Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

21 Ekim 2019 Pazartesi

Sinema: Toprak Altında - Buried - Kaçırılarak Canlı Bir Şekilde Tabutla Toprağa Gömülen Bir Adamın Yaşam Mücadelesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Toprak Altında - Buried

Oyuncular; Ryan Reynolds, Erik Palladino, Robert Paterson
Yönetmen; Rodrigo Cortés
Tür; Politik, Suç, Dram, Gerilim

Konusu; Film, Irak’ta çalışan Amerikalı bir kamyon şoförü olan Paul Conroy'un fidye için Irak'lı direnişçi gruplar tarafından kaçırılması ve toprağın altında bir tabuta gömülmesi ile gelişen gerilim dolu olayları konu almaktadır.

Özeti; Film, toprağın altında bir tabuta gömülmüş Paul'un görüntüleri ile başlamaktadır ve kendine gelen Paul, yanında bir Zippo çakmak ile cep telefonu bulur. Neler olduğunu anlayamayan Paul, kısa bir süre önce Irak'ta bir şirketin kamyonunu sürerken saldırıya uğramışlardır ve bu sırada bayılan Paul, gözlerini bu tabutun içinde açmıştır. Elindeki telefon ile 911 Amerikan Acil Yardım Hattı olmak üzere bir çok yeri arayama başlayacak ancak telefondaki insanlarından yardım alamadığı gibi birde gereksiz sohbetler yapmak zorunda kalacaktır.





Ölüm ile pençeleşen Paul'un çok sinir bozucu olan telesekreter ve otomatik belirlenmiş cümleler kuran çağrı merkezinde çalışan insanlarla yaptığı konuşmalardan sonra ailesini arayacak ama kimseye ulaşamayacaktır.

Hatta bir kız arkadaşını aradığında sesini yükselttiği için arkadaşı telefonu yüzüne kapatacaktır. Bir yandan çakmağı yakıp diğer yandan telefon ile yardım arayan
Paul, kimseye derdini anlatamamaktadır. Ardından bulduğu cep telefonunda kayıtlı olan bir numarayı görecek ve aradığında kendini kaçıran insanlarla konuşmaya başlayacaktır. 

Bu insanlar fidye istemektedirler ve bir kaç saat içinde 5 milyon dolar ayarlayamaz ise Paul'u toprağın altındaki tabutta bırakacaklardır. Hemen ulusal güvenlik birimlerini, FBI'yı arayan Paul, sonrasında Irak'ta ki rehineleri kurtarmak için oluşturulmuş birimin müdürü ile görüşmeye başlayacaktır. Müdür, kendisine yardım etmek için çalışmalara başlayacak ancak Paul'un telefon sinyaline ulaşamayacaklardır. Gerilim ve korku dolu anlar yaşayan Paul, kendisinin kurtarılacağına dair inancını da kaybetmeye başlamıştır. Telefonda konuştukları kişilerin samimi olmadıklarını düşünmektedir.






Sonrasında yeniden fidyeci grup ile görüşecek, onlara kendisi için 5 milyon dolar vermeyeceklerini söyleyince 1 milyon dolarında olabileceğini söyleyeceklerdir. 

Bununda olmaması üzerine fidyeciler Paul'dan bir video çekip göndermelerini isteyeceklerdir.

Amerikan Ulusal Birlikleri bu konunun halka yayılmasını istememektedirler ve bunun için olayı gizlice halletmeye çalışmaktadırlar. Belirli bir süre fidyecileri oyalayan Paul, aynı şirkette çalıştığı yemek işi ile uğraşan arkadaşını da kaçırdıklarının resmini görünce O'na zarar vermemeleri için hemen videosunu çekip gönderecektir. Ardından bu video YouTube gibi internet paylaşım sitelerinde yayılacak ve herkes izleyecektir. Bu sırada fidyeciler Paul'a ayağının altındaki yerde bir poşet olduğunu söyleyecek ve bu poşetten videoda okuması gereken bir kağıt ile fener ve aydınlatıcı lambalar çıkacaktır. Ve yanında heyecanlanma sorunu olduğu için ilaçları ve küçük bir alkol şişesi vardır. Belirli bir zaman sonra tabutun içinden bir ses duyan Paul, ayaklarının ucunda siyah bir yılan görecektir. Alkol ve çakmağı kullanarak ateş yakıp bu yılandan kurtulan Paul, şimdide tabutun içine dökülen kumlarla uğraşmak zorundadır.





Kumların geldiği yeri kapatıp, yeniden telefon ile görüşmeler yapıp artık bu yaşam mücadelesinden yorulacaktır.  Belirli bir süre uykuya dalacak ve bomba sesleri ile uyanacaktır. Birileri bulunduğu yerde bombalar atmıştır ve bu olay tabutun içine daha çok toprak girmesine neden olmaktadır. 

Bu sırada Paul'u çalıştığı şirketin personel müdürü arayacak ve ölümünden sonra şirketten ailesinin para almaması ve üzerilerinden bu kaçırılma olayının sorumluluğunu atmaları için bir yalan uydurarak iş arkadaşı ile aralarında ilişkileri olduğu için işten kovulduğunu söyleyecekler ve bunun üzerine Paul, bu işi onların tezgahladığını düşünecektir. 

Arkasından iş arkadaşının öldürüldüğünün videosu gelecek, bunun üzerine kendisinden kanıtlayıcı bir video isteyen fidyecilere Paul, parmağını keserken video çekip gönderecektir. Artık tabutun içine kumlar hızlıca dolmaya başlamıştır ve Paul'un çok az zamanı kalmıştır. Bu sırada O'nu kurtarma ekibinin müdürü arayacak ve kendisini bulduklarını söyleyecektir. Bu duruma sevinen Paul, son anlarında kurtulma umudu içindeyken telefondaki ses birden yanlış yere geldiklerini söyleyecek ve eşi ile son kez konuştuktan sonra Paul, toprağın altında kalarak ölecektir. Böylelikle film son bulur.

Ailesi ve para kazanmak için çalışmaya giden bir insanın yaşam mücadelesine tanık olacağınız, gereksiz ve anlayışsız telefon asistanlarının nelere sebep olduğunu izleyeceğiniz, aynı zamanda savaşların insanlar üzerindeki olumsuz etkilerine farklı bir yönden ayna tutan film, politik, suç ve gerilim filmidir.