Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

1 Ağustos 2019 Perşembe

Sinema: Marslı - The Martian - Mars Gezegeninde Tek Başına Kalan Bir İnsanın Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Marslı, The Martian

Oyuncular; Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig
Yönetmen; Ridley Scott
Tür; Aksiyon, Dram, Bilim Kurgu

Konusu; Film, Mars'a yolculuk eden ve orada araştırmalar yapan 6 astronotun, Mars'da büyük bir fırtınaya yakalanmaları sonucu, aniden uzay araçları ile kalkış yapmaları gerekince, bu fırtına sebebiyle astronotların birinin araca binemeden Mars'da mahsur kalması ile gelişen olayları konu almaktadır.

Özeti; Nasa, 6 astronotunu Ares 3 programı ismiyle Mars'a göndermiştir ve burada astronotlar çok güçlü bir fırtınaya yakalanırlar. Hemen atmosferden çıkma kararı alırlar ve bunun üzerine biran önce uzay roketine binmeleri gerekmektedir. Sayılı dakikaları vardır ve o acele ile dışarıda fırtınanın içinden geçerek, rokete binmeleri gerekmektedir ve sıranın arkasında olan botanik bilimcisi Mark Watney'e fırtınada sürüklenen büyük bir anten çarparak, gözlerden uzak alanlara götürür ve ekibi ile olan bütün iletişim bağlarını koparır.








O'ndan artık haber alamazlar ve aramalarına rağmen bulamazlar. Artık fırtınada iyice şiddetlenmiş, ekibinin bir seçim yapması gerekmiş ve kalkıp gitmeyi seçmişlerdir.

Mark'ın öldüğüne inanarak, rotalarını Dünya'ya çevirmişlerdir. Zaman geçtikten, Mars'da fırtına dindikten sonra Mark'ın aslında ölmediği, kumların içinde bedenine anten parçası batmış bir şekilde bayıldığı ve iletişim mekanizmasının bozulduğu anlaşılır. Kendine gelen Mark, bulunduğu yerden Mars'da ki üslerine gider ve orada gerekli bakımlarını yaptıktan sonra artık ne yapması gerektiğini düşünmeye başlayacaktır. 

Mars'da yalnız kalmıştır ve kimse ile iletişim kuramamaktadır. Öncelikle hava, yemek ve su ihtiyaçlarını gözlemler, onlar hakkında bilgiler toplar, hesaplamalar yapar. Hesaplamalarına göre yetmediğini düşündüğü yemek ihtiyacı için, üssün içerisinde bir botanik bahçesi oluşturur. Bu bahçe için çeşitli kimyasalları karıştırarak suyu da temin eder. Ve sadece patates yetiştirerek ve bu patatesler için insan gübrelerini kullanarak, uzun bir süre yemek ihtiyacını karşılamış olacaktır.





Bu sırada Mars'da ki görüntüleri izleyen Nasa elemanları, görüntüler arasında eşyaların yerlerinin değiştiğini anlayacaklar, sonrasında derin gözlemler yapacaklar ve Mark'ın yaşadığını öğreneceklerdir.

Ardından Mars'da, Nasa'ya ait, Mars'a 1997 yılında gönderilmiş bir iletişim aracı olduğunu hatırlarlar ve bu aracı Mark'ın bulması sonucunda, aralarında artık görüntülü ve yazılı iletişim olmaya başlar. Bu iletişim sayesinde Mark'a yardım roketi göndereceklerini ve beklemesi gerektiğini söylerler. Nasa ve ekibi, en kısa zamanda roketin hazırlanması ve gönderilmesi için ellerinden geleni yapacaklardır ancak istenilen zamana yetişmesi konusunda sorunlar yaşayacaklardır. Aynı zamanda tüm dünya Mark'ın öldüğünü sanarken, sonrasında yaşadığını öğrenirler ve artık konu ile ilgili bütün olayları dünya insanları ve basını da takip etmeye başlar.

Bu sırada Nasa'da astro dinamik bölümünde çalışan bir genç, onlara roket göndermek yerine çok daha kısa zamanda Mars'a ulaşabilmelerini sağlayacak teorisinden bahseder. Bu teori ise; Mars'dan Dünya'ya gelen ve yolda olan Hermes isimli uzay aracının, Dünya'ya hiç iniş yapmadan, Dünya'nın yörüngesinin çevresinde dönerek, gereken araç ve gereçleri alması ve sonrasında Mars'a tekrar geri dönmesi, burada ise Mark'ın yine önceden Mars'a bırakılmış bir roket ile Hermes uzay aracına bağlanması ve bu bağlantıdan sonra Mark'ı kurtaran ekiple hep beraber Dünya'ya geri dönmelerinin sağlanmasıdır.





Bunun çok zor olacağını düşünen ekip, bu konuyu ancak uzay aracındaki astronotların karar verebileceğini düşünerek, işi onlara bırakırlar ve onlarda arkadaşlarını kurtarmak için bu görevi kabul ederler ve planlanan şeyler yapılarak Mars'a ulaşırlar.

Mars'a ulaştıklarında, Mark'da rokete ulaşmıştır, ancak roket çok ağırdır, neredeyse içindeki ve çevresindeki her şeyi boşaltmak zorunda kalmıştır, sonrasında üzerini muşamba ile kapatmıştır. Ardından kesişme için roket ateşlenmiş ve ekibin hava kabininde bomba patlatması ve bu sayede hızlarını düşürmesi gibi, çok riskli çalışmalar yapmaları sonucu Mark'a ulaşırlar ve uzay aracına sağ salim alırlar. 

Bu sırada canlı yayından takip eden dünya sevinç  içinde kalmıştır. Ardından Dünya'ya gelen Mark, artık Nasa'da bir eğitim görevlisi olur ve anılarını anlatırken bir sınıfta, filmde son bulur.

Azim, dostluk, birlik ve beraberlik, çalışkanlık gibi bir çok erdemin filmin içinde konu olarak verilmesinin dışında, Mars gezegeni ile ilgili çok güzel görüntülerin bulunduğu ve yer yer duygu yüklü, yer yer gerilim dolu anların yaşandığı, Andy Weir'in aynı isimli kitabından uyarlama ve tavsiye edilebilecek, dram, aksiyon ve bilim kurgu filmidir.