Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

1 Ağustos 2019 Perşembe

Belgesel: Dünya Muhteşem Bir Gün, Earth One Amazing Day, Bölüm 1 - Serval Afrika Kedisi, Deniz İguanası ve Galapagos Yılanları,... / Konusu, Özeti, Afişler

Dünya Muhteşem Bir Gün, Earth One Amazing Day, Bölüm 1

Yönetmenler: Peter Webber, Lixin Fan, Richard Dale
Yapımcı: Stephen McDonogh
Tür; Belgesel

Konusu; Belgesel, dünyada geçen bir gün içinde bir çok hayvan türünün neler yaşadığını anlatmaktadır. Gece ve gündüz aralığında hayvanların yaşam mücadeleleri hakkında detaylı bilgiler vermektedir.

Özeti; Dünya ve güneşin büyülü dansı, günümüzde dünya üzerinde yaşayan milyonlarca farklı çeşitte bitki ve hayvanı oluşturdu. Bazılarını her gün görüyorsunuz, diğerlerini ise nadiren. 

Fakat hepimizin ortak bir noktası var, hayatımızı gece ve gündüz arasındaki uyum yürütüyor. Sabah gün ışığı gözüktüğü anda oldukça farklı tepkiler veriyoruz.




Bazı hayvanların buna ihtiyacı var, diğerleri ise ışıktan saklanıyor, bazıları ise şarkı ile selamlıyor gun ışığını. Gün ışığı dünyamıza hayat veren bir güçtür.







Serval Afrika Kedisi
Afrikayız. Burada, günün ilk saatleri sadece erken kalkanlara değil, geç saatlere kadar oturanlara da aittir. Bu serval gece avlanıyordu. Şimdi ise şansını zorluyor, geç saate kalmış son bir lokma peşinde. Afrika Savanası'nın uzun çayırları arasında avlanmak için yükseğe sıçrayabilme tekniği mükemmel. Av arıyor fakat çoğunlukla dinlenerek.





Devasa radar kulakları, bir toplu iğnenin düşüşünü bile duyabilir. Ya da Güney Vleyi faresinin dikkatsiz bir adımını. Gün ışığı güçlendiğine göre yatma vakti gelmiş olabilir.













Deniz İguanası ve Galapagos Yılanları
Dünyanın öbür tarafında, bir grup izole pasifik adasında, günün erken saatlerinde etrafta koşuşturmayı dahi düşünemeyen hayvanlar var. Güneşin gücü onları ısıtana kadar hiçbir şey yapamıyorlar. Galapagos Adaları dünyadaki en sıra dışı hayvanlardan bazılarına ev sahipliği yapar. Deniz Iguanası. Sabah adetleri hep aynıdır. Güneş, yuva adalarından doğduğu anda, kendi istekleriyle bildiğimiz kayaların  üzerine yayılırlar. Sürüngenler Güneş enerjisi ile çalışır denebilir. Kaslarını oynatmaları için Güneş'in ısısına ihtiyaçları var.

Güneşten beslenen sadece onlarda değil, Galapagos yılanları, yetişkin İguanaya sorun çıkarabilecek kadar büyük değildir. Peki ya daha küçük bir şeye?







Yetişkin İguanaların yaşadığı kayalıklardan uzakta, kuma gömülü olan, yavru iguanalar yer altına yumurtlanmıştır. 3 aydan fazla süredir, bugün güneş kumu ısıtınca, gün ışığına çıkacaklar. Bir iguananın hayatının geri kalanını emekleyerek giriş yapma vakti geldi. Erkenden çıkarsa yeterince sıcak olmadığı zaman, hızlı koşmaya enerjisi olmayacak. Geç çıkarsa da düşmanları çok daha güçlü olabilir. Vereceği en önemli karar bu.














Bazıları başaracak, ancak daha çok yavru yumurtadan çıkıyor, ve yılanların hepsi tetikte. Bütün yıl boyunca yemek için ellerine geçecek en iyi fırsat bu.





Düz zeminde yavru iguana yılanı geçebilir, fakat diğer yılanlar pusu kurmuştur, ve yakalayabilirler. Yılanların gözleri peki iyi değildir fakat hareketi sezebilirler. Yavru iguana soğukkanlılığını kaybetmezse tehlikeden kurtulabilir.

Her hangi bir yavru hayvanın hayatındaki en büyük başarı, yerel yıldızımız tarafından desteklenmektedir.

Harika görselleri olan bu belgesel filminin özetler şeklinde yayınladığımız bu birinci bölümüdür. Belgesel, bir çok başka hayvan türünün ilginç geçen bir gününü anlatmaktadır. Hayvan belgeseli sevenlere tavsiye edilebilir.