Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

27 Temmuz 2019 Cumartesi

Sinema: Anon - İleri Teknoloji Sonrasında Mahremiyetin Yok Olduğu Bir Toplumun Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Anon

Oyuncular; Rosalba Martinni, Doug Murray, Clive Owen
Yönetmen; Andrew Niccol
Tür;  Suç, Polisiye, Gerilim, Bilim Kurgu

Konusu; Film, insanların zihinlerine yerleştirilmiş olan ileri teknoloji bilgisayar sistemi ile çalışan zihin gözleri ismindeki mekanizmalarla yaşayan bir toplumda, mahremiyet denilen olgunun kalmamasıyla gelişen olayları konu almaktadır.

Özeti; Sam, suçlarla ilgili çalışan bir dedektiftir ve zihin gözleri sistemi ile herkesin nüfus bilgilerine ulaşabilmektedirler. Dışarıda insanların üzerinde isimleri, kimlik kayıtları gibi bütün bilgiler zihin gözleri tarafından gösterilmektedir. Her hangi bir şekilde ödemeler, anılar, v.b bir çok konu toplumda artık zihin gözleri aracılığı ile yapılmakta ve bu durum aynı zamanda insanların saklamak istedikleri konuları da açığa çıkarmaktadır.






Zihin gözleri, insanların yaşadıkları bütün anları kendi gözlerinden kayıt etmektedir ve bu durum kişilerin özel konularını tamamen açığa çıkarmaktadır.

Aynı zamanda Sam ve polisler, bu durumu suçluları ve olayları çözmek için kullanmaktadırlar. Ama bu sistem içinde de suçlular, kendilerine bir yol bulmuşlardır ve insanların zihin gözlerini hackleyip, cinayet işlemektedirler. 

Sam bir gün yolda gezerken, bir kızın kimliğini belirleyen meta izinin olmadığını görür ve bu sırada bazı insanların cinayete kurban giderken, zihin gözlerinin hacklenip, kendi gözlerinden bakarken öldürülmesine tanık olurlar ve bunu yapan kişiyi araştırmaya başlarlar. Sam, bu olaylarla yolda gördüğü kızın bir ilişkisi olduğunu düşünür ve yasa dışı hack gruplarından bir tezgah düzenleyerek randevu alırlar. Sam, içlerinden Anon isimli bu kız gelene kadar adayları görür ve yolda gördüğü Anon gelince, O'nunla sahte olarak bir iş birliği içine girerler. Anon, çok iyi bir analog dizilimler yapabilen, işinde usta bir hackerdır ve yaptığı işler sonucu geride iz bırakmamaktadır.








Anon'a bir kaç iş yaptıran Sam, bu cinayetleri de Anon'un işlediğini düşünür, oysaki Anon sadece insanların zihin gözlerinden silinmesini istediği şeyleri silmek için çalışan bir hack uzmanıdır.

İnsanları öldüren ise hükumet içinde çalışan ve Anon'a uzaktan hayranlık duyan, yaptığı işleri çok beğenip, O'nun yakalanmasını istemeyen Mark isminde bir görevlidir. Ancak Sam, bunu çok sonralarında öğrenecek, Anon  ile bu arada sorunlar yaşayacak, Anon, Sam'ı delirtecek derecede zihin gözü ile oynayıp saldıracak, sonrasında Anon, kendi masumiyetini Sam'e ispatlayacak ve Sam'i de öldürmeye gelen Mark'ın kendisi ölecektir.

Sonrasında suçlunun kim olduğu anlaşılır ve Anon'un masumiyeti ispatlanmış olur. Ve film Anon'un anlamlı bir sözü ile son bulur. '' Saklanmam, gizleyecek bir şeyim olduğundan değil, görmenizi istediğim bir şeyim olmadığındandır.''

Sakin bir atmosferde geçen film oldukça sürükleyicidir. Senaryosu ile izleyicisine heyecanlı anlar yaşatan, zevkle izleyebileceğiniz ve ilginç teknolojilere tanık olacağınız, suç, polisiye, gerilim ve bilim kurgu filmidir.