Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

26 Ekim 2019 Cumartesi

Sinema: Kaçış Planı - Escape Plan - Kendi Tasarladığı Hapishaneden Kaçmak Zorunda Kalan Bir Uzman... / Konusu, Özeti, Afişler

Kaçış Planı - Escape Plan

Oyuncular; Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Jim Caviezel
Yönetmen; Mikael Hafstrom
Tür; Aksiyon, Suç, Gerilim

Konusu; Hapishanelerin güvenlik açıklarını bulmak ve bu hapishanelerden kaçarak eksiklerini ortaya çıkarıp kendilerini güncellemesi şeklinde yasal bir görevi bulunan, alanında uzman olan Ray Breslin'e bir tuzak kurulacak ve kaçılması çok zor olan yasa dışı bir hapishaneye gönderilecektir. Film, Ray'in bu hapishaneden kaçmaya çalışması üzerine gelişen olayları konu almaktadır.

Özeti; Ray, alanında en iyisi olan ve konu ile ilgili bir çok kitabı bulunan bir hapishane denetleme uzmanıdır. Şimdiye kadar denetlemek amacı ile girdiği bütün hapishanelerden kaçmıştır ve bu iş için özel olarak hapishanelere gönderilmektedir. 





Gerçek bir suçlunun bütün şartları ile içeriye giren Ray, yine aynı şartlar altında iken kaçmayı başarıyor ve kurumlar bunun üzerine kendi sistemlerinin eksikliklerini anlıyorlardır.

Ray için artık bir meslek haline gelmiş olan bu işten para kazanmaktadır ve film, en son kaçtığı hapishanede yaşadığı olayları göstererek başlamaktadır. Aynı zamanda dışarıda bir ekibi vardır ve onlarla içeriden iş birliği
içine girerek bu kaçışları gerçekleştirmektedir. Son işinden yeni gelmiş olan Ray'e çok yüksek bir para karşılığında yeni bir hapishaneye gitmesi önerilecek ancak bu hapishanenin yeri ve bilgisi hakkında ekibine ve kendisine haber verilmeyecektir. 

İçeride toplum için çok zararlı insanların bulunduğu söylenen hapishaneye, kabul etmesi dahilinde gizlice götürülecektir ve kaçmayı başardığında parasını alacaktır. Bu sefer dışarıdaki ekibi ile iletişim içinde olamayacaktır ve bu teklifi kabul eden Ray'i, sıradan bir şekilde gelip
almalarını beklerken, aniden zorla bir dolmuşa atacaklar ve uyuşturucu ile uyutup, üzerindeki ekibinin taktığı takip cihazını çıkaracaklardır. Ray, gözlerini açtığında bulunduğu helikopterden bir adamı öldürüp aşağı atarlarken görecek ve bu durum artık O'nun için tehlikeli olmaya başlayacaktır.






Yeniden uyuşturulan Ray, gözlerini açtığında kendisini camekan kabinlerden oluşan ve içerisindeki mahkumların sürekli gözlendiği, çevresindeki gardiyanların hepsinin maskesi bulunan, hareket eden kameralar ve dedektörlerin olduğu, kendi tasarımları olan bir hapishanede bulacaktır.

Hapishane müdürü ile konuşan Ray, kendisi ile anlaşmaya gelen kadının verdiği tahliye kodunu söyleyip anlaşmayı iptal edip çıkmayı isteyecek ancak müdür O'nunla alay edecek ve buradan kendisini kimsenin çıkaramayacağını söyleyecektir. 

Kendisine bir tuzak kurulduğunu anlayan Ray, mahkumların içinde iken Rottmayer isimli bir mahkum ile tanışacaktır. Rottmayer, dışarıdaki bir teşkilatın üyesidir ve hapishanedeki müdür özellikle bu teşkilatın liderini bulmaya çalışmaktadır ve Rottmayer'in sürekli bu konuda ifadesini almaktadır. Ray ile tanışan Rottmayer, O'nun neden içeride olduğunu anlamaya çalışırken Ray'in kaçmak gibi bir planı olduğunu anlayacak ve artık birlikte kaçabilmek için O'na yardım etmeye başlayacaktır. Sürekli hapishaneyi inceleyen Ray, açık bir kapı aramaktadır ve hücreleri de bu şekilde kontrol etmek isteyince, kasıtlı olarak Rottmayer ile kavga edecekler ve hücreye atılacaklardır. Bunun üzerine hücrenin çok sıcaklık veren ışıklar ile aydınlatıldığını ve altında bir kanal kapağı olduğunu ve perçinlerin çelikten yapıldığını fark edecek, bunun üzerine bir daha hücreye gelmesinde Rottmayer'in de desteği sayesinde bulduğu metal plaka ile bu perçinleri ısıtacak ve kapattığı kameranın sağladığı imkan ile açtığı kanal kapağından çıkacak, çıkınca kendini çok büyük bir geminin güvertesinde bulacaktır.






Hapishane okyanusun ortasında bir gemidedir ve bunu anlayan Ray, fark edilmeden hücresine geri dönecek ve Rottmayer ile nasıl kaçacaklarını planlayacaklardır.

Önce nerede olduğunu tam olarak anlayabilmek için bir pusula icat edecek, bu pusulayı ekiplerine dahil ettikleri müslüman bir mahkum namaz kılarken çalıştıracak ve yönlerini bulacak ve nerede olduklarına karar verdikten sonra doktoru da bu işe dahil edip, suçsuz yere burada bulunduğunu ispatlayacak ve hipokrat yemini hatırlatarak, Rottmayer'in iş birlikçi adamlarına mesaj göndereceklerdir.

Belirlenen tarihte güverteye çıkmak için içeride isyan başlatacaklar ancak bu zamana kadar Ray, ikili oynayarak müdüre Rottmayer'ın teşkilatı ile ilgili bilgiler verecek ve bu yüzden rahatça Rottmayer ile zaman geçirip, kaçış planlarını yapabileceklerdir. Bir çok gözlem ve inceleme sonunda istedikleri gibi kaçmayı başaracaklar ancak aralarından müslüman Javed ölecek, Ray ve Rottmayer kaçmayı başaracaktır. Kaçarken gemiyi de patlatacaklar ve kendilerini alan Rottmayer'ın dostları ile sahile gideceklerdir. Burada aslında Ray'i, bu hapishaneye gönderenin Rottmayer'ın kızı olduğu anlaşılacak ve babasını çıkarması için O'na tuzak kurdukları ortaya çıkacaktır. Aynı zamanda Rottmayer'ın aranan teşkilat başkanı olduğunu ve sonrasında Ray'in kendi ortağının O'nu içeride tutmaya çalıştığını öğrenecektir. Bu bilgiden sonra ortağı Lester'a gereken cezayı verecek ve film böylelikle son bulacaktır.

Çok iyi bir hapishane kaçış filmi olan ve Sylvester Stallone ile Arnold Schwarzenegger'i aynı karede izleyeceğiniz, adrenalin ve aksiyon dolu sahneleri ile heyecanı sürekli yaşayacağınız, devam filmleri de bulunan bir aksiyon, suç ve gerilim filmidir.