Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

2 Ağustos 2019 Cuma

Sinema: Dünya: Yeni Bir Başlangıç - After Earth - 1000 Yıl Sonrasında Dünya... / Konusu, Özeti, Afişler

Dünya : Yeni Bir Başlangıç, After Earth

Oyuncular; Jaden Smith, Will Smith, Sophie Okonedo
Yönetmen; M. Night Shyamalan
Tür; Aksiyon, Macera, Bilim Kurgu

Konusu; Uzak bir gelecekte geçen filmde, terk edilmiş dünya gezegenine yeniden zorunlu olarak gelmek durumunda kalan baba ve oğlun bu geldikleri yer eski dünya değildir. Zaman 1000 yıl geçmiştir ve her şey evrimleşmiş değişmiştir. Film, bu zorunlu gelişten kurtulmaya çalışan baba ve oğlun hikayesidir.

Özeti; Filmin geçtiği zamandan 1000 sene önce, insanlar dünyayı savaşlar ve kirlilik yüzünden artık yaşanamaz hale getirmişlerdir ve bunun üzerine Nova Prime isminde uzayda başka bir gezegen bulup, koloniler şeklinde yerleşmişlerdir. Ancak burada yalnız değillerdir. Buradaki uzaylılar, insanların üzerine insan öldürmek için yaratılmış Ursa isminde bir canavarı gönderirler.





Teknik olarak kör olan Ursa, insanlar korktuğu zaman salgıladığı hormonlarla onları bulmakta yani insanların korkularının kokusunu almaktadırlar.

Ve bu canavarlarla savaşmak konusunda çok usta olan kişide Cypher Raige'dir. Korkusuzluğu yüzünden Ursalar O'nun yerini bulamazlar ve bu körlükten fırsat bularak hepsini öldürebilmektedir. Ve bu fenomene Hayalet olmak denilmektedir. Ursalara görünmeyecek şekilde korkusuz olan bütün muhafızlar Hayalet olurlar.

Ve Kitai, Cypher'ın oğludur ve aynı zamanda muhafız olmak için eğitimler almaktadır. Ancak muhafız olmaya elverişli bulunamayacak ve bunun üzerine babası ile beraber uzay aracı içinde bir göreve gidecektir. Cypher, bir baba olarak çok resmidir, oğluna tam olarak baba sevgisi ve şefkatini belli edememektedir. Aynı zamanda geminin içinde, muhafızlar tarafından yakalanmış ve bir kafesin içinde olan Ursa vardır.  Uzay aracı ile uzayın karanlıklarında yol alırlarken, birden asteroid yağmuruna tutulurlar ve gemilerine çarpan dev asteroidler yüzünden gemileri hasar alır ve en kısa zamanda yakınlarda bir gezegene inmez iseler parçalanacaklardır.






Bunun üzerine gidilmesi kesinlikle yasaklanmış Dünya gezegeni, kendilerine en yakın gezegendir ve mecburi olarak iniş yapmak zorunda kalırlar.

Ancak inerken uzay aracı parçalanacak, içeride sadece Kitai ve babası Cypher canlı olarak kalacaktır. Ama Cypher'ın bacağı kırılmıştır ve hiç bir şekilde kımıldayamamaktadır. Aynı zamanda gemi ikiye bölünmüştür ve bölünen diğer kuyruk parçası, kendilerinden 100 km uzaklıkta bir alana düşmüştür ve gezegenlerinden yardım almaları için gereken sağlam olan iletişim cihazı bu kuyruk parçasının olduğu alandadır. 

Cypher, yerinden kımıldayamadığı için bu alana Kitai'nin gitmesi ve cihazı çalıştırması gerekmektedir. Cypher, sadece yolda O'na sesli ve görüntülü olarak oturduğu yerden eşlik edebilecektir, yönlendirecektir. Kitai, sırt çantasına gerekenleri alarak yola çıkar ama dünya artık çok farklı bir yer olmuştur, havasının değişmiş olması gibi aynı zamanda hayvanlarda evrimleşmiş, değişmiştir. Yolda karşısına dev akbabalar, vahşi maymunlar, evrimleşmiş kaplanlar, zehirli parazitler ve en sonunda gemideki Ursa çıkacak ve hepsi ile mücadele edip, aksiyon dolu kovalamacalar yaşayıp, hepsinin üstesinden gelecek ve korkularından arınmış bir şekilde Ursa'yı öldürüp cihazı çalıştıracaktır.





Babasının dediği gibi, '' tehlike gerçek, korku ise bir seçimdir.'' Çalışan cihazdan sonra yardım ekibi gelecek ve onları kurtaracaktır. Böylelikle film son bulur.

Bolca aksiyonun ve yer yer dram sahnelerinin olduğu, ( özellikle Kitai'yi soğuktan korumak için kendisini feda eden dev akbabanın ölümü, çok dramatik bir sahnedir ), oldukça sürükleyici, izlemekten zevk alabileceğiniz bir aksiyon, macera ve bilim kurgu filmidir.