Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

14 Ekim 2019 Pazartesi

Sinema: Seçilmiş - The Giver - Duyguların, Renklerin ve Farklılıkların Yok Edildiği Distopik Bir Toplum... / Konusu, Özeti, Afişler

Seçilmiş - The Giver

Oyuncular; Jeff Bridges, Meryl Streep, Brenton Thwaites
Yönetmen; Phillip Noyce
Tür; Aksiyon, Dram, Macera,Fantastik, Bilim Kurgu

Konusu; Film, ütopik ve distopik bir toplum anlayışının hüküm sürdüğü bir yaşam alanında, renkler, farklılıklar, sevgi, nefret v.b. bir çok insani duygu ve hislerin yok edilmesi, insanların anılarının silinmesi sonucunda yaşanan olayları konu almaktadır.

Özeti; Dünyada kaosların artması sonrasında yıkım günleri yaşanmış ve geride kalan insanlar için bulutların üzerine gelecek seviyelerde topluluklar inşa edilmiştir. Ve bu inşa edilen alan belirli bir sınır ile korunmuştur. Bu sınırın içinde yaşayan insanların geçmişe ait bütün anıları silinmiş, bu yüzden insanlığın kökeni ve yaşamı ile ilgili bir çok şeyi insanlar unutmak zorunda kalmışlardır. 






Bu toplumda eşitlik en önce gelen kuraldır ve herkese atanmış kıyafetler, evler ve işler vardır. Belirli zamanlarda anılarının silinmesine yardımcı olması için ilaçlar almaktadırlar ve geceleri belirli bir saatte sokağa çıkma yasağı bulunmaktadır.

Belirli bir olgunluğa gelen insanlar ise, atanacakları işler için seçimlerin yapılacağı zamanı beklerler ve Jonas, Fiona ve Asher, üç en yakın arkadaş, bu atanma seçimleri için gün saymaktadırlar. Kısa bir zaman sonra atanmalar için toplantı salonuna gidecekler ve Fiona, çocuk gelişimine seçilecek, Asher dron kullanıcısı olarak seçilecek ve Jonas ise sadece bir kişinin seçildiği en özel konum olarak anı toplayıcısı olacaktır.

Anı toplayıcıları dünyanın geçmişten bu güne kadar sahip olduğu anılarını, bilgilerini, hislerini, duygularını bilen ve yaşayan insanlardır ve bu insanlar topluluktaki diğer insanlar gibi algıları kapanmış, duygu ve hisleri bastırılmış, yasaklara uyan insanlar değillerdir. Jonas, seçildikten sonra kendisinden önceki anı toplayıcısından dersler alacak ve topluluğun amacına hizmet edecek şekilde çalışacaktır. Topluluğu yöneten yaşlılar kurulu gerektiği zamanlarda anı toplayıcılarından faydalanmaktadırlar ve bu şekilde bir kişi anı toplayıcısı olarak topluluğun içinde bulunmak zorundadır. 





Jonas'ı artık anı aktarıcı olarak anılan kişi eğitmeye başlayacak, O'na renkleri, duyguları, sevgiyi, müziği v.b. bir çok birbirinden güzel ve Jonas'ın daha önce hiç bilmediği şeyleri gösterecek, öğretecek, aktaracaktır.

Öğrendikleri karşısında hayrete düşen Jonas, artık topluluk kurallarına uymamakta ve bu öğrendiği bilgiler ışığında Fiona'ya karşı hislerinin neler olduğunu anlamaya başlamaktadır. Bu durumu Fiona'nın da hissetmesini isteyen Jonas, O'na ilaçları kullanmamasını söyleyecek ve sonrasında bir öpücük sayesinde Fiona'ya farklı şeyler hissettirmeyi başaracaktır. 

Diğer taraftan toplulukta kendi kriterlerine uygun olmayan bebekleri salıverme programı adı altında öldürmektedirler ve Jonas'ın kendisi gibi anı toplayıcı olacağını düşünüğü Gabriel ismindeki kardeşini de yakın bir zamanda salıverme programına alacaklardır. Bundan önce aktarıcı, Jonas'a dünyada yaşanmış kötülükleri, savaşları da göstermiştir ve Jonas, bu durumdan çok etkilenmiştir. Aynı zamanda Jonas'a bütün topluluğa anıları vermenin yollarını da gösterecek, ardından salıverme programının ne anlama geldiğini izlettikten sonra Jonas, bu duruma dayanamayacak ve topluluklar için inşa edilmiş alanın sınırlarının dışına çıkarak, topluluk içindeki bütün insanların anılarını yeniden hatırlamalarını sağlayacaktır.






Bunun için önce Gabriel'i almak zorundadır ve bu konuda kendisine Fiona yardım edecek, Gabriel'i alan Jonas, yaşam alanından kaçmayı başaracak ve kendisini arkadaşı olan Asher bulacak ancak Asher, Jonas'a güvendiği için gizlice kaçmasına müsaade edecektir.

Bu olay sonrasında uzun bir yol kat edip, çölleri ve kayalıkları aşan Jonas, aktarıcının kendisine gösterdiği karlı bir alandaki kızağa ulaşacaktır.

Bu sırada topluluk içinde Fiona'nın salıverme işlemi yapılmaktadır ve Jonas, kucağında Gabriel ile kızağa binecek, karın üzerinde kayan kızak, sınır şeklinde belirlenmiş elektro manyetik alandan geçecek ve Fiona'nın idamına saniyeler kala topluluktaki bütün insanlar bir aydınlanma yaşayacaklardır. Ve yaşlılar kurulunun onları kandırdıklarını anlayan insanların anılarını öğrenmesi ve bildiklerini yaşaması sonrasında film son bulur.

Uyumsuz serilerini andıran senaryosu ile ütopik ve distopik bir toplum anlayışı içinde yaşanan mücadeleleri izleyeceğiniz, duyguların eksikliğinde hayatın nasıl olacağına dair örneklerin gösterildiği dram, macera, aksiyon ve fantastik bilim kurgu filmidir.