Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

18 Ekim 2019 Cuma

Sinema: Kaplan ve Ejderha - Wo hu cang long - Crouching Tiger Hidden Dragon... / Konusu, Özeti, Afişler

Kaplan ve Ejderha - Wo hu cang long - Crouching Tiger Hidden Dragon

Oyuncular; Chow Yun-Fat, Michelle Yeoh, Zhang Ziyi
Yönetmen; Ang Lee
Tür; Uzak Doğu, Aksiyon, Dram, Fantastik, Macera

Konusu; Film, federal düzenin hüküm sürdüğü Çin İmparatorluğu zamanlarında iki onurlu savaşçının Yeşil Kader isimli çok değerli kılıçlarının çalınması ile gelişen aksiyon ve duygu yüklü olayları konu almaktadır.

Özeti; Li Mu Bai, Çin'de adını herkesin bildiği en yetenekli savaşçılardan biridir. Aynı zamanda aralarındaki duygusal ilişkinin adını koyamadıkları Yu Shu Lien ile çok yakın dostlukları vardır. Li Mu Bai, kendisi için çok değerli olan dört yüz yıllık Yeşil Kader ismindeki kılıcı artık bir başkasına emanet etmek istemekte ve kendisine daha sade bir hayat kurmayı düşünmektedir.





Bu işi Yu Shu Lien'in yapmasını isteyecek ve emaneti gereken yere götüren Yu Shu Lien, kılıcı getirdiği gece çalındığına şahit olacaktır. Çalan kişi usta bir savaşçıdır ve yüzü peçe ile kapalıdır.

Çatıların üzerinden uçan, oldukça yetenekli bu savaşçı Yeşil Kader'i çalacak ve görgü tanıkları bu soyguncunun Vali'nin evine girdiğini göreceklerdir. Bu durumdan şüphelenen Yu Shu Lien, valinin kızı ile görüşmeye gidecek ve tavırlarından hırsızın  valinin kızı Jen Yu olduğunu anlayacaktır. Jen Yu'yu ise Li Mu Bai'nin düşmanlık beslediği ve intikam almak istediği Jade Fox isminde bir suçlu eğitmiştir ve ailesinin evinde Jen Yu'nun yanında yaşamaktadır. 

Kılıç hırsızlığı, aynı zamanda toplum tarafından da aranan ve suçlu olduğu bilinen Jade Fox'un üzerine kalacaktır ve insanlar afişlere O'nun resmini bastırarak hakkında arama başlatacaklardır. Bir gece Jade Fox'un izini süren polis, O'nunla kavga etmek durumunda kalacak ve polis öldürülecektir. Bu sırada olay yerine Jen Yu, Li Mu Bai ve Yu Shu Lien'de gelecek ve aksiyon dolu bir mücadele yaşandıktan sonra çatıların üzerinden uçarak kaçan Jade Fox ve Jen Yu, artık telaşlanmaya başlayacaklardır.





Bu sırada Jen Yu'nun eski sevgilisi O'nun yakında evleneceğini duyduğu için çöllerden gelecek ve bu geliş sırasında onların nasıl tanıştıklarını hatırlayacaktır. Bir çöl seyahati sırasında annesi ile birlikte olan Jen Yu, çevrelerinde askerler varken soyguncu Lo, kendi gurubu ile Jen Yu'nun bulunduğu kafileye saldıracaklar ve bu sırada Jen Yu'nun tarağını çalan Lo, peşinden gelen Jen Yu ile aksiyon dolu ve romantik anlar yaşayacaklar ve birbirlerinden hoşlanmaya başlayacaklardır.

Bu olay sonrasında kendi tarağını Lo'ya bırakan Jen Yu, ailesinin yanına dönecektir ve Lo'nun bu gelişi, Jen Yu'nun terk edişinin sonrasındaki ilk görüşmeleridir. Jen Yu, yakında evleneceği ve artık kendini başka bir yola adadığı için Lo'yu geri gönderecek ve evlenmek için hazırlıklara başlayacaktır.

Ancak Jen Yu, düğün günü ortalıklardan kaybolacak ve O'nu aramak için Li Mu Bai ve Yu Shu Lien, görevlendirilecektir. O'nun izini takip eden ikili sonunda Jen Yu'ya ulaşacaklar, ağaçların ve çatıların üzerinde Yeşil Kader kılıcı Jen Yu'da iken aksiyon dolu dövüş sahneleri yaşanacak ve sonrasında Li Mu Bai, Jen Yu'nun kılıcına ihtiyacı olmadığını söyleyecek ve kendisinin öğrencisi olmasını isteyecektir. Li Mu Bai, aynı zamanda Jen Yu'nun çok yetenekli olduğunu düşündüğü için O'na eğitim vermek istemektedir ve bu yüzden Yeşil Kader'i Jen Yu'nun elinden alıp nehre fırlatmıştır. Kılıcın peşinden giden Jen Yu, suyun içinde baygınlık geçirecek ve uçarak O'nu Jade Fox kurtaracak ve götürecektir. 






Jade Fox, Jen Yu'yu bir mağaraya götürecek ve burada uyuşturucu vererek O'nu baygın hale sokacaktır. Kendisinden kaçmaması için bunu yapmıştır ama onları Li Mu Bai, bulacak ve Jen Yu'nun uyuşturulduğunu görüp O'na yardım ederken, Jade Fox'un zehirli iğnelerle saldırısına maruz kalacaktır. 

Bu sırada Li Mu Bai, Jade Fox'u öldürecek ama kendisine de zehirli iğne saplandığı için sayılı zamanı kalacaktır. Olay yerine gelmiş olan Yu Shu Lien, Li Mu Bai'ye yardım etmek isteyecek ve tanıdığı birinden Jen Yu'nun gidip panzehiri almasını isteyecektir. Ancak Jen Yu, gecikecek ve Li Mu Bai, sevdiği kadın Yu Shu Lien'e duygularını açtıktan sonra ölecektir. Sonrasında geç kalmış olan Jen Yu, gelecek ve Yu Shu Lien, O'nu kendisini bekleyen adam Lo'nun yanına gönderecektir.

Jen Yu, Lo ile buluştuktan sonra, Lo'nun kendisine anlattığı efsanedeki dağın üzerinden atlayan insanların dileklerinin gerçek olması hikayesini kendi üzerinde gerçekleştirecek ve Lo'ya bir dilek tutmasını söyleyerek dağdan aşağı atlayacaktır. Böylelikle film son bulur.

Dövüş görüntüleri olduğu kadar duygu yüklü anlarında oldukça fazla olduğu, birbirini seven ama açılamayan iki insanın, baskıların içinde büyümüş ve isyankar bir kişiliğe bürünmüş masum bir savaşçının, suların, ağaçların, çatıların üzerinde uçarak dans eder gibi dövüşen insanların olduğu, film müzikleri ile de dikkat çeken aksiyon, macera, dram ve fantastik uzak doğu filmidir.