Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

25 Temmuz 2019 Perşembe

Sinema: Pi'nin Yaşamı - Life of Pi - Okyanusun Ortasında Verilen Bir Yaşam Mücadelesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Pi'nin Yaşamı, Life of Pi

Oyuncular; Suraj Sharma, Irrfan Khan, Adil Hussain
Yönetmen; Ang Lee
Tür; Macera, Dram

Konusu; Film, Hindistan'da yaşayan ve hayvanat bahçeleri olan Pi ismindeki bir gencin, hayvanlarla beraber Kanada'ya gitmek üzere olduğu gemilerinin batması sonucu bir filikada bengay kaplanı ile yalnız kalarak verdiği yaşam mücadelesini konu almaktadır.

Özeti; Pi, Hindistan'da hayvanat bahçesi olan bir ailenin en küçük çocuğudur. Bir abisi vardır ve babasının daha çok para kazanma umudu ile Kanada'ya gitmek istemesi üzerine, bütün hayvanları Kanada'da satmak için gemi ile okyanusu aşmaları gereken uzun bir deniz yolculuğuna çıkarlar. Bu kargo gemisine hayvanat bahçesindeki bütün hayvanları yerleştirirler ve okyanusun ortalarında, karaya çok uzak oldukları bir bölgede fırtına çıkacak ve bu fırtına sonucu gemi su alacaktır.






Sonrasında sadece Pi gemiden canlı kurtulacak ve bir zebra, bir sırtlan ve bengay kaplanı ile bir filikaya binecektir.

Dev dalgalar filikada olan Pi'yi batan gemiden uzaklaştırmıştır ve bütün ailesi ile birlikte geminin bütün mürettebatı ölmüş, gemi derin sulara batmıştır. Pi, filikada bir zebra, bir sırtlan ve sonrasında ortaya çıkacak olan brandanın altında kalmış bengay kaplan ile yalnız kalmıştır. 

Sırtlan sürekli saldırgan davranmakta, Pi'ye ve zebraya zarar vermeye çalışmaktadır. Bu sırada dalgalar durulmuş, denizden muz sepetlerinin üzerinde bir orangutan filikaya doğru gelmiştir. Pi'nin tanıdığı ve sevdiği bu orangutanın ismi Portakal kabuğudur. Orangutanı da filikaya alır ve sonrasında sırtlan, zebraya saldırmaya başlar ve zebra bu saldırı sonucu ölür. Vahşi olan sırtlan, ardından orangutana saldıracak ve onuda öldürecektir. Pi ise, bu sırada kayığın ucunda asılı bir şekilde kendini sırtlandan sakınmaktadır. Kısa bir zaman önce bu felaket yaşandığı için olayın şoku ile nasıl davranacağını bilememiştir. Sonrasında filikadaki brandanın altında olan kaplanda ortaya çıkar ve bir hamlede sırtlanı öldürür.






Bunu gören Pi, hemen denize atlar ve kendine çevredeki malzemelerden küçük bir sal yapar ve çok uzun sürecek macera dolu okyanus günleri başlamış olur.

Kaplan filikadadır, Pi ise filikaya bağlı bir salda. Filikanın içinde günlerce yetecek yardım malzemeleri, su ve yiyecek vardır ve Pi bunları kullanır. Kaplan ise filikadaki hayvanların cesetlerini yiyerek belirli bir süre idare eder. 

Kaplan ilk başlarda Pi'yi filikaya almaz, almadığı gibi de yaklaştığı zaman saldırır. Ama zamanla Pi, kaplanı eğitecek, onun için balıklar avlayacak, su verecek ve çok iyi dost olacaklardır. Günler süren bu macerada balinalar, köpek balıkları, dev dalgalar gibi bir çok tehlike atlatan Pi, sonunda okyanusun ortasında bir adaya denk gelir. Bu adanın ise içerisi mirketlerle doludur ve merkezinde tatlı su vardır, yiyecek vardır ama bu adanın gündüzleri güzel geçmekte, geceleri ise üzerindeki bütün canlıları besin olarak kullanan bir yapısı sahiptir. Bu yüzden gece olunca adadaki bütün canlılar ağaca çıkmakta, hatta kaplan bile kayığa geri dönmektedir. Yoksa ada hepsini yiyecektir. Bu durumun farkına varan Pi, bu adadan yeteri kadar besin ve su alarak filika ile, yanına kaplanı da alıp yolculuğa devam eder.




Ve zorlu geçen günler sonunda Meksika'da bir sahile vururlar. Kaplan çok zayıflamış ve bitkin bir halde ormana karışır, Pi ise insanlar tarafından kurtarılır.

Ömrü boyunca unutamadığı bu olayı Pi, bir roman yazarına çok büyümüş zamanlarında geçmiş anıları olarak anlatmaktadır ve hikayenin bitmesi ile de film son bulur.

Filmi izlerken yer yer üzülecek, heyecanlanacak, okyanusun görsel güzelliklerine çok sık tanık olacaksınız. Pi'nin okyanusun ortasında bir kaplan ile verdiği yaşam mücadelesinin konu edildiği, izledikten sonra pişman olmayacağınız macera ve dram filmidir.