Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

29 Nisan 2020 Çarşamba

Dizi Film: Black Mirror: Hemen Döneceğim - Be Right Back - Ölen Eşininin Yerine Bir Bilgisayar Programını Hayatına Sokan Martha'nın Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Black Mirror: Hemen Döneceğim - Be Right Back

Oyuncular; Hayley Atwell, Domhnall Gleeson, Claire Keelan
Yönetmen; Owen Harris
Tür; Dram, Bilim Kurgu
2. Sezon 1. Bölüm

Konusu; Film, mutlu bir evlilikleri olan Martha ve Ash çiftini ölüm ayırdıktan sonra, Ash'in yerine bir bilgisayar programını hayatına sokan Martha'nın hikayesini konu almaktadır.

Özeti; Martha ile Ash, mutlu bir evli çifttirler. Yeni taşındıkları kırsal alandaki evlerine alışmaya çalışmaktadırlar ve Martha'nın evde işleri varken dışarı çıkan Ash, uzun bir süre geri dönmeyecek ve sonrasında araba ile yaptığı kaza sonucu ölüm haberi gelecektir. Bu haber üzerine büyük bir sarsıntı geçiren Martha, cenaze gününde Sarah isimli arkadaşının kendisine bir programdan bahsettiğini duyacak ancak acısı yeni olduğu için ilgilenmeyecek ve şiddetle tepki verecektir.








Aradan belirli bir süre geçtikten sonra Martha'nın mailne Ash'ten bir mesaj gelecektir ve incelediğinde, bu mesajın Sarah'ın bahsettiği programdan geldiğini anlayacaktır. Bunun üzerine Sarah'ı arayacak, bunu yapmaması gerektiğini söylerken Sarah, O'na programla ilgili bilgi verecektir.

Bu program, ismini kayıt ettiğin kişilerin bütün sosyal medya bilgilerini buluyor, paylaşımlarına, tweetlerine, facebook yazılarına bakıyor, karakter ve kişilik analizleri yaparak istenilen kişiyi taklit ederek konuşmaya başlıyor. İlk kaydı Ash'in adına Sarah yapmıştır ama çok daha iyi sonuç almak istiyorsa Martha, Ash'in özel maillerini de bu programa açmalıdır. Ancak o zaman en verimli sonuçları elde edebilecektir. Ama Martha, bunu kabul etmeyecek ve Sarah'ı tersleyerek telefonu kapatacaktır.

Kısa bir zaman sonra hamile olduğunu öğrenen Martha, kendisini çok yalnız hissetmeye başlayınca düşünmeden program ile konuşmaya karar verecek ve ilk yazışmalarında programın lisanını Ash'inkine çok benzetecektir ve bu durumdan çok etkilenecektir. Gün geçtikçe sohbetleri ilerleyecek ve daha verimli olması ve sesli konuşma yapması için Ash'in bütün bilgilerini ve video görüntülerini programa gönderecek ve artık telefonda sesli olarak konuşmaya başlayacaklardır. Gün geçtikçe program olan Ash'e alışacak ve hatta telefonu düşürdüğü bir sırada, O'na bir şey oldu sanarak çok üzülecektir. Oysaki bir bulut sisteminin içinde olan program, bu durumdan kesinlikle etkilenmemektedir.








Tüm bunların üzerine bir gün program, Martha'ya yeni bir sürümü olduğundan bahsedecek ve hemen kabul eden Martha'nın evine büyük bir kargo paketi gelecektir. Kargonun içinden Ash'in kilo ve boyu örnek alınarak hazırlanmış robotik bir sistem çıkacaktır ve onu su dolu küvetin içine koyarak, kargosu ile gelen elektrolitleri de suya ekleyecek ve demlenmesi için gece boyunca banyoda karanlıkta bekletecektir.

Bu sırada telefonda konuştuğu programda O'nunla iletişimi kesecek ve bu süre zarfında robotik bedeni ile bütünleşecektir. Zaman dolduktan sonra banyodan çıplak bir şekilde tıpkı Ash'e benzeyen bir robot çıkacak ve Martha ile iletişim içine girmeye başlayacaktır. Bu kadar çok benzemesinden dolayı neye uğradığını şaşıran Martha, gece boyunca şaşkınlıkla onu izleyecek ve Ash'i çok özleyen Martha, robotun açma kapama şeklinde ayarlanabilen ereksiyon özelliğini öğrendikten sonra onunla cinsellik yaşayacaklardır. Oldukça haz aldığı bu deneyimden sonra yeni Ash'e alışmaya çalışan Martha, onun duygusuz ve insani olmayan davranışlarını gördükçe rahatsız olmaya ve bu yüzden kavga çıkarmaya başlayacaktır. 

Aynı zamanda çevresinden de Ash'i gizleyen Martha, insan olan Ash'in yerini dolduramadığını düşünerek onu evden kovacaktır. Bu isteği koşulsuzca yapan Ash, aktivasyon noktasından 25 metre uzağa ayrılamadığı için evin bahçesinde sabaha kadar bekleyecektir. Sabah olduğunda uyanan Martha, pencereden baktığında Ash'i görecek ve sonrada onu alarak bir uçurum kenarına götürecektir. Uçurumdan Ash'in kendisini atmasını isteyen Martha, sonrasında bunu yaptırmayı başaramayacak ve bu sahneden sonra yıllar geçecek, Martha'nın kızının büyüdüğü ve doğum günü olduğu bir zamana gelecektir.







Martha'nın büyüyen kızı, yıllarca tavan arasında yaşamaya mecbur bırakılmış olan Ash'in yanına gittikten sonrada film son bulacaktır.

Ölen eşinin yerini bir bilgisayar programının doldurabileceğini düşünerek uygulamaya geçen Martha'nın yanılgılarını ve pişmanlıklarını izleyeceğiniz, birbirinden orijinal ve etkileyici konuları ile Black Mirror dizi serisinin 2. Sezon 1. Bölümü olan Netflix yapımı, dram ve bilim kurgu filmidir.