Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

10 Mart 2020 Salı

Sinema: Atlantique - Atlantics - Öldükten Sonra Dünya'da Yarım Kalan İşlerini Halletmeye Çalışan Ruhların Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Atlantique

Oyuncular; Mama Sané, Ibrahima Traore, Abdou Balde
Yönetmen; Mati Diop
Tür; Gizem, Dram

Konusu; Film, Senegal'da yaşayan Ada isimli bir kızın sevdiği biri varken görücü usulü ile evlendirilmeye çalışılması sonrasında gelişen olayları konu almaktadır.

Özeti; Senegal'da çalışan bir takım işçiler maaşlarını alamamaktadırlar ve bunun üzerine ülkeden göç etmeyi planlamaktadırlar. Bu işçilerin arasında bulunan Süleyman isminde bir gencin Ada isminde sevdiği bir kız vardır ve fırsat buldukları zamanlarda görüşmektedirler. Son görüşmelerinin ardından akşam yeniden buluşmak için söz verecekler ve bu buluşmaya Süleyman gelmeyecektir. Süleyman'ın neden böyle bir şey yaptığına anlam veremeyen Ada'nın aynı zamanda birde zorla evlendirilmek gibi bir sorunu vardır. Ada'nın ailesi Ömer ismindeki varlıklı bir genç ile görücü usulü ile evlenmesini istemektedir ancak Ada'nın aklı Süleyman'dadır.





Günlerdir Süleyman'dan haber bekleyen Ada, Süleyman'ın göç etmek için ülkeyi terk etmeye çalıştığı sırada bindikleri tekne alabora olunca, öldüğünü öğrenecek ve bu kötü haber üzerine Ömer ile evlenmeyi kabul edecektir.

Kısa bir zaman sonra düğünü olan Ada, istemeden bu evliliği yapmak zorunda kalacak ve evlendikleri gün gelin odası kundaklanacaktır ve çıkan yangına Süleyman'ın sebep olduğunu düşüneceklerdir. İnceleme yapmak için gelen komiser, Ada'nın geçmişte Süleyman ile ilişkisi olduğunu öğrenmiştir ve bu evliliğe engel olmak için kundaklama yaptığını düşünmüştür. Oysaki Ada, Süleyman'ın öldüğünü düşünmektedir ancak bunu anlatsa da komiser inanmayacak ve belirli bir süre Ada'yı takip etmeye başlayacaktır. 

Bu olay ile Ada'nın bir sevgilisi olduğunu öğrenen Ömer ve ailesi, sonraki günlerde Ada'nın bekaret testini isteyecekler ve bekaretin de bir sorun olmadığını anlayınca yeniden evliliklerine kaldıkları yerden devam etmesini düşüneceklerdir. Ancak artık Ada kabul etmeyecek ve Ömer'i terk edecektir. Bu sıralarda bulundukları kentte bir salgın herkesi etkilemeye başlamıştır. İnsanlar doğa üstü bir varlığın etkisi altına girmeye başlamıştır ve göz irisleri bu varlıkların etkisindeyken tamamen yok olmaktadır. İlk başlarda ne olduğunu bilinmeyen ve cin olarak tabir ettikleri bu varlıkların etkisinde olan kadınlar, maaşlarını vermeyen patronlarından zorla maaşlarını almaya çalışacak, işveren kadınların kim olduğunu bile anlamayacak hatta Ada ile ilgilenen komiserde bu varlığın etkisi altına girecektir.






Aynı zamanda Ada, cep telefonuna Süleyman'dan gelen mesajlar almaya başlayacak ve Süleyman, bir buluşma yeri verecektir. Süleyman'ın öldüğünü düşünen Ada, sonrasında O'nunla buluşmaya gittiğinde obsedör varlığın etkisi altında olan komiseri görecek ancak aynı zamanda Süleyman'ı da yanında görünce panik yapıp kaçacaktır.

Bu varlıklar güneş battıktan sonra insanları etkisi altına almaktadır ve komiser güneş batarken artık kendini kelepçeleyerek bir çözüm bulmaya çalışmaktadır. Ancak yine çare olmayacak ve komiser Ada ile bir araya gelecek, Ada ise komiserin bedeninde Süleyman'ın suretini görerek O'nunla birlikte olacak ve anlaşılacak ki Süleyman gerçekten ölmüştür ve komiseri etkisi altına alanda Süleyman'ın ruhudur. 

Diğer kadınları ise Süleyman ile aynı teknede denizde alabora olan ve ölen işçiler etkisi altına almışlardır ve patronlarından kendilerine olan borçlarını istemektedirler. Hatta patronlarını mezarlığa götürerek kendi mezarlarını kazmalarını istemişlerdir. Göç sırasında alabora olan teknedeki herkes ölmüştür ancak ölen insanların ruhları bazı insanları obsede ederek onların aracılığı ile yarım kalan işlerini halletmeye çalışmaktadırlar. Bu gerçeklerin anlaşılması sonrasında film son bulur.

Ölüm ötesi gerçeklerin içinde aynı zamanda yaşanan bir aşk hikayesinin konu edildiği, Dünya'da yarım kalan işleri olan ruhların öldükten sonra insan bedenlerini obsede ederek işlerini halletmesi gibi ilginç olayların yaşandığı ve sanatsal konu işleyiş tarzı ile ödüllü bir gizem ve dram filmidir.