Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

3 Ağustos 2019 Cumartesi

Sinema: Suyun Sesi - The Shape Of Water - Bir Aşk Masalı... / Konusu, Özeti, Afişler

Suyun Sesi, The Shape Of Water

Oyuncular; Sally Hawkins, Michael Shannon, Richard Jenkins
Yönetmen; Guillermo del Toro
Tür; Romantik, Fantastik, Dram

Konusu; Film, Amerika kıyılarında bulunan ve zorla alıkoyulan, doğa üstü yetenekleri olan, insanımsı, amphibian bir su canlısının getirildiği laboratuvardaki temizlikçi kız ile arasında yaşanan aşkı konu almaktadır.

Özeti; Filmin anlatımına göre; '' Bu, sevgi ve kaybetmeye dair bir masal, ve tüm bunları yok etmek isteyen canavara...''

Elisa konuşamayan, yani dilsiz ama duyabilen, yalnız yaşayan, çok iyi niyetli bir temizlikçi kızdır. Bir laboratuvarda Zelda isminde yakın arkadaşı ve birde eşcinsel olan Giles ismindeki ressam komşusu vardır hayatında, bu iki kişi ile çok yakın ilişkiler içinde bulunan ve kendi halinde her gün rutin işleri yaptığı bir hayatı olan Elisa, bir gün laboratuvara getirilen Amphibian özellikleriyle, insanımsı bir canlıya tanık olur.






Elisa, görür görmez O'ndan etkilenir ve sonralarında O'nun olduğu odaya her girdiğinde, özellikle bu varlığı görmek için gayret gösterecektir.

Bu canlının bulunduğu oda, tesiste özel bir odadadır ve bu odaya nadiren girebilmektedir. Ve bir gidişinde O'na yumurta götürerek ilk temasını kurar. Sonrasında müzik ile ve ardından dans ederek derken artık bu varlık ile Elisa çok yakın arkadaş olmuşlardır. Varlığa tesiste çok kötü davranmaktadırlar ve zamanı gelince O'nun içini araştırmak ve bilgi almak için öldürüp parçalamayı düşünmektedirler. Bu durumu isteyenler askerlerdir ve bu duruma karşı çıkan ise birde bilim adamı vardır, Dr. Robert. 

Dr. Robert, aynı zamanda bir Rus olarak, Amerikanlar dan bilgi sızdıran bir bilim adamıdır ve bu varlığın öldürüleceğini anladığı zaman Ruslarla birlik olarak, varlığın hayatını kurtarmak isteyecektir. Ancak O'ndan önce varlığın hayatını Elisa düşünmüştür ve Elisa, bir plan yapıp, komşusu Giles'i de bu plana ortak edip, sonrasında arkadaşı Zelda'nın da dahil olacağı ve kendilerine Dr. Robert'ın da yardım ettiği, dört kişinin uygulayacağı ve sonunda başarılı olacakları planı uygularlar ve varlığı Elisa, zor da olsa sonunda kendi evine götürecektir.







Ancak peşlerinde çok hırslı olan Richard isminde bir asker vardır ve bu olay yüzünden generalleri O'nu suçlamaktadır. Bu kaçırılma sonrasında Elisa'nın evine gelen varlık, burada Elisa ile daha da yakınlaşacak, birbirlerine aşık olacaklardır.

Varlığın doğa üstü güçleri vardır, yaraları iyileştirebilmekte hatta kel olan komşusu Giles'in saçlarının çıkmasına neden olmuştur. Zaten varlığın çalındığı yerdeki yaşayan yerli halk, bu canlıya Tanrı gibi davranırlar ve öyle görürlermiş. Ancak zamanı gelince kendisinin suya, denize gitmesi gerekmektedir ve aynı zamanda peşlerinde onları öldürmek isteyenler vardır. 

Richard, araştırmaları ve Dr. Robert ile Zelda'yı sıkıştırması sonucu, varlığın Elisa'da olduğunu öğrenir ve O'nun yanına giderken Zelda, telefon ile Elisa'ya haber verir. Bunun üzerine acilen Giles ile varlığı alıp denize bırakmaya çalışırlar ve tam denize bağlı olan bir kanalın önünde ayrılırlarken Richard gelir ve varlığı da, Elisa'yı da silahla vurur.  Ancak varlık az sonra yeniden canlanacak, yara izleri kaybolacak, bu sırada Richard'ı öldürecek, Richard ölürken O'nu Tanrı sanacak ve varlık, kucağına aldığı Elisa ile suyun içine atlayacaktır.






Suyun içinde ise, ölmek üzere olduğunu sandığımız Elisa'yı canlandıracak ve boynunun altındaki çocukluktan kalma çizik izlerini solungaç yapacak ve artık Elisa'da suyun içinde nefes alabilen bir varlık haline gelecektir. Ve mutlu bir şekilde film böylelikle son bulacak.

İnsan yada insan olmayan şeyler üzerinden fark etmeden canlı sevgisine odaklanılmış filmde, aynı zamanda derin bir aşk söz konusudur. Yer yer cinsel temaların işlendiği, yer yer duygu yüklü anların yaşandığı, bazen komik sahnelerinde olduğu, dram, romantik ve fantastik bir aşk filmidir, kendi tabirleriyle masalıdır.