Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

21 Şubat 2020 Cuma

Sinema: Ferrari’ye Karşı Ford - Asfaltın Kralları - Ford v. Ferrari - Ünlü Le Mans 24 Saat Yarışlarına Katılan Ferrari ve Ford'un Rekabet Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Ferrari’ye Karşı Ford - Asfaltın Kralları - Ford v. Ferrari

Oyuncular; Matt Damon, Christian Bale, Caitriona Balfe
Yönetmen; James Mangold
Tür; Aksiyon, Dram, Biyografi, Spor

Konusu; Film, 1966 yılında düzenlenen ünlü Le Mans 24 Saat Yarışı’na katılan Ken Miles ve katıldığı Ford marka arabayı tasarlayan Carroll Shelby'in hikayesini konu almaktadır.

Özeti; Carroll Shelby, öncesinde araba yarışlarına katılan ancak geçirdiği kalp rahatsızlığı yüzünden sürücülüğü bırakmak zorunda kalmış bir araba tasarımcısıdır. Araba tasarlamak ve üretmek işi ile uğraşan Carroll Shelby, alanında uzman olmuştur. Bu dönemde ünlü Ford araba şirketinin yönetimi, yaptıkları toplantılar sırasında Ferrari'nin satışa sunulduğu gibi bir haber almışlardır ve 2. Henry Ford olarak adlandırılan Ford markalarının yöneticisi, Ferrari'yi satın almak ve bu satış sonrasında bir araya gelecek olan yeni şirketin haklarının yüzde 90'nını kendilerinde bulundurmak istemiştir.





Konu ile ilgili Ferrari'ye tekliflerini sunan Ford yöneticileri, bu teklif sonrasında Ferrari'nin yöneticisi Enzo Ferrari'den yaptıkları teklifin hakaret olarak algılandığı gibi cevaplar alacaklar ve üzerine birde Ford arabalarına, Ford yetkililerine ve yöneticisi 2. Henry Ford'a hakaret edecektir. 

Bunun üzerine kendisine yapılan bu hakareti duyan 2. Henry Ford, Ferrari'nin sürekli kazandığı Le Mans yarışlarını kazanarak kendisine gereken cevabı vermeye karar verecek ve yarışlar için uygun standartlarda bir araba üretmek için düğmeye basacaktır.

Ford yetkilisi Lee, bu karar sonrasında Carroll Shelby'in iş yerine gidecek ve O'na Le Mans yarışlarını kazanmak için gereken şeyleri soracaktır. Bu konuda tecrübeli olan Carroll Shelby, O'na gereken cevapları verecek ve Ford için bu konuda çalışmalara başlayacaktır. Shelby, iyi bir araba tasarımcısı olmasına rağmen eski dostu ve usta yarış sürücüsü Ken Miles'ın tecrübelerine ihtiyacı vardır ve bu konuda kendisine yardım etmesini isteyecektir. Bu dönemlerde maddi sıkıntılar çeken ve borçları yüzünden iflas etmiş olan Ken, bu teklifi kabul edecek ve Ford'un imkanları ile bir yarış arabası hazırlamaya başlayacaklardır. Arabayı birlikte tasarlayacaklar ve 90 gün gibi kısa bir sürede arabayı yarış pisti için hazır hale getireceklerdir. 





Ancak Ford şirketleri içerisindeki kurallar söz konusu olunca Ken Miles'ın bu yarışlarda arabalarını kullanması için uygun sürücü özelliklerinde olmadığına karar verecekler ve kendilerinin tayin ettiği bir sürücü ile Le Mans yarışlarına katılacaklar ancak istedikleri sonucu elde edemeyeceklerdir. 

Bu başarısızlık üzerine Henry Ford, Shelby ile görüşecek ve Shelby, Ford'a kaybetmiş olmalarının nedeni ve eksiklikleri ile ilgili açıklamalar yapacak, Ford arabasının Ferrari'den farklı olan yönlerini ortaya çıkaracak ve bu açıklamalar üzerine 2. Henry Ford, yeni yarışlar için yine hazırlanmalarını isteyecektir ancak bu sefer bütün yetkiler sadece Shelby'de olacaktır. 

