Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

1 Ağustos 2019 Perşembe

Sinema: Kelebek Etkisi 1 - The Butterfly Effect 1 - Değiştirilen Geçmiş Sonrasında Değişen Gelecek... / Konusu, Özeti, Afişler

Kelebek Etkisi 1, The Butterfly Effect 1

Oyuncular; Ashton Kutcher, Amy Smart, Elden Henson
Yönetmen; Eric Bress, J. Mackye Gruber
Tür;  Aksiyon, Dram, Gizem, Bilim Kurgu

Konusu; Sorunlarla dolu bir çocukluğu olan Evan'ın yaşadığı bir hafıza kaybı hastalığı vardır ve gelecekte bu hafıza kaybı yaşadığı anlara geri dönebilecek ve bu anlardaki yaşanan acı olayların seyrini değiştirecek, bu sayede geleceği de değiştirmiş olacaktır. Geçmişte her hangi bir olay değiştirildiğinde, kelebek etkisi teorisi gibi gelecekteki bir çok olayda değişmiş olacaktır. Ve film, bu şekilde geçmişini değiştirme imkanı bulan bir insanın, değiştirdiği gelecekte başına gelen olayları konu almaktadır. 

Özeti; Evan, hafıza kaybı yaşayan ve bu hafıza kaybı yaşadığı zamanlarda neler yaşandığını hatırlamayan bir çocuktur. Aynı zamanda, bu anlarda bir günlük tutarak sonrasında neler yaşadığını okuyarak öğrenmeyi istemiştir.





Aradan yıllar geçmiş, Evan ve çocukluk arkadaşları büyümüş, Evan bu sırada çocukken yazdığı bu günlüğü bulmuş ve okumaya başlamıştır.

Okurken birden kendini geçmişte yaşadığı, günlükte yazan olayın içinde bulur. Bu olay ise çocukken arkadaşı Kayleigh, Lenny ve Tommy ile birlikte yaşadıkları kötü bir anıdır. Tommy, Kayleigh'nin erkek kardeşidir ve sorunları olan agresif bir çocuktur. Kız kardeşi ile birlikte olan Evan'dan intikam almak için köpeğini yakar ve O'na engel olamazlar. Ve Evan, günlükte bu kötü olayın olduğu zamanı okuyarak o zamana döner ve kendisine ne olduğunu anlayamadan geri gelir. Ve belirli bir zaman geçtikten sonra, yine başka bir anısını okur ve yine o zaman giderek olaya şahit olur. 

Bu olay ise yine bu 4 arkadaşın beraberce komşularının posta kutusuna dinamit koyarak, komşularının bebeğinin ölümüne neden olmalarıdır. Bu geçmiş zaman gidişlerinde şimdiye kadar hiç bir şekilde olayların seyrini değiştirmediği için, geri geldiğinde yine aynı hayatına dönmekteydi, ama bundan sonraki geçmişe gidişlerinde olayların seyrini değiştirecek ve geri geldiğinde o değiştirdiği olaylara göre şekillenmiş bir gelecekte bulacaktır kendisini.





Önce çocukken Tommy ve Kayleigh'nin sapık babasının çocukları üzerine uyguladığı cinsel taciz olaylarına engel olmak için, onları bodrum kata götürdükleri ana geri döner ve burada babasını tehdit eder ve bir daha Kayleigh'e dokunmamasını söyleyerek, olayları değiştirmiş olur ve geri döndüğünde, kendini Kayleigh ile çok mutlu olduğu bir gelecekte bulur.

Ancak burada bir sorun vardır, Kayleigh'yi taciz etmeyen sapık baba, bu seferde kardeşi Tommy'i taciz etmiştir ve Tommy sorunlu bir genç olmuştur. Gelecekteki Tommy ise, hapisten yeni çıkmış sorunları hala devam eden bir genç olarak karşısına çıkmıştır.

Tommy, hapisten çıkınca Evan'a saldırmış ve Evan, kavga sonucunda O'nu öldürmüştür. Bu ölüm sonrasında Evan, hapishaneye girmiştir ve hapishane ise çok kötü bir ortamdır. Evan'a tecavüz etmeye çalışan mahkumlar vardır ve onların elinden kurtulmak içinde, yine geçmişe gidecek ve bu sefer köpeğini Tommy'nin öldürdüğü zamana gidip, Lenny'yi yanlış yönlendirmesi sonucu Lenny, Tommy'i öldürecek ve yine değişmiş bir gelecekte, Lenny'i akıl hastası olmuş bir şekilde, aynı zamanda Kayleigh ise hayat kadını olmuş bir gelecekte kendini bulacaktır. Sonrasında bunu da düzeltmek için yine günlüğü okuyup geçmişte komşularının posta kutusuna bomba koydukları zamana gidecek ve bu seferde bombayı kutudan almaya çalışırken kendi kollarının ve bacaklarının koptuğu bir gelecekte kendisini bulacaktır.





Yine istediği gibi olmayan şeyler sonrasında geçmişe gidecek ve bu seferde yine sapık babaları ile bodrumdaki ana dönecek ve burada dinamiti alıp, babanın olduğu yere atacak ve Kayleigh'de dinamiti eline alacaktır. Bu patlama sonucu Kayleigh ölecek ve bunun sonucunda akıl hastanesine kapatıldığı bir gelecekte bulacaktır kendisini. Artık son olarak burada da geçmişe dönmek ister ama günlüğü olmayınca annesinden geçmişe dair anılarının olduğu resimleri isteyecek ve bu resimlerle geçmişe dönmeyi amaçlayacaktır. Ancak gelen videoda kendi doğum anı vardır ve Evan annesinin karnındaki zamana geri döner ve doğmadan ölür. Böylelikle film son bulur.

Heyecan verici ve sürükleyici, aynı zamanda hayatımızdaki her hangi bir olayın sonuçlarının neleri değiştirebileceğini anlatan Kelebek etkisi teorisi üzerine hazırlanmış, 2 seri filmi daha olan, harika bir aksiyon, gizem, dram ve bilim kurgu filmidir.