Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

17 Şubat 2020 Pazartesi

Sinema: Sosyal Ağ - The Social Network - Facebook'un Kurucusu Olan Mark Zuckerberg'in Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Sosyal Ağ - The Social Network

Oyuncular; Jesse Eisenberg, Justin Timberlake, Andrew Garfield
Yönetmen; David Fincher
Tür; Biyografi, Dram

Konusu; Film, tüm Dünya'da bilinen ve kullanılan Facebook uygulamasının kurucusu olan Mark Zuckerberg'in hikayesini konu almaktadır.

Özeti; Harvard Üniversitesinde öğrenim gören Mark, Erica isimli sevgilisi ile kaba ve asosyal kişiliği sayesinde tartışacak ve ayrılacaklardır. Ayrıldıkları gece alkolünde etkisi ile Erica için kendi blogunda sürtük ifadesi gibi kelimeler kullanacak ve sonrasında Facemash isimli bir uygulama yaparak bir çok web sitesinden kızların resimlerini alacaktır ve bu resimlerle uygulamayı hazırlayacaktır. Bu uygulama kızları birbirleri ile eşleştirip sonrasında güzellikleri ve çirkinlikleri ile ilgili kıyaslama yapan ve Mark'ın uzun bir süre yargılanmasına neden olacak bir uygulamadır. Ve kısa bir süre içinde bir çok kişiye ulaşan bu uygulama yüzünden birde Harvard Üniversitesinin bilgisayar ağları çökecek ve bu yüzden okul tarafından da ceza alacaktır.





Bu yaptığı olay yüzünden okulda adı kötü anılan Mark'ın aynı zamanda bu durumunu bir başarı olarak gören okuldaki sporcu Cameron ve Tyler Winklevoss kardeşler, Mark'a
bir projeleri konusunda iş teklifinde bulunacaklardır.

Bu proje ise günümüz Facebook uygulamasının çok daha basit hali gibidir. Kişilerin özel bir alanı olması ve kendileri ile ilgili biyografik içerikleri paylaşması amacı ile açılmasını düşündükleri bu web sitesi için Mark'ın yardımını isteyecekler ve yalnızca Harvard Üniversitesi içinde kullanılan bir site olacaktır.

Hemen bu teklifi kabul eden Mark, aynı zamanda kötüye çıkmış olan adını böyle güzel işlerle yeniden temizlemeyi düşünmektedir ancak sonrasında bu projenin üzerine kendi eklemelerini de yaparak thefacebook.com isminde bildiğimiz Facebook uygulamasının ilk zamanlarını oluşturacaktır. Bu uygulamayı belirli bir süre ve gizlice yapan Mark, bu sırada kendisine ortak olarak Eduardo Saverin isimli arkadaşını seçecektir. Aynı zamanda bazı konularda birlikte çalıştıkları Eduardo, Mark'ın tek ve en yakın arkadaşıdır ve Facebook projesini ilk duyduğunda O'da beğenmiştir. Thefacebook ismi ile ve sadece Harvard Üniversitesinin içerisinde açılan uygulama zamanla başka üniversitelere de dağılacak ve gün geçtikçe ünlenmeye ve üye sayısını çoğaltmaya başlayacaktır.





Bu gidişhattan memnun olan Mark ve Eduardo, artık para kazanmaları gerektiğini düşünecekler ve reklam verenlerle Facebook için kurdukları şirket olarak görüşmelere başlayacaklardır.

Ancak bu sırada ünlü bir girişimci olarak Sean Parker, Facebook'u görmüştür ve Mark ile tanışmaya çalışmaktadır. Para kazanmanın en doğru yollarını arayan Mark ve Eduardo, bu dönemde Sean ile tanışacaklar ve Sean, onlara çok daha geniş yelpazeleri olan iş imkanları sunacaktır. Ancak Eduardo, Sean'dan rahatsız olmaktadır ancak Mark, O'ndan oldukça memnundur.

Zamanla daha da büyüyen Facebook'un isminin başından the ekinin çıkarılmasını da aslında Sean önermiştir. Ancak Mark ve Eduardo'nun anlaşarak yaptıkları ve kendileri dışında bir kaç ortağında bulunduğu Facebook'un yasal sahiplik hakları konusundaki ortaklık anlaşmalarında, sonradan Sean ile birlik olarak Eduardo'yu saf dışı bırakacaklardır ve O'nun payını diğerleri arasında paylaştıracaklardır. Bunun olmasına neden olan anlaşmayı aslında Eduardo imzalamıştır ancak imzaladığı kağıdı Mark'a güvendiği için okumama hatasına düşmüştür ve yaşanılanlar kendi hatası gibi algılatılmaya çalışılmıştır.



Mark'ın bunun olmasına neden izin verdiği bilinmeden Sean'ın da işine gelen bu konu sonrasında mahkemeye taşınacak ve Eduardo, Mark'a dava açacaktır. Ancak öncesinde Sean, uyuşturucu partisi düzenlediği sırada polislere yakalandığı için hakkında haberler çıkmıştır ve bu yüzden Mark ile de arası açılmıştır.

Bunların yaşandığı zamanda Facebook'un kullanıcı sayısı 1 milyon olmuştur ve Mark'ın artık maddi sıkıntısı kalmamıştır. Filmde ara ara avukatları ile birlikte Eduardo ile Cameron ve Tyler Winklevoss kardeşler Mark'tan haklarını istemektedirler ve aslında proje sahipleri Cameron ve Tyler Winklevoss kardeşler olmasına, şirketin hisselerinde Eduardo'nun da payı olmasına rağmen Mark, bunlara belirli bir süre karşı çıkmıştır. Ancak sonunda herkese hak ettiği parayı verecektir ve film böylelikle son bulacaktır.

Cameron ve Tyler Winklevoss anlaşmadan 65 milyon dolar aldı ve feragat anlaşması imzaladılar. Amerikan takımı için kürek çektiler ve altıncı oldular. Eduardo Saverin'in anlaşmadan aldığı para bilinmiyor. Adı yeniden ortak kurucu olarak facebook sayfasına eklendi. Facebook'un 207 ülkede 500 milyon üyesi var. Bugün itibarı ile değeri 25 milyar dolar. Mark Zuckerberg Dünya'nın en genç dolar milyarderidir.

Dünya'ca ünlü Facebook uygulamasının bugünlere gelene kadar Mark Zuckerberg ve arkadaşlarının neler yaşadığının anlatıldığı biyografik dram filmidir.