Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

22 Temmuz 2019 Pazartesi

Sinema: Derin Darbe - Deep Impact - Dünya'ya Çarpmak Üzere Olan Bir Kuyruklu Yıldız... / Konusu, Özeti, Afişler

Derin Darbe, Deep Impact

Oyuncular; Vanessa Redgrave, Maximilian Schell, Morgan Freeman
Yönetmen; Mimi Leder
Tür; Dram, Aksiyon, Bilim Kurgu

Konusu; Film, Dünya'ya çarpmak üzere olan bir kuyruklu yıldızın haberini alan insanların, bu kuyruklu yıldızı yok etmek için gösterdiği çabaları ve bu felaket sonucunda yaşanan olayları konu almaktadır.

Özeti; Leo Biederman isimli astronomi kulübünde olan lise öğrencisi, teleskop ile uzayı gözlemlediği sırada daha önce hiç görmediği bir cisim görür. Ve bu cismi yetkili kişilere bildirdikten sonra anlaşılır ki bu cisim dünyaya doğru gelen bir kuyruklu yıldızdır ve yakında dünyaya çarpacaktır. Bu bilgiyi edinen devlet yetkilileri, başkanlar önlemler almaya başlarlar. İlk planları ise bir şehir büyüklüğünde olan kuyruklu yıldıza uzay mekiği gönderip, içerisine nükleer bombalar yerleştirip kuyruklu yıldızı patlatmak ve bunun sonucunda yörüngesini değiştirmektir.





Ama bu plan işe yaramayacaktır, aksine içerisinde patlayan bomba kuyruklu yıldızı ikiye bölmüştür ve şimdide iki ayrı kuyruklu yıldız aynı yörüngede dünyaya gelmeye devam etmektedir. Biri küçük bir parçadır, önden gelmektedir, diğeri daha büyük bir parçadır ve arkasından aynı yörüngede takip etmektedir.

Bunun üzerine ikinci planlarını uygularlar. İkinci plan ise; kuyruklu yıldız yaklaşınca dünyadan füzelerle onu vurmak ve parçalara ayrılmasını sağlamaktır ancak buda başarısız olur ve son çare olarak hazırladıkları dağın içindeki özel mağaralara belirli insanları, bitkileri ve hayvanları götüreceklerdir. Her ülke 1 milyona yakın insanını kendi hazırladığı özel sığınağa götürecektir ve bunların içinden 200 bin tanesi doktor, sanatçı, mühendis gibi toplum için önemli olan meslek gruplarındandır. Diğer 800 bin kişiyi ise bilgisayar otomatik olarak 50 yaşın altındakileri seçecektir.

Bu bildiriden sonra dünyada kaos başlar, her yer yağmalanmaya, insanlar birbirlerini öldürmeye başlar. Artık küçük olan kuyruklu yıldızın çarpmasına saatler kalmıştır ve bu çarpma sonucu dev tsunamiler oluşacak, sahil kentlerini yok edecektir. Diğeri ise 3 saat sonra çarpacak ve gezegensel bir yok oluş yaşatacaktır. Ama kuyruklu yıldızı yok etmek için uzay mekiği ile uzaya çıkan ekip, ikinci büyük parçanın içinde bir delik fark ederler ve bu deliğin içine girip, içeride kendileri ile beraber füzeleri patlatınca ikinci büyük parça dağılacak ve yok olacaktır.







Sonrasında birinci küçük parça dünyaya çarpar ve okyanusa düşer. Bunun üzerine dev dalgalı tsunamiler oluşur.

Filmin başrol oyuncusu olan Jenny'de bu 200 bin kişi arasındadır ama sığınağa gitmek üzereyken kendi yerini çocuklu olan arkadaşına verir ve babası ile birlikte, bir sahilde kuyruklu yıldızın çarpmasından sonra oluşan tsunaminin altında kalarak ölürler.

Bir çok kent ve insan bu büyük tsunami sonucu yok olur ve ikinci parçada uzaydaki ekip tarafından yok edilir ve böylece büyük yıkım olmaz. Sadece küçük olan parçanın yaptığı yıkım ile dünya bir felaketten kurtulmuş olur ve film böylelikle son bulur.

1998 yapımı olan film, bilim kurgu ve aksiyon konulu olmasına rağmen çok daha fazla dram içermektedir. Ailelerin bu yıkım esnasında birbirleri ile olan ilişkileri, kendilerini ölüme bile bile götürme istekleri çok duygusal sahnelerdir. Meraklısı için iyi bir felaket konulu bilim kurgu, aksiyon ve dram filmidir.