Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

20 Ekim 2019 Pazar

Sinema: Kelebek - Papillon - Suçsuz Yere Müebbet Hapis Cezasına Çarptırılan Henri 'Papillon' Charriere'in Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişle

Kelebek - Papillon

Oyuncular; Charlie Hunnam, Rami Malek, Eve Hewson
Yönetmen; Michael Noer
Tür; Biyografi, Dram, Suç, Gerilim

Konusu; Film, haksız yere cinayetten hüküm giyen ve müebbet hapis cezasına çarptırılan Henri 'Papillon' Charriere'in Fransa'nın en kötü şartlarda yaşam koşulları olan hapishanesine düşmesi sonrasında buradan kaçmak için verdiği gerçek olaylara dayalı yaşam mücadelesini konu almaktadır.

Özeti; Papillon, Fransa'da yaşayan ve kasa soygunculuğu yapan usta bir hırsızdır. Son olarak yine bir kasa soygunu yapan Papillon, buradan değerli taşları çalacak ve anlaştığı kişiye getirecektir. Aynı zamanda bir gece kulübünde çalışan Nenette isminde bir kız ile birliktedir ve geceyi O'nunla geçirmiştir. Sabah olduğunda bulundukları evin kapısı çalınacak ve polisler Papillon'u cinayet suçundan tutuklayacaklardır.





Üzerini bile giymesine izin verilmeden ve hiç bir şekilde kendisini savunmasına izin vermeden direk hapishaneye atılacaktır ve masum olan Papillon ( Papi ) müebbet hapis cezasına çarptırılacaktır.

Bunun üzerine Papi, sert koşulları ile ünlü olan Şeytan Adası'ndaki ceza evine gönderilecektir. Buraya kendi gibi bir çok yeni mahkum gitmektedir ve gemi ile yaptıkları yolculuk sırasında mahkumlardan biri ile tanışacak ve O'na kaçması için paraya ihtiyacı olduğunu söyleyecektir. Sürekli kaçma planları yapan Papi, aynı zamanda çok parası olan zengin bir kalpazan ile aynı gemide olduğunu öğrenmiştir ve Louis Dega isimli bu kalpazana, O'nu koruması karşılığında kendisinin kaçması için gereken maddi desteği sağlamasını teklif edecektir. 

İlk başta Louis bunu kabul etmese de, sonrasında içerideki insanların paraları yüzünden öldürüldüğünü görünce korkup Papi'nin teklifini kabul edecektir. İnsanlar genellikle paralarını kalçalarından kendi içlerine saklamaktadır ve ancak bu şekilde paralarını koruyabilmektedirler. Ardından Şeytan Adası'na gelecekler, buradaki yönetici müdür herkese şartlardan bahsedecek ve içeriye gireceklerdir. Şartlara göre eğer birileri kaçar ise yakalandıklarında iki yıl hücre cezası alırlar. Sonrasında aynı kişi yeniden kaçarsa, bu sefer beş yıllık hücre cezası alır.





Ama birileri her hangi birini öldürürse bu sefer idam cezası verilmektedir. Bu şartları duymasına rağmen Papi, kaçmak için planlar yapmaya başlayacak ve sürekli Louis ile yan yana olacaklardır.

Aynı zamanda Celler isminde başka bir mahkumla daha tanışacaklar ve Celler, Papi'ye parası olduğu zaman adadan kaçması için tekne ayarlayabileceğini söyleyecektir. Bunun için uygun zamanı bekleyen Papi, kendisine gemide iken kaçması konusunda sözler söyleyen arkadaşının kaçma girişiminde iken yakalandığını ve sonrasında idam edildiğine şahit olacak ve cesedini Papi'nin taşımasını isteyeceklerdir. Papi, kendisine yardım etmesi için Louis'i seçecek ama yolda cesedi taşırlarken Louis, bunalıma girecek ve her yeri kan olunca kendini kötü hissettiği için yere yığılacaktır. 

Askerler bu durumu görünce Louis'e vurmaya başlayacaklar ve bu duruma dayanamayan Papi, askerin kafasına taş ile vurup kaçmaya başlayacaktır. Kaçarken yakalanacak ve iki yıllık ağır şartlardaki hücre hayatı başlamış olacaktır. Bu iki yıl boyunca hücredeki insanların iradelerinin kırılması için aç ve susuz bırakma yöntemini deneyecekler ama dışarıda kendine rahat bir ortam sağlamış olan Louis'in yardımları ile belirli bir süre hindistan cevizi ile beslenip ölmekten kurtulacaktır. 





İki yıl bittikten sonra dışarı çıkan Papi, yine kaçma planları yapacak ve bu sefer dört kişi olarak kaçacaklardır. Celler, ve gardiyanı oyalaması için Machuret isminde bir mahkumla daha anlaşacaklar, Louis ile birlikte dört kişi olarak plan yapıp kaçmaya çalışacaklardır. Tamda ceza evinde bir davetin olduğu geceyi seçecekler ve kaçmayı başaracaklardır. Kaçtıktan sonra anlaştıkları kişilerden bir sandal alacaklar ve dördü birlikte denize açılacaklardır.

Burada sandalın dördünü taşımaması üzerine sorunlar çıkaran Celler'i, Louis öldürmek zorunda kalacak ve fırtınaya yakalandıktan sonra gözlerini Kolombiya'nın yerlilerinin bir köyünde açacaklardır. 

Burada kendilerine iyi bakan köylüler, sonrasında onları askerlere ihbar edecekler ve tam kaçmak üzere olan Papi, Louis'i kurtarmak için geri döndüğünde kendide yakalanacaktır. Bu sırada Machuret'i kaçarken askerler vurarak öldürecektir. Papi'nin ikinci kaçışı olduğu için, bu sefer beş yıllık hücre cezasına çarptırılacak ve çıktığında artık saçları beyazlamış olacaktır. Çıkınca O'nu, Louis'in bulunduğu ve mahkumların akıllarını yitirdiği yalnız bir Şeytan Adası'na götürecekler ve burada Louis ile belirli bir zaman geçirip, yeniden kaçma planları yapacaktır. Bir sal hazırlayıp kendisini akıntıya verecek ve bu yolla karaya ulaşacaktır. Louis ise O'nunla gelmeyecek ve bu yaşadığı adanın kendi evi olduğunu düşünüp orada ölmek isteyecektir. Bunun üzerine sal ile denize açılan Papi, kurtulacak ve yıllar geçtikten sonra Fransa'ya gelerek bu olayı açıkladığı kitabını bir yayın evinde bastıracaktır. Uzun zamandır arananlar listesinde adı olan Papi'nin artık zaman aşımından dolayı aranması da söz konusu olmamıştır ve hikayenin gerçek görüntülerinin gösterilmesi, gerçek bilgilerin verilmesi sonrasında film son bulur.

Gerçek bir hikayeye dayanan konusu ile suçsuz yere ceza evine giren bir insanın yaşadıklarını hayretle izleyeceğiniz, bitmek bilmeyen kaçış için verdiği mücadelelere tanık olacağınız, kitap uyarlaması ve bir dönem filmi olmasının yanı sıra gerilim, suç ve biyografik dram filmidir.