Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

25 Ekim 2019 Cuma

Sinema: Kök - Göz - I Origins - Her İnsana Özel Olan Göz İrislerinin Reenkarnasyon İnancı İle İlişkisi... / Konusu, Özeti, Afişler

Kök - Göz - I Origins

Oyuncular; Michael Pitt, Brit Marling, Astrid Bergès-Frisbey
Yönetmen; Mike Cahill
Tür; Romantik, Dram, Bilim Kurgu

Konusu; Film, ateist bir moleküler biyoloji uzmanının insan gözleri üzerine yaptığı araştırmalar sonucunda göz irislerinin şeklinin her insana özel olmasını anlamasıyla bu bulguların kendisini reenkarnasyon inancını ortaya çıkarmasına kadar götüren serüvenini konu almaktadır.

Özeti; Dr. Ian Gray, insan gözleri hakkında araştırmalar yapan ve evrimleşmeyi gözlerin yapısındaki gelişim ile kanıtlamaya çalışan ateist bir moleküler biyoloji uzmanıdır. Sıra dışı gördüğü her insanın gözlerinin fotoğrafını çeken Ian, bir gece barda sadece gözleri gözüken, yüzü peçe ile kapatılmış ve ruhsallığa inanan Sofi ile tanışır ve gözlerinin resimlerini çektikten sonra O'nunla birlikte olurlar.







Bu birlikteliğin sonrasında Sofi, O'nu terk edecek ama Ian'ın aklından Sofi çıkmayacaktır. Sıra dışı bir görüntüsü olan Sofi'nin gözlerinin resmini çekmiş olan Ian, bu gözlerin resmini bir reklam tabelasında görecek ve reklam veren şirketi araştırdığında, gözlerin sahibi olan Sofi'nin resimlerine ulaşacaktır. 

Bunun üzerine eş zamanlı olaylar yaşayarak bir trenin içinde Sofi ile karşılaşacak ve yine birlikte olmaya başlayacaklardır. 

Artık birbirini bulan ikili, aralarında yoğun bir duygusal ilişkiyi başlatacaklardır ve Ian, Sofi'nin evine yerleşecektir. Bu sırada ise Ian'ın laboratuvarına kendisine yardımcı olması için bir öğrenci asistan gelmiştir ve birlikte kör solucanlara görme kabiliyeti kazandırarak bir devrim yaratmak üzerine çalışmalar yapmaktadırlar. Ian'ın Sofi ile evlenmeye karar verdikleri gün, evlilik dairesi bir gün sonraya gün verecek ve bunun üzerine laboratuvarındaki asistanı Karen, Ian'ı arayacak ve üzerinde çalıştıkları solucanlara görme yetisi kazandırdıklarını söyleyip, biran önce laboratuvara gelmesini isteyecektir. Bu güzel haber üzerine Sofi'yi de alarak laboratuvara giden Ian, solucanlarla ilgili çalışmaları incelerken gözüne laboratuvardaki bir sıvı dökülecek ve geçici olarak görme bozukluğu yaşayacaktır.






Bu olay üzerine gözleri bantlı bir şekilde Sofi'nin evine gitmek için bindikleri asansör bozulacak ve iki katın arasında bir boşlukta kalacaktır. 

Ian, gözündeki bantları çıkaracak, kapalı asansör kapısını açacak, oradan dışarı çıkıp Sofi'yi de yukarı çekerken asansör çalışacak ve bunun üzerine Sofi'nin bedeninin yarısı asansörde kalacak ve orada ölecektir. Bu sarsıcı ölüm üzerine günlerce kendine gelemeyen Ian, teselliyi Karen'da bulacak ve bu olay üzerine yedi yıl geçecek, Karen ile evlenmiş ve bir çocuk bekliyor olacaklardır. 

Hamile olan Karen'ın görüntüleri ile bir televizyon programında göz irisleri hakkındaki devrimsel buluşlarını anlatan Ian, çok mutlu ve başarılı bir aile babası olmuştur. Zaman geçecek, bu zaman zarfında Karen doğum yapacak ve Tobayas ismini verdikleri bir oğulları olacaktır. Ancak Tobayas, günler geçtikten sonra otizm hastası olabilme ihtimaline karşı doktorları tarafından aranacak ve ailesi bilgilendirilecektir. Bu olay karşısında sarsılan Ian ve Karen, ne yapabileceklerini düşünürken hastanede Tobayas'ın göz irislerini kayıt yaptırırken kendisininkine benzeyen başka birinin olduğunu görmüşlerdir ve bu olaydan bir umut bularak, Otizm'in tedavisi için göz irisleri benzer olan kişilerin beyin yapılarının da benzer olabileceği ihtimali üzerinde durup, çocuklarını tedavi edebilmenin yollarını aramaya başlayacaklardır.






Öncelikle Tobayas'a benzer göz irisi olan kişiyi araştırırlar ve O'nun Tobayas doğmadan önce öldüğünü öğrenirler. Bununla yetinmeyip yaşayan bir örnek daha bulmak için ölü olan tanıdıklarını sıra ile incelerken aralarından Sofi akıllarına gelir ve Sofi'nin iris kontrollerini yaptıklarında 3 sene önce Hindistan'da bir kayıt oluşturulduğunu öğrenirler.

Sofi öldüğü ve O olmayacağı için bu kaydı yapan kişinin kim olduğunu bulmak üzere Ian, Hindistan'a gidecek ve orada kayıtı oluşturan kişilerle görüşüp, bulunduğu mahallede reklam panoları astırıp sonunda gözün sahibi olan küçük kıza ulaşacaktır.

Bu kızda Sofi öldükten sonra doğmuştur ve Ian, O'nun üzerinde deneyler yapmak için odasına götürdüğünde, deney sonuçlarından Sofi ile benzerlik oranının yüzde 44 olduğunu görürler ve bu umut kırıcı olayın sonunda küçük kız ile otelden çıkarken, tam asansöre binecekleri sırada kızın asansörden korkup Ian'a sarılmasıyla Ian, O'nun içinde Sofi'nin ruhu olduğunu anlayacak, sarılınca bunu hissedecek ve film böylelikle son bulacaktır.

Reenkarnasyon inancını keşfeden bir ateist bilim adamının yaşadığı dram ve bilgi dolu hikayesine tanık olacağınız, içinde yoğun bir şekilde aşkında yaşandığı film, manevi değerler, felsefe ve reenkarnasyon inancı üzerine olduğu gibi aynı zamanda romantik bir dram ve bilim kurgu filmidir.