Bunun üzerine yine Ken ile görüşmeye giden ve kendisine katılmasını isteyen Sehlby, Ken ile birbirlerini darp ettikleri bir kavgaya giriştikten sonra anlaşacaklar ve arabayı yapmaya başlayacaklardır. Uzun süren uğraşlar ve denemeler sırasında araba bir deneme sürüşü sırasında alev alacak ve Ken, ölümden son anda kurtulacaktır. Henry Ford, bütün yetkileri Shelby'e vermiş olmasına ve Shelby'in de yarışlarda Ken Miles'in arabayı sürmesini istemesine rağmen, yarışların olmasına az bir zaman kala Henry Ford, Shelby'e artık bütün yetkileri şirket çalışanı Leo'ya verdiğini ve dolayısı ile sürücüyü değiştireceklerini söyleyecektir. Bunun üzerine Shelby, arabanın sadece Ken tarafından en iyi şekilde kontrol edilebileceğini ispatlayacak ve sonra Le Mans yarışlarından önce düzenlenecek olan genel bir yarışta eğer Ken kazanırsa, Le Mans'a da O'nun katılması ile ilgili bir anlaşma teklif edecektir ve Henry Ford, bu anlaşmayı kabul edecektir. 





Bunun üzerine yapılan yarışlarda Ken, birinci gelecek ve kısa bir zaman sonra Le Mans yarışlarına katılmak için Fransa'ya gideceklerdir. Buradaki en güçlü rakipleri Ferrari'dir ve Ferrari, şu döneme kadar her sene yarışları kazanan marka olmuştur.

Sheby Amerikan isimli takım ile yarışa katılan Ford, 24 saat sürecek olan bu zorlu yarışta 3 arabası ile bulunacaktır. Ve yarış başlayacak, saatler süren zorlu yarış alanında kimi arabalar kaza geçirecek ve yarış dışı kalacak, kimileri arızalanacak ama yarışı her zaman Ferrari ve Ford, önde giderek sürdürecektir. 

Le Mans 24 Saat Yarışları, dünyanın en ünlü spor otomobil dayanıklılık yarışlarından biridir. Pist uzunluğu ise 13,469 km'dir. 24 saat boyunca yarışan arabalar bu pisti sürekli dolaşmaktadırlar ve günün ortalarında başlayan yağmur ile yarış daha da zor bir hal almıştır. Yarışın başlangıcında Ken'in aracının kapı sorunu ve sonrasında frenlerle ilgili sorunları olmasına rağmen Ford arabası ile yarışta birinciliği oynayacaktır ve yarışın bitmesine dakikalar kala Ferrari'nin aracı arıza yapınca pist artık Ford'a kalacaktır. Ken, birinci olarak yarışı bitirecekken Ford yetkilileri, bu yarışı üç arabalarının da aynı anda bitirmesini isteyecekler ve Ken, ilk başta karşı çıkmasına rağmen sonrasında kararını değiştirecek ve diğer Ford arabalarını da bekleyince hepsi beraber minik farklarla çizgiyi geçecektir.




Ancak birinci olmayı bekleyen Ken, diğer Ford arabasının daha çok yol kat etmesi gibi bir açıklamanın yapılması ile ikinci olacaktır ve birincilik başka sürücüye geçecektir. 

Yarışı zaten kazandığını ve bunun önemli olmadığını düşünen Ken, sonraki zamanlarda Shelby ile yeni yarışlar için arabaların eksiklikleri üzerine çalışmalar yapmaya başlayacaklar ve bir deneme sürüşü sırasında kaza yapıp patlayan arabada Ken, hayatını kaybedecektir. 

Bu olay üzerine 6 ay geçecek ve Shelby, çok sevdiği dostunu kaybetmesinin verdiği üzüntüyü üzerinden atamayacaktır ve ailesine yaptığı ziyaret sonrasında film son bulacaktır.

Dünyaca ünlü iki araba markası Ferrari ve Ford'un Le Mans yarışları sırasında aralarında geçen rekabetin konu edildiği, aynı zamanda Ken Miles ve Carroll Shelby'in yaşamından bir bölümünde anlatıldığı, araba yarış görüntüleri ile oldukça heyecan verici anların yaşandığı, aksiyon, dram, biyografi ve spor filmidir.