Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

26 Temmuz 2019 Cuma

Sinema: Yedinci Hayat - What Happened to Monday? - Distopik Bir Toplumda Doğan Yediz Kız Kardeşin Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Yedinci Hayat, What Happened to Monday?

Oyuncular; Noomi Rapace, Glenn Close, Willem Dafoe
Yönetmen; Tommy Wirkola
Tür; Gerilim, Bilim Kurgu

Konusu; Dünyada ki insan nüfusu çok artmış, kaynaklar azalmış ve bunun üzerine hükumet nüfus sınırlandırması getirerek her aileden sadece bir tane çocuk yapılmasına izin vermiştir. 

Özeti; Ve ikinci bir çocuk doğduğu zaman, onları dondurmak adı altında yok etmektedirler. Ve Karen Settman isminde bir anne, böyle bir ortamda yediz kız çocuğu doğurur ve kendisi ölür. Film, bu yedi kızın distopik bu toplumda yaşama mücadelesini konu almaktadır.








Karen Settman, yediz olan bu çocukları doğurduğu zaman ölür ve onlara büyük babaları bakmak ve büyütmek zorunda kalacaktır.

Büyük babaları onlara Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi ve Pazar isimlerini vererek, hayatı bu isimlerle ve bu günlerin olduğu zamanlarda, yalnız başlarına dışarıda yaşamalarını sağlayarak yetiştirmiştir.

Her kendi ismi ile ilgili güne sırası gelen çocuklar dışarı çıkmakta, hepsinin ismi Karen Settman olarak geçmekte, ülke de sanki bir tane Karen Settman varmış gibi yaşamaktadırlar. Bu yedi kardeş birbirine çok benzediği için dışarıda, okulda, iş yerlerinde ayırt edilememektedirler. Hatta öyle ki, içlerinden Perşembe bir gün izinsiz olarak dışarı çıkmış ve bir parmağını kaybetmiştir. Bunun üzerine büyük babaları hepsinin aynı parmağını kesmek zorunda kalmıştır, birbirlerine olan benzerliklerinin bozulmaması için. Eğer bu durum anlaşılırsa, hükumet bütün kardeşleri donduracak, yani öldürecektir.  Her gün dışarı çıkan kardeşler, eve gelince günün raporunu izlerler ve diğerlerinin yaşadıkları şeylere uyumu böyle sağlarlar.





Ve aradan yıllar geçmiştir, büyük babaları ölmüş, kardeşler yalnız kalmıştır ve bankada çalışmaktadırlar. Bankada terfi alacakları bir gün Pazartesi işe gider ve geri dönmez.


Bunun üzerine ne yapacaklarını bilemeyen kardeşler, ertesi gün Salı'yı da işe gönderirler ve O'da kaybolur. Sonrasında geride kalan kardeşlerin bulunduğu evi özel ajanlar basar ve kızlara saldırır. İçlerinden bazıları kaçarken, bazıları evde iken öldürülür ve geriye sadece Perşembe, Salı ve Pazartesi kalır. 

Perşembe, Pazartesi'nin sevgilisi olan Adrian ile bir plan yapar ve Pazartesi ile Salı'yı kurtarmaya giderler. Bunun üzerine gittikleri yerde, halka gelecekte uyandırılmak üzere çocukların dondurulduğu yalanını ortaya çıkaracak video kayıtları çekecek, Salı'yı bulacaklar ve bütün olayların sebebinin ise ilk başta kaybolan Pazartesi olduğunu anlayacaklardır.  Meğer Pazartesi, bu olayları yöneten Dr. Nicolette Cayman ismindeki yönetici ile bir anlaşma yapmış ve sadece tek Karen Settman olarak kalmak için kardeşlerine ihanet etmiştir. Aynı zamanda Pazartesi, bu ihaneti Adrian'dan hamile olduğu ve bebeklerini korumak için yapmıştır.




Ama sonunda Pazartesi'de ölecek, Dr. Nicolette Cayman'nın tezgahları ortaya çıkacak ve mahkum edilecek, bu absürt yasa kalkacaktır.

Sonrasında ise Pazartesi'nin içindeki bebekler alınıp güvenli bir bölgede büyütülecek, geriye sadece Salı ve Perşembe kalacaktır. Böylelikle film de son bulur.

İlginç ve farklı bir senaryosu olan film, akıcı ve sürükleyici olduğu gibi duygusal sahnelere de sahiptir. Noomi Rapace'ın birbirinden apayrı yedi karakteri oynaması ve gösterdiği performans izlemeye değerdir. İçinde yer yer aksiyon ve dramında olduğu distopik gerilim ve bilim kurgu filmidir.