Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

16 Ekim 2019 Çarşamba

Sinema: San Andreas Fayı - San Andreas - Harekete Geçen San Andreas Fay Hattı Sebebiyle Oluşan Depremler ve Tsunamiler... / Konusu, Özeti, Afişler

San Andreas Fayı - San Andreas

Oyuncular; Dwayne Johnson, Carla Gugino, Alexandra Daddario
Yönetmen; Brad Peyton
Tür; Aksiyon, Gerilim, Macera

Konusu; Film, Los Angeles’tan San Francisco'ya kadar uzanan ve devam eden San Andreas fayının harekete geçmesi sonucunda oluşan depremler ve tsunamiler sırasında yaşanan gerilim dolu olayları konu almaktadır.

Özeti; Deprem araştırma merkezi çalışanları yakınlarda Nevada'da 7.1 şiddetinde bir deprem ile sarsılacaklar ve bu depremde büyük yıkımların olması, barajın çökmesi sonrasında bu depremin aslında bir başlangıç olduğunu anlayacaklardır. Ve bu olay sonrasında yetkililer, San Andreas fay hattının kırılacağını ve çok büyük şiddette batı kıyısında bütün kentlerde depremler yaşanacağını ön göreceklerdir.





Filmin başında, bir trafik kazası geçiren ve yüksek bir tepede arabası ile mahsur kalan bir kızı kurtaran Ray, eşinden ayrılmıştır ve eşi Emma, başka biri ile birliktedir artık.

Aynı zamanda Blake isminde bir kızları vardır ve Blake, Emma'nın yeni sevgilisi olan Daniel ile San Francisco'ya gidecekler, California'da kalan Emma bir restoranda iken deprem başlayacak ve bulunduğu bina ve çevresindeki binalar yavaş yavaş sallanmaya ve yıkılmaya başlayacaktır.

Bu sırada helikopterde olan Ray, eski eşi ile telefonda görüşecek ve deprem olduğunu duyup, O'na yüksek bir yere çıkmasını söyleyerek yardım etmeye gidecektir. Bu sırada Emma'nın bulunduğu binanın yarısı yıkılacak, insanlar panik içinde kaçacaklar ve son anda binanın üzerine çıkmayı başaran Emma, Ray'ın helikopterden attığı halat ve sedyeye yine son anda uzanarak kurtulacaktır. Bu sırada çevresindeki her yer yıkılmış ve toz bulutunun içinden çıkan Emma, çok zor bir şekilde kurtulmuştur. Ardından batı kıyısı boyunca ilerleyen fay hattı, San Francisco'yu da etkileyecek ve orada Daniel ile birlikte olan Blake, bir otoparkta ve arabanın içinde iken depreme yakalanacaklardır. 





Araba ile hızlıca otoparktan çıkmaya çalışırlarken, parkın alt katına düşecekler ve arabanın içinden Daniel, çıkmayı başaracak ancak Blake, bacakları sıkıştığı için içeride kalacaktır.

Şoför ise üzerine düşen betonlar yüzünden ölmüştür ve Blake'e yardım getireceğini söyleyen Daniel, otoparktan çıkacak, sonrasında yaşanan karışıklıklarda Blake'i unutup kendi canının derdine düşecektir.

Deprem olmadan önce Blake, Daniel'in iş yerinde Ben ve kardeşi Ollie ile tanışmıştır ve yukarıda Daniel'i gören Ben, Blake'in aşağıda mahsur kaldığını anlayacak ve kardeşi ile birlikte giderek Blake'i kurtaracaklardır. Diğer tarafta Emma ve Ray, kızlarını kurtarmak için helikopterle San Francisco'ya doğru gelmektedirler ve kurtulan Blake, dışarıda bir ankesörlü telefon bularak babasını arayacak ve şehrin içinde yüksek bir binanın çatısında buluşmak üzere randevulaşacaklardır. Ancak Blake, Ben ve Ollie, bu binaya ulaşamayacaklarını anlayacaklar ve yaralı olan Ben'i tedavi etmek için başka bir binaya girip, oradan da çatısına çıkarak Ray'e görünmeyi düşüneceklerdir. Diğer tarafta helikopterleri bozulan Ray ve Emma, yere düşecekler ve araba ile yollarına devam edeceklerdir. 





Ancak yolları kırılan fay hattının açmış olduğu yarık yüzünden kesilince yolda tanıştıkları yaşlı bir çiftin uçaklarını alacaklar ve öyle San Francisco'ya geleceklerdir.

Geldiklerinde deprem hala devam etmektedir ve bir çok insanı Ray, yardımları ile kurtaracaktır. Deprem durduktan sonra sular çekilmeye başlayacak ve tsunaminin olacağını anlayan Ray, bir bot bulacak ve Emma ile birlikte çekilen suların oluşturduğu dev tsunami dalgasına doğru botu sürecek ve dalganın üzerinden geçeceklerdir.

Bu sırada üzerilerine dev bir yük gemisi gelecek, son anda altında kalmaktan kurtulacaklardır. Yük gemisi tsunaminin etkisi ile bir köprüyü yıkacak ve yüzlerce insanın ölümüne neden olacaktır. Bu sırada Daniel'de düşen yüklerin altında kalarak ölecektir. Aynı zamanda tsunami Blake, Ben ve Ollie'nin bulunduğu binaya vuracak ve içeriye gelen dalganın etkisi ile zor anlar yaşayacaklardır. Blake, Ben ve Ollie, bir üst kata çıkmayı başaracaklar ve bu sırada camdan kendilerini arayan botun üzerindeki anne ve babasını gören Blake, onlara lazer ışığı ile işaret edecek ve sonunda Ray ve Emma, kızlarını görecektir. Ancak bu sırada çöken bina yüzünden bulundukları alan sular altında kalacak ve Blake, suyun içinde bir odada sıkışacaktır. 







Ray, dışarıdan bu durumu görüp binanın içine girecek ve havasızlıktan boğulan kızını dışarı çıkaracaktır. Bu olayı gören Emma ise dışarıdan bot ile camı kırıp binaya girecek ve herkesi bota alıp, yıkılan binanın içinden son anda çıkmayı başaracaklardır. 

Dışarıda Blake'e kalp masajı yapan Ray, umudunu kaybedecek ve herkes Blake'in öldüğünü sanarak üzülmeye başlayacaktır. Ama pes etmeden kalp masajına devam eden Ray, kızını yeniden hayata döndürecektir. Bu mutlu sonun ardından 9.6 şiddetindeki bu büyük depremin verdiği hasarlar görüntülenirken, Ray'in her şeyi yeniden inşa edeceklerini söylemesi sonrasında film son bulacaktır.

Aksiyon ve gerilim dolu, doğal afet görüntüleri ile oldukça sürükleyici olan filmde, deprem dışında birde dev tsunamilere tanık olacaksınız. Herkesin yaşam mücadelesi verdiği film, tam bir felaket ve doğal afet filmlerindendir. Durmak bilmeyen deprem sahneleri ile gerçekten var olan bir fay üzerine hazırlanmış senaryoya sahip yapım macera, aksiyon ve gerilim filmidir.