Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

12 Mart 2020 Perşembe

Sinema: Okja - Genetiği Değiştirilmiş Dünyalar Tatlısı Dev Bir Hayvanın Yaşam Mücadelesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Okja

Oyuncular; Seo-Hyun Ahn, Tilda Swinton, Jake Gyllenhaal
Yönetmen; Bong Joon Ho
Tür; Aksiyon, Macera, Dram, Bilim Kurgu

Konusu; Film, çok uluslu bir şirket tarafından süper domuz projesi olarak genetiği değiştirilerek üretilmiş dev bir hayvanın hüzünlü hikayesini konu almaktadır.

Özeti; Mirando şirketleri hayvanların genetiklerini değiştirerek insanlar için yiyecek üreten çok uluslu bir şirkettir. Dünya'nın bir çok ülkesinde şubeleri olan şirket, daha fazla kar elde etmek için süper domuz isimli bir proje geliştirirler ve genetiği değiştirilmiş bu yeni nesil domuz türlerini Dünya'nın bir çok ülkesine göndererek, on sene sonraki gelişmiş hali ile bir yarışma düzenleyeceklerdir. Şirketin amacı aslında hayvanların doğal ortamda yetiştiği gibi bir yalanı insanlara inandırmaktır ve süper domuzlardan biri çok küçükken Güney Kore'nin yemyeşil dağlarında yaşayan Mija isimli küçük bir kızın ailesine verilir. Burada Mija senelerce Okja adını verdiği bu süper domuz ile yaşar ve çok iyi dost olurlar. 








Mija, bütün zamanını Okja ile birlikte geçirmektedir ve Okja, seneler sonrasında fil boyunda dev bir hayvan haline gelmiştir. Aynı zamanda oldukça akıllı olan Okja, bir defasında Mija ölüm tehlikesi içindeyken kendisini feda ederek O'nun hayatını kurtarmıştır. 

Ancak Okja, Mirando şirketi tarafından Mija'nın ailesine ödünç verilmiştir ve süper domuz yarışması sonuçlarının belli olması zamanı geldiği için Okja'yı kontrole gelen yetkililer, en gelişmiş olan domuzun Okja olduğuna karar verecekler ve Mija'nın ailesine altın bir domuz maketi vererek Mija'dan gizli bir şekilde Okja'yı alıp götüreceklerdir.

Okja, götürülürken dedesi tarafından oyalanan Mija, Okja'nın götürüldüğünü anlayınca bu duruma dayanamayacak ve Okja'nın peşinden Seul'e gidecektir. Burada Okja'nın bulunduğu tesisi bulacak ve Okja'nın bindirildiği tırın peşine takılıp seyir halinde iken tırın üzerine çıkacaktır. Aynı zamanda Okja ve onun gibi bütün istismar edilen hayvanları düşünen '' Hayvanlara Özgürlük Cephesi '' ismindeki özel bir topluluk Okja'nın bulunduğu tırın önünü kesecekler ve dışarı kaçan Okja ile Mija, Seul'de marketlerin içinde aksiyon dolu anlar yaşayacak ve sonrasında Hayvanlara Özgürlük Cephesi onları kendi tırlarına alacaklardır. Bu topluluğun maksadı hayvanlara kötü davranan ve onları istismar eden şirketleri, insanları deşifre etmek ve onların işlerini bozmaktır. 








Yeni amaçları da Mirando şirketlerinin iç yüzünü insanlara göstermektir ve bunun için Okja'yı kullanmayı düşünmektedirler. Çünkü Okja gibi laboratuvarlarda genetiği değiştirilmiş ve ıstıraplarla yetiştirilen bir çok hayvan vardır ve bunların görüntülerini alabilmek için Okja'nın bu laboratuvara gönderilmesi gerekmektedir. 

Okja'nın üzerine yerleştirdikleri kamera ile bütün görüntüleri çekip insanlara izleteceklerdir. Bu planı Mija, kabul etmemesine rağmen dili çeviren aktivist, bilerek kabul ettiğini söyleyecek ve Hayvanlara Özgürlük Cephesi üyeleri de Okja'ya kamerayı yerleştirdikten sonra kendilerini kovalayan yetkililerin Okja'yı almasına izin vereceklerdir. 

Bu olay üzerine Mirando şirketleri Okja'yı New York'a getirecekler ve buradaki laboratuvarlarında Okja'yı kendi cinsi ile çiftleştirip etinden örnekler alarak tadı ile ilgili bilgiler edineceklerdir. Ancak bu sırada acımasızca yaşanan olayları Hayvanlara Özgürlük Cephesi kayıt edecek ve ertesi gün halkın önünde yapılacak kutlamalarda Okja, insanlara tanıtılacaktır. Bu tanıtıma Mirando şirketi, insanların gözünü boyaması için Mija'yı da davet etmiştir. Ancak tanıtım sırasında Hayvanlara Özgürlük Cephesi çektikleri bütün görüntüleri ana ekrandan insanlara izletecek ve yine Okja'yı kaçırmak için aksiyon dolu bir çok olay yaşanacak ama başaramayacaklardır. Sonrasında Mirando şirketi yetkilileri Okja'yı diğer süper domuzların yanına götürecektir ve burada Okja, kesileceği zamanı bekleyecektir. 







Ancak Mija ve Hayvanlara Özgürlük Cephesi üyeleri, hayvanların toplandığı bu alana gelerek Okja'yı arayacaklar ve tam kesilmek üzere iken onu bulacaklardır.

Ancak Mirando şirketinin yöneticisi olan Lucy'in kardeşi, yaşanan bu olumsuzluklar yüzünden yönetimi ele almıştır ve Okja'nın kesilmesine karar vermişken Mija, kendisindeki altın domuz maketi karşılığında Okja'yı satın almak isteyince, paradan başka bir şeyi düşünmeyen Nancy, bu teklifi kabul edecek ve Mija ile Okja'nın Güney Kore'ye gitmesine izin verecektir. 

Hayvanların bulunduğu bu alandan çıkarlarken henüz küçücük yavruları olan başka süper domuzlar Okja'ya tellerin arkasından yavrularını atacaklar ve Okja, bu minik yavruyu ağzında saklayarak dışarı çıkaracaktır ve hep birlikte Güney Kore'deki yem yeşil ormanlık alanlarda yaşama başlayacaklardır. Böylelikle film son bulur.

Hayvanların istismarı ile para kazanan şirketlere atıfda bulunulan filmde, dünyalar tatlısı dev bir süper domuzun yaşam mücadelesine tanık olacaksınız. Hayvan severleri derinden etkileyecek, yer yer gerilim sahnelerinin de yaşandığı ama daha çok hüzünlü konusu ile aksiyon, macera, dram ve bilim kurgu filmidir.