Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

30 Nisan 2020 Perşembe

Dizi Film: Black Mirror: Beyaz Ayı - White Bear - Gözlerini Bir Evin İçinde Açan ve Hafızasını Kaybetmiş Victoria'nın Gizem ve Gerilim Dolu Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Black Mirror: Beyaz Ayı - White Bear

Oyuncular; Lenora Crichlow, Michael Smiley, Tuppence Middleton
Yönetmen; Carl Tibbetts
Tür; Dram, Aksiyon, Gizem, Gerilim, Bilim Kurgu
2. Sezon 2. Bölüm

Konusu; Film, gözlerini bir evin içinde sandalyeye bağlanmış bir şekilde açan ve hafızasını kaybetmiş olan Victoria'nın gizem ve gerilim dolu hikayesini konu almaktadır.

Özeti; Victoria, bir sandalyeye bağlanmış şekilde, karşısındaki televizyonda beyaz renkli bir şekil yayınlanırken, yerde haplar ve sargı bezi ile sarılmış kollarını görerek uyanacaktır. Kendisine ne olduğunu, neden orada olduğunu ve kim olduğunu bile hatırlamayan Victoria, sandalyeden kalktıktan sonra etrafı incelemeye başlayacak ve bulunduğu evin içinde tanımadığı bir adamla kendi resmini ve yanına küçük bir kızın resmini görecektir. Bu küçük kızı kendi kızı sanan Victoria, evden dışarı çıkacak ve bazı insanların evlerinden cep telefonu ile kendisini kameraya çektiğini görecektir. Zamanla bu insanlar evlerden çıkmaya ve dışarıda da aynı şeyleri yapmaya başlayacaklardır.






Neler olduğunu anlayamayan Victoria, kısa bir süre sonra bir arabanın durarak içinden silahlı ve maskeli bir adamın indiğini ve kendisini kovalamaya başladığını görecektir. Bunun üzerine kaçmaya başlayacak, çevresinde bir sürü insan ise ellerinde cep telefonu ile O'nu kameraya çekmektedir ve yardım isteyen Victoria için kimse kılını kıpırdatmamaktadır.

Maskeli ve silahlı adam ise, bir sürü insan varken onların arasında sadece Victoria'yi kovalamaktadır. Kaçarak bir benzinciye gelen Victoria, burada Jem isimli bir kızın arabasına benzin koyduğunu görecek ve O'ndan yardım isteyecektir. Panikle peşindeki adamı gören ve kaçan Jem'in Damien isimli birde arkadaşı vardır ve maskeli adamdan kaçarak üçü birlikte benzincinin marketine girecekler ve kapıyı kapatacaklardır. 

Onlardan bir açıklama bekleyen Victoria'ya yaşanan gerilim yüzünden bir şey anlatamayacaklar ve Jem, arka kapıyı açmaya çalışırken, maskeli adam camı kırıp içeri girecek ve Damian'ı öldürecektir. Bu sırada fırsat bulan Victoria'da Jem'in peşinden gidecek ve dışarı çıkarak, bir çöp tenekesinin arkasına saklanacaklardır. Aynı zamanda bir sürü kalabalık, bu olanları yakından izlemekte ve kameraya çekmektedir. Gördüklerinin şaşkınlığı ile Jem'le beraber kaçmaya devam eden Victoria, bir eve saklanacaklar ve Jem, burada yaşananların ne anlama geldiğini açıklayacaktır.






Peşlerindeki silahlı insanların avcı olduklarını, kameraya çekenlerin de izleyici olduklarını ve izleyiciler, kendileri gibi insanları bulup kameraya çektikten sonra avcıların geldiğini ve saldırdığını anlatacaktır. Bunların ise bir sinyal yüzünden olduğunu söyleyecektir.

İnsanlar normal iken televizyonlarında beliren beyaz renkli görselleri olan bir sinyal nedeni ile değiştiğini ve bir çok kişinin izleyici olduğunu, yaşanan kötü olayları sadece kameraya çektiklerini, hiç bir şey yapmadıklarını, kötülüklere karşı umarsızca davranmaya başladıklarını ve neredeyse 10 insandan 9'unun bu halde olduğunu söyleyecektir. Avcılar başta normal insanlarmış ancak polislerde bu sinyalden etkilenince, hırsızlık yapmaya ve insanlara saldırmaya başlamışlardır. Tüm bunlara bir sinyalin neden olduğunu ve artık kanunların olmadığı için avcıların çok rahat hareket ettiğini söyleyecek ve kurtulmak için çember diye adlandırdığı, vericinin olmadığı bir alana gitmeleri gerektiğini söyleyecektir.

