Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

23 Ekim 2019 Çarşamba

Sinema: Salyut-7 - 1985 Yılında Rus Uzay İstasyonu Olan Salyut-7'nin Arızalanması İle Yaşananlar... / Konusu, Özeti, Afişler

Salyut-7

Oyuncular; Vladimir Vdovichenkov, Pavel Derevyanko, Aleksandr Samoylenko
Yönetmen; Klim Shipenko
Tür; Tarihi, Biyografi, Aksiyon, Dram

Konusu; Film, 1985 yılında Rus Uzay İstasyonu olan Salyut-7'nin arızalanması ile arızanın giderilmesi için uzaya gönderilen iki kozmonotun gerçek olaylara dayalı olan istasyonu yok edilmekten kurtarma operasyonlarını konu almaktadır.

Özeti; Rus uzay istasyonu olan Salyut-7'de görev yapan Vladimir, son görevinde uzay alanında parlak bir ışık gördüğü ve bunu tanımlayamadığı, aynı zamanda bu yüzden bir kozmonotun hayatını riske attığı için uzaya çıkmaktan men edilmiştir. 1985 yılına gelindiğinde arıza veren Salyut-7 Uzay istasyonu dünyanın yörüngesinde rastgele açılarla dönerek hızla yol almaya başlamıştır.




Asteroitlerin istasyona verdiği zararlar nedeni ile bozulan yapısı, dünya üzerinde her hangi bir şehre düşmesi gibi bir tehlikeyi doğurmuştur. 

Dünya'da Salyut-7 hakkında bütün ülkelerde haberler yayınlanmaya başlamış, her an bir ülkenin topraklarına düşebileceği konusunda insanlar endişelenmeye başlamışlardır. Bunun üzerine Rus bilim adamları Salyut-7'nin onarımı için harekete geçerler ve bir mekik göndererek kendi başına hızla yol alan istasyona kenetlenmenin yollarını ararlar.

Bu kenetlenme olayı çok zor gerçekleşecektir ve bunun için simülasyonlarda denemeler yapacaklar ancak bir türlü başarı sağlayamayacaklardır. Rus askeri birlikleri aynı zamanda Amerikan'ların döneminin en ileri teknolojisine sahip olan istasyonlarını ele geçirmesinden korkmaktadırlar ve bu yüzden imha etmeyi düşünmektedirler. Amerikanlar ise istasyonun kendi ülkelerine düşmesi endişelerinin yanı sıra, birde içerisinde nükleer bombanın olabileceği şeklinde şüphelere düşmüşlerdir.




Bu olaylar üzerine Rus bilim adamları kendi birliklerinden mühendis olan Victor'ı ve daha öncesinden uzaya çıkması men edilmiş Vladimir'i Salyut-7'nin kurtarma operasyonu için uzaya göndereceklerdir. Victor'un hamile bir eşi vardır ve bir kız beklemektedirler. Vladimir'in de bir kızı vardır. 

Uzaya çıkan ikili, son derece hızlı hareket eden istasyonu yakalamayı başarırlar ve ilk kenetlenme denemesinde başarısız olurlar. Sonrasındaki denemeyi üssünden gizli bir şekilde yapan Vladimir, başarılı olacaktır ve içeriye girmeyi başaracaklardır. İçeri girdiklerinde asteroitlerin verdiği zarar nedeni ile bozulan güneş paneli sensörü istasyonun enerji kaybetmesine neden olmuş ve içeride patlayan su bölmeleri yüzünden her yer buz ve kar ile kaplanmıştır. 

Bunun üzerine içeride bir ısıtıcı sistem oluşturacaklar ve bu sayede buzların çözülmesini sağlayacaklardır. Bu çözülme sonrasında havada uçan su kütlelerini toplayarak, kendi elbiseleri ile temizleyerek yok etmeyi başaracaklardır. Ancak temizlik yapıldıktan sonra güneş panellerinin çalışmadığını fark edecekler ve Vladimir, sorunun ne olduğunu anlamak için istasyonun dışına çıkıp kontrol edecektir.




Vladimir, dışarıdaki güneş paneli sensörünün asteroitler yüzünden darbe aldığını ve çalışamaz hale geldiğini görecek, bu sırada ise istasyonun içinde çıkan yangın nedeni ile Victor yaralanacaktır.

Son anda Victor, uzay giysisini giyerek dışarı çıkacak ve ölmekten kurtulacaktır. Bu sırada havayı boşalttıkları için yangın sönecek ve içeri girdiklerinde arızaları düzeltip üs ile iletişime geçeceklerdir. Bu yangın sonrasında istasyonun bir çok sistemi yandığı için çalışmayacak ve bunun üzerine iki kozmonotun dünyaya getirilmesi kararını alacaklardır. 

Eksik olan oksijen yüzünden başka bir çare bulamayan bilim adamları, sadece ikisinden birinin geri getirilebileceğine karar verecekler ve Vladimir'in istasyonda kalmasını, Victor'ın gelmesini söyleyeceklerdir. Bu haberi Vladimir'e verdikten sonra Vladimir, Victor'a dünyaya gitmesi için hazırlanmasını söyleyecek ancak Victor, bunu kabul etmeyecek ve çekiç ile hasar almış sensör başlığını kırmayı önerecektir. Bu fikir Vladimir'in de aklına yatınca birlikte dışarı çıkacaklar ve uzay elbiseleri ile sensör başlığını kırmaya çalışacaklardır.




Uzun bir süre başarılı olamasalar da, güneşin batmasından dolayı soğuyan sensörün kırılması daha da kolaylaşacak ve iki kozmonot kırılması çok zor olan bu sensör başlığını kırarak istasyona yeniden enerji gelmesini sağlayacaklardır.

Bu başarı sonrasında hayatlarını kurtaracaklardır ve çevrelerinde Amerikan mekiğini gören iki kozmonot, onlarla selamlaşacak ve daha önce Vladimir'in gördüğü gizemli parlak ışığı ikisi de yeniden görecektir. Yaşanan bu olayın gerçek kahramanlarının görüntülerinin gösterilmesi sonrasında film son bulur.

Gerçek bir yaşam hikayesine dayanan konusu ile oldukça heyecan verici sahnelerin yaşandığı, film müzikleri ile de dikkat çekici, iki kozmonotun uzay alanında verdikleri yaşam mücadelesine tanık olacağınız, tarihi biyografik, aksiyon ve dram filmidir.