Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

16 Ekim 2019 Çarşamba

Sinema: Ah Bir Normal Olsam - Mad to Be Normal - Psikiyatrist R. D. Laing'in Deneyleri... / Konusu, Özeti, Afişler

Ah Bir Normal Olsam - Mad to Be Normal

Oyuncular; David Tennant, Elisabeth Moss, Gabriel Byrne, Michael Gambon
Yönetmen; Robert Mullan
Tür; Biyografik, Psikolojik, Dram

Konusu; Film, 60'lı ve 70'li yıllarda akıl sağlığı yerinde olmayan ve zihinsel olarak rahatsız olduğu tespit edilen insanlar üzerinde yaptığı deneyler yüzünden tıp dünyasında adından çokça söz ettiren ünlü bir psikiyatrist R.D.Laing'in hayatını konu almaktadır.

Özeti; R.D. Laing, döneminin doktorlarının uyguladığı yöntemlerden farklı yöntemler uygulayarak akıl sağlığı bozuk olan insanları iyileştirmektedir. O dönemlerde elektro şok tedavisi, uyuşturucu ilaçlar gibi uygulamalar hastalar üzerinde kullanılmaktadır ve R.D.Laing bu yapılanlara karşı bir duruş sergilemektedir.





Kitapları dünya çapında ilgi gören R. D. Laing, aynı zamanda kendine özel oluşturduğu bir evde bazı akıl sağlığı yerinde olmayan hastalarla ilgilenmektedir. 

Burada hem yaşamakta hemde hastalarını tedavi etmektedir. Tedavi yöntemlerinden biride LSD kullanımıdır. Hastalarına bazen LSD vererek olumsuz anıları ile ilgili bir tedavi sürecine girileceğini inanmaktadır. Belirli aralıklarla hastaları ile partiler veren R. D. Laing, hastaların ilaçlar veya elektro şok yöntemleri kullanılmadan kendi hallerine bırakılarak iyileştirilebileceğini savunmaktadır. 

Bu yüzden hastaları ile daha çok zaman geçirip, onlarla konuşup, dertlerini dinlemeyi doğru bulmaktadır. Dönemin diğer doktorları hastalarla hiç konuşmadan, direk ilaç tedavisi ve şok uygulamaları yapmaktadır yada odalara kapatmaktadırlar. Uyuşturucu ilaçlar verdikleri hastaları için, bir insanın uyuşmuş beyni ile nasıl iletişime geçebilir siniz? gibi çarpıcı sorulara karşı açık oturumlarda kendi yöntemlerini ispatlamaya çalışmaktadır. Bu sırada R. D. Laing, kendisini bir konferansta dinleyen ve kendisine hayranlık duyan Angle Wood isimli bir kadın ile tanışacak ve sonrasında O'nunla yemeğe çıkıp birlikte olacaklardır. Bu birliktelik ardından aralarında duygusal bir ilişki başlamış olur ve Angle'da R. D. Laing'in hastaları ile yaşadığı yerde yaşamaya başlar. 




Diğer taraftan R. D. Laing'in ayrılmış olduğu eski eşinden iki tane çocuğu vardır ve  onlardan biri çok hastadır.

Zaman geçtikten sonra R.D.Laing ile Angle Wood evlenecekler ve bir çocuk sahibi olacaklardır. Angle, R.D.Laing'in hastalarına hayranlık duyacak şekilde ilgilendiğini anlamaya başladığında bu durumdan rahatsız olmaya başlayacak ve kendisini bir çıkmazın içinde bulacaktır. Evdeki hastaların ise bazılarının sorunları çok büyüktür, kimisi sesler duymaktadır, kimisi mesih olduğuna inanmaktadır. 

Aralarından John, daha önce bulunduğu devlet hastanesinden nakledilmiştir ve John, R. D. Laing'in evine geldiğinde günlerce odasından çıkmamış, kendi sesleri ile iletişim kurarak zaman geçirmiştir. John'un bu durumu, R. D. Laing'in evinde hastaları ile partiler düzenleyip LSD kullanmaları gibi konular çevre halkının tepkisini toplayacak ve kapılarına dayanıp gitmelerini isteyeceklerdir. Diğer taraftan toplanan dönemin yetkili doktorları R. D. Laing'in rehabilitasyon merkezini uygulamalarını doğru bulmadıkları için kapattırmak üzere çalışmalara başlayacaklardır. Bu sırada R. D. Laing'in hasta olan kızı da ölecek ve tüm bu sorunların üzerine hastalarından Jim, eşi Angle ve çocuğunu yakmak isteyince, Angle evden ayrılacaktır. 






Ancak Angle ve R. D. Laing, araba ile giderken yolda duracak, kendi rehabilitasyon merkezinden aldıkları John'u kaçırarak tekrar kendi merkezine götürmek isteyecek ve bu olayı gören eşi Angle, araba ile kaçıp gidecektir. R.D.Laing'in bir taksi çağırıp olay yerinden uzaklaşması sonrasında film son bulur.

Döneminin ünlü psikiyatrist doktoru R.D.Laing'in hayatından bir kesitin sahnelendiği, dönemin aykırı bir hareketi olarak akıl hastaları ile ilgili uygulamalarının ve yöntemlerinin konu edildiği biyografik, psikolojik dram filmidir.