Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

18 Şubat 2020 Salı

Sinema: Balon Pilotları - The Aeronauts - Uçan Balon ile 37.000 fit Yüksekliğe Çıkan James Glaisher'ın Gerçek Yaşam Öyküsü... / Konusu, Özeti, Afişler

Balon Pilotları - The Aeronauts

Oyuncular; Eddie Redmayne, Felicity Jones, Tom Courtenay
Yönetmen; Tom Harper
Tür; Tarihi, Biyografi, Macera, Dram, Gerilim

Konusu; Film, 1862 yılında pilot Amelia Wren ve hava koşulları ile ilgili çalışmalar yapan bilim insanı James Glaisher’ın sıcak hava balonu ile keşif yapmaya çalıştıkları sırada 37.000 fit yüksekliğe çıkmalarıyla gelişen macera ve gerilim dolu hikayelerini konu almaktadır.

Özeti; 1860'lı yılların Londra'sın da geçen hikayede Amelia Wren isimli bir uçan balon pilotu, kısa bir zaman önce eşi Pierre ile yüksekliğe çıkmak konusunda Dünya rekorunu kırmaya çalışmaları sırasında balon kazası geçirmişlerdir ve yırtılan dikişler sonrasında yere çakılan balonda eşini kurtarmak için kendi canını feda eden Pierre, hayatını kaybetmiştir. Bu olay sonrasında artık balon seyahatine son veren Amelia, belirli bir süre sonra kardeşinin kendisini zorla götürdüğü bir baloda James Glaisher ile tanışacaktır. 






James ise bağlı bulunduğu üniversitede meteoroloji bilimini ortaya çıkarmaya çalışmaktadır ve bunun için profesörlere ve öğretmenlere sunumlar yapmaktadır. 

Hava tahminlerinin önceden yapılabileceğini insanlara ispatlamaya çalışan James, dönemin imkansızlıkları nedeni ile kendisine inanmayan akademik çevrelere karşı mücadele vermek zorunda kalmıştır ve bu tezini ispatlayabilmek için atmosferin içerisinde oldukça yükseğe çıkarak incelemeler yapmak istemektedir. 

Bunun için bir uçan balon seyahatine ihtiyaç duymaktadır ve ne kadar başka yolları denese de bulamamış ve pilot olduğunu öğrendiği Amelia'ya bu konuda bir teklif sunmuştur. Baloda iken fikirlerini Amelia ile paylaşan James, O'ndan olumlu bir cevap alınca gerekli parayı ayarlayacak ve balonun yapımına başlanacaktır. Oldukça masraflı balon yapımı sırasında geçmişinde yaşadığı olumsuz tecrübesi yüzünden kararından vazgeçen Amelia, kar tanelerinin resmini çıkarmış olan James'in yazılarını okuduktan sonra eşinin mezarına gidecek ve burada birden kar yağmaya başlayınca, kendince bunu bir mesaj olarak algılayıp yeniden teklifi kabul edecektir.






Uçuşun olacağı gün büyük bir coşku ile açılışa katılan Amelia, James ile birlikte yolculuğa çıkacaklardır ve dakikalar içinde bulutlara ulaşacaklardır.

Belirli bir süre ilerledikten sonra bulutların içinde kopan fırtınaya takılacaklar ve gerilim dolu anlar yaşadıktan sonra ikisi de ölümden son anda kurtulup, bulutların üzerine çıkacaklar ve sakin bir şekilde yollarına devam edeceklerdir. Bu sırada bulutların içinde bir hale görecekler, ardından sadece böceklere özel olan hava akımın bulunduğu bir alana denk gelecekler ve bulutların üzerindeki bir kelebek sürüsü ile karşılaşacaklardır.

Gördüğü ve edindiği bilgileri not alan James, bu durumdan oldukça memnundur ve hızla yükselmektedirler. Yükseldikçe manzaranın güzelliğinden etkilenmektedirler ve aynı zamanda sohbet ederek birbirlerini tanımaktadırlar. Kısa bir zaman sonra yükseklik 25.000 fite ulaşacak ve bulundukları yerde oksijen azalmış ve havada oldukça soğumuş olacaktır. Amelia, bu yüksekliğin yettiğini ve biran önce alçalmaları gerektiğini söylese de, havadaki oksijenin azlığından etkilenen James, agresif olmaya başlayacak ve yollarına devam etmeleri gerektiği konusunda Amelia'yı ikna edecektir. 






Yükseldikçe hava çok soğumaktadır ve oksijen azalmaktadır. Artık 30.000 fitlere yaklaştıklarında Amelia, bu duruma bir son vermek isteyecek ancak James'in sert tepkilerine maruz kalacaktır.

Bunun üzerine James'e kendisine neler olduğunu gözlemlemesini söyleyecek ve yaptıklarının farkına varan James, etkilendiğini kabul edecek ve Amelia, balonun gaz seviyesini azaltarak inmelerini sağlamaya çalışacaktır. Ancak gaz vanası donmuştur ve açılmamaktadır. James'te baygın haldedir ve bu işi Amelia, tek başına halletmek zorundadır. 

Açması gereken kapak balonun tepesinde olunca oldukça soğuk olan hava şartlarında ve donmuş halata tutunarak 35.000 fit yükseklikte balonun üzerine tırmanmaya çalışan Amelia, baygınlık ve düşme tehlikeleri içinde tırmanmayı başaracak ve kapağı açtıktan sonra balonun üzerinde bayılacaktır. Kapak açıldıktan sonra git gide aşağı inmeye başlamışlardır ve yükseklik seviyeleri en yukarıda iken 37.000 fit olmuştur. Artık inmeye başlayan balonun üzerinde olan Amelia, bulunduğu yerden kayacak ve beline bağladığı ip sayesinde düşmekten kurtulacaktır. Ancak şimdide havada asılı bir şekilde tek başına bu durumundan kurtulması gerekecektir. James, sepetin içinde baygın haldedir ve zorlu mücadeleler içinde sepete girmeyi başaran Amelia, James'i uyandıracak ve git gide aşağı inen balon sayesinde oksijen ve sıcaklık seviyeleri normale düşecektir. 






Sonrasında iyice kendine gelen Amelia ve James, balonun havasının sürekli boşladığını unutmuşlardır ve yeryüzüne yaklaştıkları sırada çok hızlı bir şekilde indiklerini fark edince panik içinde bu durumdan kurtulmaya çalışacaklar ve bütün yükleri sepetten aşağı atacaklardır.

Ancak hala hızlarında bir değişme olmayınca Amelia, eşinin kendisi için yaptığını James için yapmayı deneyecek ancak James, buna engel olacak ve sepeti keserek balonun iplerine çıkacaklardır. Buda yetmeyince çarşafları kesen James, balonun bir paraşüt şeklini almasını sağlayacak ve ufak tefek yaralar alarak inişi başaracaklardır. Çıktıkları toplam yükseklik 37.000 fit yani 11 km'dir. 

Bu zorlu ve gerilim dolu macera sonrasında James, atmosferin çeşitli katmanlardan oluştuğunu ispatlayacak ve bu keşif ilk bilimsel hava durumu tahminlerine ön ayak olacaktır. Böylelikle film son bulacaktır.

Tarihin imkansızlıklarının olduğu zamanlarda oldukça zor bir göreve çıkan iki insanın macera ve gerilim dolu hikayelerine tanık olacağınız, günümüz meteoroloji biliminin öncülüğünü yapmış olan James Glaisher'in gerçek hayat hikayesinin konu edildiği ve gökyüzünün görsel güzelliklerini zevkle izleyeceğiniz tarihi, biyografik macera, dram ve gerilim filmidir.