Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

12 Mart 2020 Perşembe

Sinema: Dünü Kurtarmak - See You Yesterday - Bir Günlük Geçmişe Gönderen Bir Zaman Makinesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Dünü Kurtarmak - See You Yesterday

Oyuncular; Eden Duncan Smith, Stro, Dante Crichlow, Michael J. Fox
Yönetmen; Stefon Bristol
Tür; Aksiyon, Macera, Bilim Kurgu

Konusu; Film, bir zaman makinesi icat eden iki arkadaşın bu makine ile sadece bir gün geriye giderek yaptıkları yolculuk sırasında yaşadıkları olayları konu almaktadır.

Özeti; Claudette ve Sebastian, aynı okulda öğrenim gören ve okulun en başarılı öğrencileridirler. Birlikte uzun zamandır üzerinde çalıştıkları zaman makinesi projesini sonunda çalıştırmayı başaracaklar ancak bu makine ile sadece bir gün önceye gidebilmektedirler. Sırt çantalarının içerisine yerleştirdikleri mekanizma ile ilk denemelerinde başarısız olsalar da sonraki denemelerinde makine çalışacak ve bir gün önceye gideceklerdir. Ve bu zaman yolculuğu sırasında evrende bir solucan deliği açılmaktadır ve ancak bu yolla yolculuğu yapabilmektedirler.







Solucan deliği 10 dakika içinde kapanacağı için geldikleri dünde sadece 10 dakika kalabilmektedirler. İlk zaman yolculukları sırasında araları bozuk olan arkadaşları ile dalga geçip, eğlenip geri döneceklerdir ancak ertesi gün Claudette'in abisi Calvin, ırkçı polisler tarafından silah ile vurularak öldürülecektir. 

Bu ölümün sebebi ise bulundukları bölgedeki bir markete giren soyguncuları takip eden polislerin, bu soyguncuları Calvin sanarak yanlışlıkla öldürmesidir. Abisinin ölümüne çok üzülen Claudette, akabinde arkadaşı Sebastian ile
yeniden zaman yolculuğuna çıkarak abisinin ölümüne engel olmaya çalışacak ancak yeterli güç kaynakları olmadığı için bu eksikliği kendisine aşık olan Eduardo'dan temin edeceklerdir. Yüksek enerji kapasitesi için kuantum devresini alan Claudette ve Sebastian, yeniden bir gün önceye zaman yolculuğu yapacaklar ve abisinin ölümüne çözüm olarak soygun yapılan markete giderek soygunculara engel olmaya çalışacaklardır. 

Ancak marketin içinde olan soyguncuları market sahibine ihbar etmesine rağmen yinede onlara engel olmayacak ve markete yalnız girmiş olan Claudette'in yanına, geldikleri zaman boyutundaki Sebastian gelecektir ve neler olduğunu anlamaya çalışan Sebastian, dışarıda ertesi günün zaman boyutunda bekleyen Sebastian varken soyguncular tarafından vurularak öldürülecektir ve bu ölüm üzerine diğer Sebastian'da yok olacaktır. Bu olay ardından kendi zamanına yalnız dönmek zorunda kalan Claudette, geldiği zamanda abisinin yaşadığını ve Sebastian'ın öldüğünü görecek ve yine bu durumu değiştirmeye çalışacaktır. 






Bu sırada zaman yolculuğunun kapasitesini arttırmayı başarmışlardır ve zaman makinesi bir kaç gün daha geriye gidebilecek seviyeye gelmiştir. 

Aynı zamanda abisi ve Eduardo'da artık zaman makinesinden ve yaşanan olaylardan haberdar olacak ve onların yardımı ile yeniden abisinin vurulduğu ve Sebastian'ın öldüğü zamana gidecek ve burada Sebastian'ın bir önceki zaman yolculuğundan döndüğü hali ile karşılaşıp, bu seferde abisini vurulmadan önce ikna edip yollarını değiştirmeye çalışacaklardır. 

Ancak yetişmiş olsalar bile onların söylediklerini saçma bulan Calvin, olay yerinden ayrılmayacak ve kısa bir süre sonra polisler gelecek ve yaşanan gerilim sonrasında Calvin, yine polisler tarafından vurularak öldürülecektir. Ne yapsa da ölüme engel olmayan Claudette, bu sefer Sebastian'ı kurtarmıştır ama abisi yine ölmüştür. Ancak bu durumu düzeltmekten bıkmayan Claudette, daha önce Sebastian'ın ölümü gibi bir gerçekle karşılaştığı için artık yalnız başına bu zaman yolculuğuna çıkacak ve son yolculuğu sırasında film son bulacaktır.

Geleceğe Dönüş filmlerinden tanıdığımız Michael J. Fox'un da rol aldığı bir zaman yolculuğunun anlatıldığı filmde, bu sefer sadece bir kaç günlük geçmişe gidebilmektedirler ve olaylar bu zaman dilimleri arasında yaşanmaktadır. Genellikle eğlenceli ve yer yer gerilim dolu anların yaşandığı aksiyon, macera ve bilim kurgu filmidir.