Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

21 Temmuz 2019 Pazar

Sinema: Tükeniş - Extinction - Sentetik Robotların Var Oluş Mücadelesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Tükeniş, Extinction

Oyuncular; Michael Peña, Lizzy Caplan, Israel Broussard
Yönetmen; Ben Young
Tür; Aksiyon, Gerilim, Bilim Kurgu

Konusu; Film, insanlar ve sentetik olarak adlandırılan yapay zekaya sahip robotsu varlıkların arasında geçen savaşlar sonucunda yaşanan olayları konu almaktadır.

Özeti; Film, Peter'ın çok anlamlı olan şu sözleri ile başlamaktadır. '' Dünyamız sürekli dönüyor, değişiyor, evrimleşiyor. Her gün rutinimize devam ediyoruz. İş, ev, aile, peki ama biz kimiz? Ben kimim? Güzel eşinizi tanıdığınızı mı sanıyor sunuz, yada şirin çocuklarınızı, veya patronunuzu, peki ya tanımıyor iseniz, peki ya gerçek öğrenildiğinde her şeyi değiştirecekse? Peter, eşi Alice, çocukları Lucy ve Samantha ile sakin bir hayat yaşamaktadır. Bir fabrikada çalışmaktadır ve bu sırada garip rüyalar görmeye başlar. Rüyasında hep birileri ile savaştığını ve istila eden varlıkları görmektedir.




Bu durumdan artık şüphelenmeye başlayan Peter, konu ile ilgili sağlık merkezine gider ama burada daha da çok şüphelenmesine neden olan olaylar yaşar. Sonrasında ailesi ile birlikte bir partideyken dışarıda bulundukları şehri bombalayan istila eden varlıklar ortaya çıkar.

Her yer bir anda kaos haline dönüşür, bir sürü insan ölür, Gelen makineler bütün evleri yok eder, makinelerden çıkan varlıkların özel savaş elbiseleri ve silahları vardır. Elbiselerin içerisi görünmemekte ve kendilerine özel silah sistemleri kullanmaktadırlar. Sadece kendi parmaklarına duyarlı biyolojik tetikleri olan silahlardır bunlar. 

Ailesi ile yaşam mücadelesi veren Peter, apartmanın içinde çok zor zamanlar geçirir. Bu sırada yanında istila eden varlıkların silahı vardır ve silahın sahibi onları bu silah yüzünden takip etmektedir. Bütün şehir mahvolmuştur, gidecek bir yer kalmamıştır ve tek çare olarak Peter'ın çalıştığı fabrikaya gitmeye karar verirler. Burada yerin altında güvenli bir yer vardır ve gidiş yolu olarak Alice'in işi olan tünelleri seçerler. Zar zor tünellere giderler ve bu sırada kendilerini takip eden silahın sahibi olan varlıkta tünele gelir ve Peter, bu varlığın kavga sonucunda kafasındaki maskesini çıkarır ve istilacı olarak adlandırılan varlıkların aslında insan olduğu anlaşılır. Bu sırada Alice, yaralanmış ve ölmek üzeredir. İstilacı insanın ismi Miles'dır ve Peter, Miles'ın Alice'i kucağına almasını sağlayıp fabrikaya giderler. Fabrikada bir çok kendileri gibi direnişci grubu bulurlar ve Peter, burada bütün gerçekleri öğrenecektir.






Alice, ölmek üzereyken O'nu iyileştirmek için Miles, Alice'in bedenini açar ve içeride makinelerden oluşan organ yapısı görünür. Gördükleri karşısında şaşıran Peter, kendininde böyle bir makine olduğunu anlayacak ve Alice'e enerji aktarımı yapacak, sonrasında geçmişe dair her şeyi hatırlayacaktır.

Aslında istilacı olarak gelen varlıklar insandır ve zamanında sentetik olarak adlandırılan yapay zekaya sahip bu robotları yapmışlardır. Ama zamanla bu robotlar, yani sentetikler duyguları olmaya başlamış ve insanlar kendileri için tehlike olduğunu düşündüğü için aralarında savaş başlamıştır ve sentetikler insan ırkına çok büyük zararlar vermişlerdir.

Bunun sonucunda dünya gezegenini terk eden insanlar Mars'ta koloniler şeklinde yaşamaya başlamışlardır. Dünya artık sentetiklere kalmıştır ve Peter ile ailesi de ve içerideki bütün direnişci grupta sentetiktir. Geçmişte yaşanan kötü olayları hatırlamamak için kendileri isteyerek hafızalarını sildirmişlerdir. İnsanlar ise belirli zamanlarda gelip, dünyada sentetiklere savaş açıp, dünyayı geri kazanmak istemektedirler.  Bu yüzden savaşlar olmaktadır ve bunun üzerine sentetikler, önceden önlem aldıkları için istila sonrasında geride kalan bütün sentetikleri toplayıp, yerin altındaki yaşam alanlarına giderler. Bu savaşın henüz bitmediğini söylerler ve böylelikle filmde son bulur.

Kendine özgü bir senaryosu olan ve izleyicisine beklenmedik olaylar gösterip heyecan içinde bırakan, yapay zeka ve robotlara farklı bir bakış açısı ile yaklaşılmış, yer yer dram sahneleri de bulunan aksiyon, gerilim ve bilim kurgu filmidir.