polislere ihbar edecek, bu yüzden trende patlama olmayacak ve bu sırada bulunduğu alandaki Goodwin'e de konu ile ilgili açıklayıcı bir mesaj yazarak, aslında 8 dakikalık bir simülasyon ortamını icat etmekten daha çok, farklı bir gerçekliği olan yaşam alanını bulduklarını söyleyecek ve Christina ile Corel'in bu yeni ortamdaki yaşamlarına başlamaları ile film son bulacaktır.

Ölüm ile yaşam arasında kalmış bir insanın simülasyon ortamlarında verdiği mücadeleye tanık olacağınız, konusu itibarı ile oldukça sürükleyici olan gerilim, gizem, aksiyon ve bilim kurgu filmidir.