Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

23 Ekim 2019 Çarşamba

Sinema: Capernaum - Capharnaüm - Kefernahum - Lübnan'da Yaşayan 12 Yaşındaki Zain'in Zorlu Hayat Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Capernaum - Capharnaüm - Kefernahum

Oyuncular; Zain Al Rafeea, Cedra Izam, Nadine Labaki 
Yönetmen; Nadine Labaki
Tür; Dram

Konusu; Film, Lübnan'da yaşayan cehalet ve fakirlik içindeki bir ailenin 12 yaşındaki oğlu olan Zain'in zorlu hayat hikayesini konu almaktadır.

Özeti; Zain, yoksul bir ailenin tek erkek çocuğudur ve beş kız kardeşin en büyük abileridir. Kardeşleri ile birlikte geçimlerini sağlamak için sokaklarda sebze ve meyve suları satmaktadırlar ve ailesine böyle destek olmaktadırlar. En büyük olanları Zain, 12 yaşındadır. O'nun bir küçüğü olan kız Sahar 11 yaşındadır ve abisi ile birbirlerini çok sevmektedirler. Ancak bulundukları çevrede çocuk istismarının çok olması gibi, küçücük yaşta çocuklarla evlenmekte normal bir durum olarak sayılmaktadır. 





Bu çarpıklığın içinde yaşam mücadelesi veren çocuklar, ailelerinden de şiddet görmektedirler.

Ve ergenlik belirtisi olarak adet dönemi başlayan Sahar'ın, kendisinin hiç bir şeyden haberi yokken abisi Zain, arkasından gelen kanı fark edecek ve bu durumu anne ve babasına söylememesi için kendi imkanlarınca çareler bulacaklardır. Bakkaldan ped alacak ve ailesinden bu durumu olduğunca gizlemeye çalışacaklardır.

Çünkü Sahar'ın adet gördüğünü anlayan aile O'nu evlendireceklerdir ve bu durum Zain için katlanılmaz bir şeydir. Sahar, adet görmüş olmasına rağmen 11 yaşında bir çocuktur ve kendisi de evlenmek istememektedir. Ancak bir gün Zain, eve geldiğinde kardeşi ile evlenmek isteyenlerin geldiğini görecek ve bu duruma çok sinirlenecektir. Ertesi sabah eşyalarını toplayıp kardeşini evden kaçırmayı düşünen Zain, otobüs firması ile konuşup gereken hazırlıkları yapacak ama eve geldiğinde babası ve annesinin kardeşini gönderdiğine şahit olacaktır. Çocuk haliyle bu gidişe engel olamayacak ve bu olay sonrasında Zain, evden kaçacaktır.





Evden kaçtıktan sonra bir otobüse binecek ve yanına oturan yaşlı bir adamın indiği lunapark merkezinde inecektir. Burada belirli bir zaman geçirecek, cebindeki para O'na bir kaç gün yetecek, sonrasında iş arayacak ama bulamayacak ve bu sırada Rahil ile tanışacaktır.

Rahil isimli kadın, bu lunaparkın olduğu tesiste mutfak işinde çalışmaktadır ve kendisinden yiyecek isteyen Zain'i evine götürecektir. Rahil'in birde Yonas isminde oğlu vardır ve ikisi de Lübnan için kaçak göçmen sayılmaktadır. Zain'i evine götürdükten sonra artık işe giderken evde Yonas'a Zain bakacak ve bu şekilde belirli bir süre hem Zain'in kalacak bir evi, yiyecek yemeği olacak hemde Rahil, güvenle çocuğunu bırakıp işe gidebilecektir. 

Ancak Rahil, kendisine sahte bir kimlik çıkarıp oturum için imkan yaratmaya çalışmaktadır ve bu sahte evrakları düzenleyen Aspro ismindeki kişi, insan ticareti yapmaktadır, bu yüzden oğlu Yonan'ı başka birilerine satmak için istemektedir. Ancak Rahil, buna kesinlikle karşı koymaktadır ve istenilen parayı bulmanın derdindedir. Rahil, bir gün annesi ile telefon görüşmesi için çıktığında polisler O'nu yakalayacak ve bir daha eve geri dönemeyecektir. Evde yalnız kalan Zain ve Yonan, belirli bir süre sonra Rahil'i aramak için dışarı çıkacaklar, 12 yaşındaki Zain'in kucağında bir bebekle sokaklarda Rahil'i arayacaklardır.





Günlerce bekledikten sonra gelmeyeceğini anlayan Zain, artık Yonas'a kendi bakacak, elinden geldiğince O'nu koruyacak, besleyecektir. Sokaklarda uyuşturucu haplı sular satacak, küçük çapta hırsızlıklar yapacak ama sonunda yine tükenecektir.

Son olarak kaldıkları evi, ev sahibinin kilitlemesi üzerine evsiz kalacaklar ve Zain, kucağında çocuk ile sokaklarda kalacaktır. Artık dayanacak gücü kalmayan Zain, Yonan'ı iyi bir aileye evlatlık olarak verileceğini söyleyen Aspro'ya verecektir ve Aspro, Zain'i de Türkiye yada İşveç'e kaçak olarak gönderecektir.  Bunun için Zain'in kimliğini getirmesini ister ve Yonan'ı O'ndan alır. 

Sonrasında Zain, kimliğini almak için ailesi ile yaşadığı eve gelecek, burada ailesi O'na şiddet uygulayacak ve hepsinin yas tuttuğunu ve aileden birinin hastaneye kaldırıldığını ve öldüğünü öğrenecektir. Bu kişinin kız kardeşi Sahar olduğunu anlayınca çılgına dönen Zain, eline bıçağı alarak Sahar ile evlenen adamı gidip bıçaklayacaktır. Bunun üzerine hapse düşen Zain, mahkemeye çıkacak ve ailesine sitem dolu mesajlar veren konuşmalar yapacaktır. Aynı zamanda hapishaneden bir televizyon programını arayan Zain, ailesi ve insanlar hakkında çok dokunaklı şeyler söyleyecek ve bu konuşmayı herkes dinleyecektir.





Diğer tarafta polisler tarafından yakalanıp kendi ülkesine gönderilen Rahil'in oğlunu Aspro'nun elinden alan polisler, Yonan'ı yeniden annesine kavuşturacaklardır. Zain'in yaşadıklarından sonra pasaport için zoraki gülümseyerek bir resim çektirmesinin ardından film son bulur.

Oldukça dokunaklı ve hüzünlü bir hayat hikayesine tanık olacağınız, içinizi burkacak sahneleri izleyeceğiniz gibi '' Ne hayatlar var! '' şeklinde bir cümle ile de zihninizi meşgul edeceksiniz. Çocuk istismarının normal bir şeymiş gibi yaşandığı bir bölgede yaşam mücadelesi veren çocukların çektikleri sıkıntıları görecek, bazı olaylar karşısında hayrete düşeceksiniz. Tanıtımında da söylendiği gibi; '' Sarsılmaya hazır olun, baş döndürücü bir film.'' 

Kendi alanına göre oldukça başarılı ödüllü bir dram filmidir.