Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

16 Ekim 2019 Çarşamba

Sinema: Güneşi Gördüm - I Saw The Sun - Güneydoğulu Bir Ailenin Hüzünlü Yaşam Öyküsü... / Konusu, Özeti, Afişler

Güneşi Gördüm

Oyuncular; Mahsun Kırmızıgül, Yıldız Kültür, Sarp Apak, Buğra Gülsoy,Ali Sürmeli, Demet Evgar, Altan Erkekli
Yönetmen; Mahsun Kırmızıgül
Tür; Türk Dram

Konusu; Film, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu bölgesindeki terör olayları yüzünden köylerini terk etmek zorunda kalan bir ailenin dram dolu yaşam öykülerini konu almaktadır.

Özeti; Güneydoğu Anadolu bölgesinin terör olaylarının olduğu bölgelerde yaşayan ve kardeşlerden oluşan bir kaç ailelik akrabaların içinde Ramo, beş kız çocuğu olan ve hep erkek çocuğu olmasını isteyen bir babadır. Filmin başlarında eşi doğum yapacak ve 5. kız çocuğu olacaktır. Aradan bir yıl geçtikten sonra Ramo'nun duaları kabul olacak ve Ferhat ismini verdiği bir erkek çocuğu olacaktır.





Diğer taraftan bölgede terör olayları olmaktadır ve Ramo'nun abisi olan Davut'un oğullarından biri dağa çıkmış olan teröristler arasındadır, diğeri ise askerdir.

Davut'un oğullarından öteki ise bölgedeki mayınlara bastığı için bir bacağını kaybetmiştir. Bölgede savaşan askeri birlikler sürekli teröristlere saldırmaktadırlar ve bu sırada Davut'un terörist oğlu Serhat, bir gece gizlice ailesini görmeye gelecek, bu gelişlerinden haber alan askeri birliklerin saldırısı sonrasında Serhat ölecektir. Bu olay sonrasında artık köylerinden ayrılmaları gereken ailenin bir kısmı Mersine, bir kısmı Norveç'e ve geri kalanlarda İstanbul'a yerleşmeye karar vereceklerdir.

Davut ve ailesi Norveç'e gideceklerdir ama oraya İstanbul'dan geçiş yapacaklardır. Ramo, kardeşleri Mamo ve Kado ile İstanbul'a yerleşeceklerdir. Aynı zamanda Kado, bir trans bireydir ama kendisini henüz tanımamaktadır. Kadın gibi davranışları yüzünden abisi Mamo'dan sürekli dayak yemektedir. Aileler tren ile İstanbul'a gelecekler, buradaki tanıdıkları sayesinde Tarla Başı'nda bir eve yerleşeceklerdir.





Bu sırada Ramo'nun eşi Havar, hastalanmıştır ve ağrıları yüzünden acı çekmektedir. Eve yerleştikten sonra Havar'ı hastaneye götürecekler ve orada uzun bir süre tedavi görmek zorunda kalacaktır.

Diğer yandan Kado, evlerinin çevresinde yaşayan başka bir trans birey ile tanışacak ve kendisini yavaş yavaş tanımaya başlayacaktır. O'nunla zaman geçiren Kado'yu, bu sırada abisi Mamo görecek ve yine dayak atıp eve kilitleyecektir. 

Aynı zamanda Davut'da, eşi, askerden gelen oğlu Berat ve diğer sakat oğlu Azad ile Norveç'e kaçak yollardan gitmenin yolunu bulacak ve zor şartlar içinde 4 kişi Avrupa'ya girecekler ve oradan dayıları olan Nedim, onları alacaktır. Nedim ile arabada yolculuk ederken Norveç polisi onları yakalayacak ve sınır dışı etmek için çalışmalara başlayacaklardır.  Ancak bu sırada sorgu yapılırken kararlarını değiştiren Norveç hükumet yetkilileri, onların Norveç'te kalmalarına izin verecek ve Azad'ın tedavisi ile de ilgileneceklerdir. İstanbul'da ise hastanede olan Havar yüzünden çocuklar evde yalnız kalmıştır ve Kado'nun evden kaçtığı sırada çocuklar, en küçük olan Ferhat bebeği temizlemek için çamaşır makinesine atarak ölümüne neden olacaklardır.




Bu olay sonrasında devlet çocukların bakımını üstlenecek ve hepsi devletin yetimhanesine gönderilecektir. Öteki tarafta ise Kado evden kaçmıştır ve diğer trans bireylerle birlikte yaşamaktadır.

Aynı zamanda artık kendini tanımış olan Kado, trans barlara takılmaya başlamış ve fuhuş sektöründe çalışmak zorunda kalmıştır. Ancak abileri O'nu aramak için barları gezmeye ve caddelerde gördükleri trans bireylere sormaya başlamışlardır.

Barların birinde Kado'nun izine ulaşacaklar ve kaçan Kado, sonrasında yine karşılarına çıktığında onlara sabah Galata köprüsünde olmaları ile ilgili randevu verecektir. Sabah sözleştikleri yere kadın kılığında gelen Kado'yu abisi Mamo tanıyacak ve silahla vurarak öldürecektir. Öteki tarafta Norveç'te kendilerine iş bularak bir yaşam kuran Davut ve ailesi, Azad'ın ayağının tedavi edilmesi ile çok mutlu olacaklardır. Ramo ise yaşanan tüm bu olaylardan çok etkilenecek ve eşi Havar iyileştikten sonra, çocuklarını alıp Güneydoğu'da ki topraklarına geri döneceklerdir. Böylelikle film son bulur.

Gerçek bir yaşam öyküsünden esinlenerek hazırlanmış senaryosu olan, terör olaylarının insanların yaşamlarında ne gibi olumsuz etkiler bıraktığını açıklayan, oldukça hüzünlü ve duygu yüklü sahneleri izleyeceğiniz, politik konulara da değinilmiş Türk dram filmidir.