Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

17 Şubat 2020 Pazartesi

Sinema: Dalga - The Wave - Ölüme Bir Hazırlık Aşaması Olarak Kendini Tanımaya ve Anlamaya Çalışan Frank'in Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Dalga - The Wave

Oyuncular; Donald Faison, Justin Long, Katia Winter, Tommy Flanagan
Yönetmen; Gille Klabin
Tür; Gizem, Aksiyon, Gerilim, Bilim Kurgu

Konusu; Film, halüsinojenik bir uyuşturucu kullandıktan sonra hayatı allak bullak olan ancak aynı zamanda kendisi ile ilgili bazı gerçeklerin farkına varan ve ölmek üzere olan Frank'ın hikayesini konu almaktadır.

Özeti; Frank, ahlaki konulara çok önem vermeyen ve son zamanlarda bir müşterilerinin açıklarını bularak tazminat ödemenin önüne geçmiş bir sigorta şirketi avukatıdır. Çalıştığı sigorta şirketindeki bu başarısından dolayı arkadaşı Jeff ile bir kutlama eğlencesine gitmeye karar veren Frank, aynı zamanda eşi ile olan monotonlaşmış ilişkilerinden de bir an olsun kurtulmak istemektedir. Gittikleri gece kulübünde iki kız Teressa ve Natalie ile tanışan Frank ve Jeff, sonrasında buradan ayrılıp bir ev partisine katılacaklardır.





Frank, kızlardan biri olan Teressa'dan çok hoşlanmıştır ve katıldıkları bu ev partisinde Aeolus isminde bir uyuşturucu satıcısı, Frank ile Teressa'ya çok güçlü halüsinojenik etkileri olan bir uyuşturucu verecektir ve Frank'i bu uyuşturucu sonrasında yolunu bulacağı konusunda uyaracaktır.

Frank'i oldukça gergin gören Aeolus, Teressa ve Frank'e şeffaf olan bu uyuşturucuyu verdikten sonra Frank, bir anda gözlerini partinin olduğu evde açacaktır ve sabahın olduğunu, kimsenin kalmadığını fark edecektir. Aynı zamanda cüzdanı çalınmış ve geceye dair neler olduğunu hatırlamamaktadır. Panik ile dışarı çıkmaya çalışan Frank, evin sahiplerinin geldiğini fark edecek ve onlardan kaçarak bir taksi şoförüne durumu izah edip evine gidecektir. Eve geldikten sonra eşi tarafından geceyi başka bir kadın ile geçirdiği anlaşılacak ve aralarında çıkan gerginlik sırasında Frank, birden bire kendisini iş yerinde bulacaktır. 

Zamanda atlamalar yaşamaya başlayan Frank, kendisine neler olduğunu anlayamadan patronları ile bir toplantıya katılacak ve kaza yapmış olan ve tazminat ödemeyecekleri sigorta üyeleri için yaptıkları toplantıda bir anda patronlarının görüntüleri değişecek, bencil ve kötü yanları Frank tarafından bir korku filmi gibi izlenecektir. Oldukça korkan Frank, ardından yine bir zaman atlaması yaşayacak ve arkadaşı Jeff ile geçen gece katıldıkları partideki uyuşturucu veren Aeolus ismindeki adamı bulmaya karar verecekler ve bunun için önce tanıştıkları kızları bulmaya çalışacaklardır.







Ancak Teressa'ya ulaşamayınca Natalie ile görüşecekler ve hep birlikte partide olduğunu düşündükleri satıcının yanına gideceklerdir. Ancak gittikleri bu satıcı partide olan satıcı Aeolus değildir ve bu satıcı Frank'in halini görünce O'na yeni bir uyuşturucu vererek durumunu düzeltmeyi düşünecek ancak bu sırada karşısında çeşit çeşit uyuşturucuları gören Frank, krize girecek ve avuçla hapları ve diğer uyuşturucuları yutmaya başlayacaktır.

Bu olay sonrasında öleceği düşünülen Frank, birden bulutların üzerinde kendisini görecek, burada hoşlandığı kız olan Teressa ile konuşacak, Teressa O'na evren ile ilgili önemli gerçeklerden bahsedecek ve sonrasında Frank, kendisini Jeff ve Natalie ile birlikte arabanın içinde peşlerinde olan uyuşturucu satıcılarından kaçarken bulacaktır. 

Frank, bu zaman atlaması sırasında nasıl olduğunu hatırlamadığı şekilde satıcının bütün uyuşturucularını çalmıştır ve bunun üzerine satıcı onları tutsak alacak ve tam Natalie'yi öldürmek üzere iken Frank, yine zaman atlaması yaşayacak ve kendini partinin olduğu ilk gecede bulacaktır. Orada Aeolus ile görüşüp aslında yaşadıklarının evrenin O'na bir şeyi anlatmaya çalışma yolu olduğunu idrak edip, zamanı ve atlamalarını kontrol etmeye başlayan Frank, evrenin kendisinden ne istediğini anlamaya başlayacaktır. Film başlarken ölüm korkusu olduğunu söyleyen ve girdikleri bir deneyden bahseden Frank, artık zamanın göreceli bir kavram olduğunu anlamıştır ve bu yaşadıkları sayesinde ölüm korkusunu da yenmiştir.







Bu sırada çalıştığı sigorta şirketinde, gerçekten kaza yaptıkları halde sigorta primlerini ödemedikleri insanların yaptığı kazayı bu zaman atlamaları sırasında görmüştür ve bu durumu düzeltmek içinde kendisi adına açılmış sağlık sigortasını kaza yapan bu üyelerin üzerine yapmıştır. Ancak bencil patronu bu durumu görünce Frank'i işten kovmak ile tehdit etmiştir.

Tüm bunların üzerine Frank, son olarak yine bir zaman atlaması yaşayacak ve bu sırada primlerini ödemek istemedikleri kişilerin yaptığı kaza anında kendini bulacaktır. Onlara yardım etmeye giderken arkasından gelen bir araba Frank'e çarpacak ve ölümüne neden olacaktır. 

Bu arabayı süren ise patronudur ve Frank'in diğer zaman atlamalarında çaldığını ve nereye koyduğunu bilmediği uyuşturucu çantası da patronun arabasının bagajında ortaya çıkacaktır. Ve anlaşılacak ki Frank'in
tüm bu yaşadıkları ölüme kendini hazırlayan varlığının vicdani hesaplaşmaları ve korkularının üstesinden gelmesi savaşıdır. Sonrasında Frank ölecek ve şu ana kadar bir hayal olduğunu anladığı hoşlandığı kız Teressa ile yıldızları seyrettikten sonra film son bulacaktır.

Ölümün acısını hafifletmek için beynin bazı kimyasallar salgıladığını ve psikedelik hava yastıklarının ölüm sırasında insanları bilinmeze daldırdığının anlatılması ile başlayan filmde, ölmekten çok korkan Frank'in de bu yaşadıkları aslında ölüme kendisini hazırlamasından ibarettir. Oldukça eğlenceli ve hayat ile ilgili öğretici nitelikte anekdotların olduğu, uyuşturucu gibi olumsuz örnekleri de içerisinde barındıran ancak filmde anlatılmak istenilen fark edilince zevk ile izleyecebileceğiniz aksiyon, gizem, gerilim ve bilim kurgu filmidir.