Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

10 Mart 2020 Salı

Sinema: Truva - Troy - Efsanevi Truva Savaşı ve Truva Atı'nın Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Truva - Troy

Oyuncular; Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom
Yönetmen; Wolfgang Petersen
Tür; Tarih, Epik, Macera, Savaş

Konusu; Film, 3200 yıl önce tarihi Yunan devletleri ve Truva'lılar arasında yaşanan efsanevi savaşı konu almaktadır.

Özeti; 3200 yıl önce yıllar süren savaşlardan sonra Mycenae kralı Agamemnon Yunan şehir devletlerini ittifak kurmaya zorlar. Sadece Thessaly hala bağımsızdır. Artık savaşmak istemeyen Agamemnon'un kardeşi Sparta kralı Menelaus, kurulmakta olan Yunan devletinin en güçlü rakibi olan Truva ile barış yapmak ister. Tüm zamanların en büyük savaşçısı kabul edilen Achilles, Yunan ordusuna bağlıdır ancak Agamemnon'un yönetiminden memnun olmadığı için hassas ittifak her an bozulabilir durumdadır.





İki Truva prensi Hector ve Paris, o dönemlerde Sparta krallığını ziyarete gitmişlerdir ve prens Paris'in Sparta kraliçesi Helen ile aralarında gönül ilişkisi başlamıştır. Sparta kralı Menelaus'dan habersiz bir ilişki yaşayan Helen, Truva prenslerinin bu ziyaretlerinde
Truva'ya dönerken Paris ile ortaklaşa karar alarak gizlice gemilerine binecektir ve onlarla birlikte Truva'ya gidecektir.

Yolda prens Paris, abisi Hector'a kraliçe Helen'in de kendisi ile Sparta'dan kaçtığını söyleyecek ve bunu öğrenen Hector, ilk başta karşı çıksa da sonrasında kardeşinin Helen'e aşık olduğunu anlayınca gelmesine izin verecektir. Diğer tarafta sevgilisi Helen'in Truva prensleri ile birlikte kaçtığını öğrenen kral Menelaus, çok sinirlenecek ve abisi Agamemnon ile görüşerek Truva'ya savaş açma önerisinde bulunacaktır.  Agamemnon içinde Truva'yı elde etmek için bir fırsat olan bu teklifi hemen kabul edecek ve kısa bir zaman sonra 1000 gemi içinde 50.000 asker ile Truva'ya doğru yol alacaklardır.

Aynı zamanda savaş konusunda uzman olan Achilles'de Yunan donanması ile birlikte gelmiştir ve ne kadar Agamemnon'dan hoşnut olmasa da bu savaşa katılmaya karar vermiştir. Truva prensleri ise Truva'ya ulaştıklarında gerçekleri kral olan babaları öğrenecek ve Paris'in aşkına saygı duyup, savaş için hazırlıklara başlayacaklardır. Truva'lıların en güçlü silahı surlarıdır ve Yunan'lıların surları aşması çok zordur. Bu kozu ellerinde bulunduran Truva'lılar kısa bir süre sonra deniz yoluyla gelen bin gemiyi görecekler ve sahile inen ilk askerlerle savaş başlamış olacaktır. Kısa bir savaş sonrasında bütün Yunan ordusu sahile inmeyi başaracak ve Truva'nın surları önünde bir anlaşmaya varılması için görüşme yapacaklardır. 






Yunan Kralı Agamemnon hem Truva'nın kendisine itaat etmesini hemde kardeşi için Helen'i istemektedir. Oysaki kardeşi Menelaus'un tek derdi Helen'den intikam almaktır. Truva'lılar bu iki teklifi de kabul etmeyecek ancak prens Paris, daha fazla insan ölmemesi için Menelaus ile bir düelloya girmek isteyecek ve kim kazanırsa diğer taraf yenilmiş sayılacaktır.

İki tarafta bu teklifi kabul edecek ancak Agamemnon, yense de yenilse de savaşmayı planlarken kardeşi Menelaus'un Hector tarafından öldürüldüğüne tanık olunca savaşı başlatacak ve iki ordu arasında kıyasıya bir savaş yaşanacaktır. Bu mücadeleden yenik ayrılan Yunan'lılar sahildeki kamp alanlarına geri dönecekler ve ölüleri için cenazeler düzenleyeceklerdir.

Bu savaş sırasında sahile ilk gelen geminin içinde bulunan Achilles, tapınağın içinde Truva prenslerinin kuzeni olan Briseis ile tanışmıştır ve Yunan'lıların O'na kötü davranmasına izin vermemiştir. Hatta Briseis yüzünden Agamemnon ile arası açılan Achilles, bu sebeple savaşa katılmamıştır. Yunan'lılar savaş içinde iken Achilles, Briseis ile bir gönül ilişkisi yaşamaya başlamıştır ve savaşmadan kendi adamları ile yakında Yunanistan'a geri dönmeyi düşünmektedir. Ancak Yunan'lıların yenilgiye uğradığı günün gecesinde Truva'lılar zaman kaybetmeden yeniden saldıracaklar ve bu saldırı sırasında Achilles'in kuzeni, Achilles'in kıyafetlerini giyerek ve O'nu taklit ederek savaş alanına gidecek ve bu yüzden Truva prensi Hector, Achilles'in kuzenini Achilles sanarak öldürecektir ve bu durumu duyan Achilles, ertesi gün Hector ile bire bir düelloya tutuşmak için Truva'nın surlarında soluğu alacaktır. 






Bu düelloya katılan Hector, yenilecek ve bu yenilgi sonrasında 12 gün cenaze töreninin düzenlenmesi için taraflar birbirlerine savaş açmayacaklardır. Ancak bu sırada Yunan'lı Odysseus'un aklına Truva Atı fikri gelecek ve tahtadan yaptıkları dev bir at heykelinin içerisine Achilles'da dahil olmak üzere bir çok Yunan'lı askeri yerleştirecekler ve bulundukları sahili veba salgını yüzünden terk etmiş imajı vererek ortalıklardan kaybolacaklardır.

Sahile gelen Truva kralı ve aristokratlar bu durumu Tanrıların bir gazabı olarak nitelendirip Truva Atı'nı da Tanrılara olan bir hediye olarak sayacaklar ve aşılamayan Truva surlarından içeri sokacaklardır. Prens Paris, içeri almadan yakmalarını söylemesine rağmen kral ve aristokratların isteği ile at heykelini içeri alacaklar ve kutlamaların olduğu gece, herkes uykudayken heykelin içinden çıkan Yunan'lılar Truva'nın içerisine girerek dışarıda bekleyen Yunan ordusuna kapıları açacaklar ve Truva, bu sebeple düşecektir.

Aynı zamanda Agamemnon, Truva'nın içinde olan Briseis'i yakalamış ve kendisine köle yapmak istemiştir ancak bu mücadele sırasında gizlice bıçağı çıkaran Briseis, Agamemnon'u öldürecektir. Bu saldırı sırasında atın içinden çıkan Achilles, içeride sevdiği kız Briseis'i ararken de prens Paris tarafından ok ile vurularak öldürülecek ve gizli bir yoldan kaçan bazı Truva'lı kadın ve çocuklar, prens Paris, Helen ve Briseis'in ardından film son bulacaktır.

Tarihin efsanevi Truva savaşının konu edildiği ve Truva Atı hikayesinin geçtiği film tarihi, epik, macera ve savaş filmidir.