Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

25 Temmuz 2019 Perşembe

Belgesel: Evrenin Ucuna Yolculuk - National Geographic Belgeseli - Bölüm 4, Yengeç Nebulası, Pulsar, Kara Delik, Hipernova, Karanlık Madde, Macellan Bulutu, Süpernova, Andromeda Galaksisi / Konusu, Özeti, Afişler

Evrenin Ucuna Yolculuk
National Geographic Belgeseli
Bölüm 4

Yönetmen; Yavar Abbas
Senaryo; Nigel Henbest
Tür; Belgesel

Konusu; Belgesel filmi, evrenin en derin noktalarına kadar yolculuk edip bu yolculuk esnasında karşılaştıkları gezegenleri, yıldızları, uyduları, kara delikleri ve algıladığı evreni anlatmaktadır.

ÖzetiEvrenin hikayesi aslında her birimizin hikayesi.  Ölümcül hipernovalar, donmuş kuyruklu yıldızlar, kavrulmuş gezegenler, beyaz cüceler, kızıl devler ve Dünya. Geniş bir beyaz ışık havuzu olan Galaksimiz samanyolundaki minik damlalar. Yuvamız, önemsiz bir yıldızın etrafında dönen gezegenden ibaret. Henüz uzayda yaşayan başka canlılar bulamadık, ancak oralarda bir yerlerde olmadıklarına inanmamız içinde bir sebep yok. Sadece bizim galaksimizde bile milyonlarca uygarlık olabilir.


Yengeç Nebulası
Ölü bir yıldızın dağılmış kalıntıları, bir Nebula, yengeç Nebulası. Dünya'dan 6000 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldız mezarlığındayız.





Pulsar
Fırtınanın gözü, dönen ve titreşen bir yıldız, bir Pulsar. Yer çekimi dev yıldızın çekirdeğini bu boyutlara sıkıştırmış olmalı. Sadece 20 km boyunda, inanılmaz bir yoğunlukta, iki tane ışık enerji ve radyasyon hüzmesi saniyede 30 kez dönüyor, dev toz ve gaz bulutunu güçlendiriyor, burada çok fazla radyasyon var, Güneş'te olduğundan bile fazla.




Kara Delik
İnanılmaz derecede siyah, arkasındaki yıldızları karartıyor, yok oluşun yüzüne bakıyoruz, dev bir yıldızın kalıntıları, bir kara delik. Bir beyaz cüceye veya Pulsara dönüşmek yerine çekmeye devam ediyor, ve o kadar küçülüyor ki sadece bir kaç kilometre boyunda. Ama bir Pulsar'dan çok daha yoğun ve karşı konulamaz hale geliyor. Artık onun neden kara delik olduğunu biliyoruz, çekim gücü öyle şiddetli ki ışık bile ondan kaçamıyor, içeride bildiğimiz anlamda madde yok, zaman ve mekan yok, orada tüm fizik kanunları çöküyor. Galaksimizde dolaşan milyonlarca kara delik olabilir.




Hipernova
Nasıl olduysa hayal edilebilecek en şiddetli yıldızın ölümü ile karşı karşıya kaldık, bir hipernova. Çekirdeği çöküyor, bir kara deliğe dönüşüyor. Patlama sonucu bir şok dalgası yıldızdan yayılıyor ve dış katmanlarını parçalayarak uzayın derinliklerine fırlatıyor. Her yer ölümcül radyasyonla dolu, yakınlarda olacak kadar şansız her gezegende büyük felaketlere neden olabilir, 450 milyon yıl önce Dünya'da ki tüm türlerin yok olmasının sorumlusu bunlardan biri olabilir.


Karanlık Madde
Ve şimdi galaksiler arası uzaya geçiyoruz. En yakın galaksiler bile milyonlarca ışık yılı uzaklıkta. Ve galaksiler arasında bir gizem daha var, karanlık madde, onu göremiyoruz, onu tadamıyoruz, onu ölçemiyoruz ve ona dokunamıyoruz. Buna rağmen evrendeki maddelerin yüzde doksanını oluşturacak kadar yaygın. Eğer karanlık madde gerçekten var ise bu boş alan diye bir şey olmadığı anlamına gelir. Karanlık maddenin var olduğunu galaksilere uyguladığı tuhaf tutuştan anlıyoruz, aynı bunun gibi büyük Macellan bulutu.



Macellan Bulutu
Günümüzün en hızlı uzay aracı ile 6 milyar yıl sürecek bir yolculuk, samanyolundan 160 bin ışık yılı uzaklıkta, yer çekiminin uzandığı yerin sınırında. Bu galaksi uzayın içine doğru dönüyor olmalı, ama tutan bir şey var, görünmez ve kuvvetli bir şey, karanlık madde, yıldızlar, yıldız kümeleri, nebulalar, astronomi açısından geniş ve zengin bir kaynak.






Süpernova
Ve bir Süpernova, parıldayan incilerin dizildiği bir ip gibi. Büyük bir patlamadan, bir süpernovadan yayılan bir ateş topu. O kadar parlak ki, patlamadan yayılan ışık, 1987 yılında dünyaya ulaştığında çıplak gözle görülebiliyordu. Ve o kadar şiddetli ki, bir dizi nükleer reaksiyonu tetikleyerek atomları sıkıştırdı ve altın, gümüş ve platin gibi yeni elementler yaratarak onları uzaya fırlattı. Şu anda parmağınızdaki yüzüğün yapıldığı altın bunun gibi büyük bir süpernova da trilyonlarca kilometre uzakta ve milyarlarca yıl önce oluştu.



Andromeda Galaksisi
2,5 Milyon ışık yılı uzaklıktaki Andromeda Galaksisi. Uzayda neredeyse saatte 1 milyon km'ye varan hızla hareket ediyor. Uzayın içinde herşey birbirinden uzaklaşıyor.

Bölümlere ayırarak açıkladığımız belgeselin yazı dizinin bu dördüncü bölümüdür ve belgesel diğer gezegenler  ile evrenin en derin noktalarına doğru devam etmektedir.  Evren hakkında detaylı bilgilerin bulunduğu, ve görselleri ile de yeterince açıklayıcı bilgi veren bir belgesel filmidir.