Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

11 Mart 2020 Çarşamba

Sinema: Geleceğe Dönüş - Back to the Future - Bir Zaman Makinesi Arabası İle Zamanda Yolculuk... / Konusu, Özeti, Afişler

Geleceğe Dönüş - Back to the Future

Oyuncular; Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson
Yönetmen; Robert Zemeckis
Tür; Aksiyon, Macera, Bilim Kurgu

Konusu; Film, zaman yolculuğu yapan bir araba icat eden Dr. Brown ile O'nun en yakın dostu olan Marty McFly'ın maceralarını konu almaktadır.

Özeti; 1985 yılında yaşayan Dr. Brown, çılgın bir bilim adamıdır ve Libya'lı terörist bir gruptan Plütonyum almıştır ve yeni icat ettiği zamanda yolculuk yapan arabası için yakıt olarak kullanacaktır. Arabanın test sürüşü için gece yarısı bir alışveriş merkezinin otoparkında Marty ile buluşan Dr. Brown, burada ilk önce araba ile köpeğini zaman yolculuğuna çıkaracak ve bir dakikalık bir zaman yolculuğunu başarı ile tamamlayınca yeni sefere Dr. Brown, kendisi çıkmak için hazırlıklara başlayacaktır. Bu sırada kamera ile olanları kaydeden Marty, Dr. Brown'ı geleceğe doğru çıktığı yolculuğuna uğurlarken Libya'lı terörist grupların arabaları ile geldiklerini görecekler ve açtıkları silahlı ateş sırasında Dr. Brown hayatını kaybedecektir.




Kendi canını kurtarmak için Marty, zaman makinesi arabasına binecek ve içerisindeki zaman yolculuğu ile ilgili ayarları rastgele yapıp sürüşe başladığında birden kendini 1955 yılında bulacaktır.

Kendi bulunduğu kasabanın 1955 yılındaki haline dönen Marty, arabasının yakıtı kalmadığı için geri dönemeyecek ve arabayı gizli bir yere saklayıp etrafı gezmeye başlayacaktır. Kasabanın merkezine geldiğinde her şeyin 1955 yılında olduğu gibi göründüğüne tanık olacak ve oturduğu bir kafe de yanında babası George Mcfly'ın olduğunu fark edecektir.1985 yılında George'nin patronu olan ve O'na kötü davranan Biff, bu zaman diliminde de George'ye kötü davranmaktadır ve kafeye gelen Biff, George'yi yine rahatsız edecektir. 

Bu olay sonrasında George, kafeden çıkacak ve bir ağacın tepesinde röntgencilik yaparken ağaçtan düşecek ve bir arabanın altında kalacakken O'nu Marty kurtaracaktır ve kaza geçiren Marty olacaktır. Oysaki bu kaza Marty'in annesi ile babasının tanışma sebebidir ve şimdi annesi Marty ile tanışacaktır ve yaralı olan Marty, evlerine gelince 1955 yılındaki annesi Lorraine, Marty'e aşık olacaktır. Bu durumu anlayan Marty, evden ayrılmanın bir yolunu bulacak ve 1955 yılındaki profesör Brown'a ulaşıp bütün gerçekleri O'na anlatacaktır. Gelecekte bir zaman makinesi icat ettiğini duyan Brown, bu durumu şaşkınlıkla karşılayacak ve zaman makinesi arabasını kendi evlerine getirip yeniden çalıştırmanın yollarını arayacaklardır. Ancak 1955 yılında Plütonyum bulunmamaktadır ve buna çare olarak Marty'in 1985 yılında sevgilisi Jennifer ile birlikte iken aldıkları bir tanıtım broşüründe, 1955 yılında saat kulesine düşen yıldırım haberinden bahsetmektedir ve bu olay bir hafta sonra yaşanacaktır.





Plütonyuma eş değer enerjiyi sadece düşen yıldırımdan alabileceklerini düşünen Dr. Brown, çalışmalara başlayacak ve bu sırada Marty'de kendi ailevi sorunlarını halletmeye çalışacaktır.

Çünkü kendi yüzünden babası ile annesi tanışamamıştır ve dolayısı ile Marty ve kardeşleri tarihten silinmeye başlamıştır. Cebindeki fotoğraftan kardeşlerinin suretlerinin silindiğini gören Marty, biran önce annesi ve babasını birbirine aşık etmeye çalışmalıdır yoksa kardeşleri ile birlikte yok olacaklardır. 

Önce babasının yanına giderek O'nunla annesi Lorraine'in arasını yapmaya çalışacak ancak Marty'e aşık olmuş olan Lorraine, George'den hoşlanmayacak ve bu sırada Biff yüzünden yaşanan gerginlikler sırasında Lorraine'in Marty'e olan aşkı daha da büyüyecektir. Son olarak yıldırımın düşeceği gece George ve Lorraine'in ilk kez öpüşüp birbirine aşık oldukları dans gecesinde onları bir araya getirmeye çalışan Marty, annesi ile öpüşmek zorunda kalınca Lorraine, Marty'i kardeşini öpmüş gibi hissedecek ve aşkı sona erecektir. Bu olayın üzerine Biff'in saldırısına uğrayan Lorraine'yi George bu durumdan kurtarınca yeniden birbirlerine aşık olacaklar ve dans balosunda öpüşmeleri sonrasında Marty'in cebindeki fotoğrafta kardeşleri yeniden görünmeye başlayacaktır. Aynı zamanda yıldırımın düşmesine dakikalar kalmıştır ve bütün hazırlıkları yapan Dr. Brown'ın yanına giden Marty, çıkan bütün aksiliklere rağmen son anda yıldırım enerjisini arabaya yüklemeyi başaracaklar ve yeniden 1985 yılına geri dönecektir.





Ancak geldiği bu zamanda geçmişte yaptığı değişiklikler yüzünden bir çok şey değişmiştir ve ailesi oldukça zengindir, babası şimdi Biff'in patronu olmuştur.

Aynı zamanda Marty, 1955 yılında iken Dr. Brown'a öleceği zaman ile ilgili bir not yazmıştır ve bu notu okuyan Dr. Brown'ın ateşli saldırı sırasında aslında ölmediğini, elbisesinin içerisine kurşun geçirmez yelek giydiğini öğrenecektir. 

Tüm bu yeni gelişmelerin üzerine evin önünde yeni arabasına bakarken sevgilisi Jennifer gelecek ve O'nunla hasret gideren Marty, kısa bir süre sonra Dr. Brown'ın gelecekten gelerek Marty'e gelecekte çocuklarının başının dertte olduğunu söyleyip, Marty ve Jennifer'ı da alarak arabanın yeni uçan haliyle geleceğe gitmeleri sonrasında film son bulur.

1985 yılı yapımı olmasına rağmen hala zevkle izleyebileceğiniz, zaman yolculuğu filmlerinin atası olarak kabul edilen ve 2 seri bölümü daha olan, yer yer komik sahneleri ile aksiyon, macera ve bilim kurgu filmidir.