Beyaz Ayı vericisi bu sinyalin yayın merkezdir ve Victoria, beyaz ayı cümlesini duyduktan sonra bir şeyler hatırlamaya ve beyaz ayının kötü bir şey olduğunu düşünmeye başlayacak ve dışarıda kendilerini kameraya çekmeye çalışan insanlara saldıracaktır. Ancak Jem, O'na engel olacak ve sinyalden etkilenmemesi için kaçmaları gerektiğini söyleyecek, avcılarda gelince kaçmaya devam edeceklerdir ve onları, yanlarına dolmuş ile gelen Baxter kurtaracaktır.






Avcılardan kurtulmak için hemen Jem'in tanıdığı olan Baxter'ın dolmuşuna binecekler ve hep birlikte ormanlık bir alana gideceklerdir. Victoria, yoldayken Baxter'ı da hatırlamaya başlayacak ancak tam olarak kim olduğunu çıkaramayacaktır. Dinlenmek için durdukları ormanlık alanda ise arabadan tüfeğini çıkaran Baxter, ikisini de tutsak alacak ve ormanın içine doğru götürecektir.

Burada öldürmek için Victoria'yı yere yatıracak ve bu sırada telefonu çalınca Jem, kaçmayı başaracaktır. Jem, kaçtıktan sonra Baxter, matkap ile Victoria'ya ya işkence yapmaya çalışırken arkasından gelen Jem, tüfeği alacak ve Baxter'ı öldürecektir. Bu olay sırasında yine insanlar çevrededir ve kameraları ile görüntü almaktadırlar. Ancak kesinlikle dahil olmamaktadırlar. 

Oldukça korkmuş olan Victoria, yeniden Jem ile kaçmaya devam edecek ve Baxter'in dolmuşuna binerek beyaz ayı vericisini kapatmaya karar vereceklerdir. İnsanlara yayılan bu sinyalin yok edilmesi için vericiyi yakmaya çalışacaklar ancak içeride iken yanlarına avcılar gelecektir. Avcılardan biri Jem'i etkisiz hale getirmişken diğerinin silahını alan Victoria, avcıya ateş edecek ancak silahtan mermi yerine renkli parti kağıtları çıkacaktır. Şaşkına dönen Victoria, kısa bir süre sonra arkasındaki verici sistemlerinin olduğu bölümün açıldığını ve bir sahnenin içinde bulunduğunu, kendisini izleyen insanlar tarafından alkışlandığını fark edecektir. Şaşkına dönen Victoria'yı, Jem ve diğerleri sandalyeye bağlayacaklar ve asıl gerçekler şimdi ortaya çıkacaktır.






Projenin yönetmeni olan Baxter'da gelecek ve olanları Victoria'ya anlatacaktır. Victoria, aslında nişanlısı ile birlikte, ilk evden çıkarken resmini bulduğu küçük kızı yakarak öldürmüş bir katildir. Ve bu olayı kameraya çeken kişidir.

Çıktığı mahkemede suçlu bulunmuştur ve öldürülen küçük kızın beyaz ayısı, aramalar sırasında sembol haline gelmiştir. Televizyonlardaki beyaz renkli sinyal sembolü ise nişanlısının ensesindeki dövmedir ve yakalanmaları konusunda polisler bu dövmeyi kullanmışlardır.

Tüm bu olaylar Victoria'ya bir ders vermek niteliğinde yapılan şeylerdir ve mekanda Beyaz Ayı Adalet Parkı olarak insanların ziyaretine açılmış bir gösteri merkezidir. Victoria, sürekli olarak yeniden ve yeniden hafızası silinerek uyandığı eve götürülmekte ve bu olaylar gerçek kişilerin katılımı ile O'na yaşatılmaktadır. Bu gerçekler açıklandıktan sonra göz yaşları içinde ve insanların yuhlamaları ile yeniden uyandığı eve götürülen Victoria, burada kendisine çok can yakıcı ve hafıza silici aletin takılması sonrasında yeniden kendine gelecek ve hiç bir şeyi hatırlamayarak evin içinde uyanacak ve aynı şeyleri, kovalamacayı, gerilimi yaşamaya devam edecektir.








Ve her yenilenen olayda yeni ziyaretçiler gelecek ve kendilerine verilen rolleri oynayacaklardır. Her şeyin ortaya çıkması ve Victoria'nın bir döngü şeklinde bunları yaşadığının gösterilmesi ile de film son bulur.

Filmin son sahnelerine kadar Victoria'nın mağdur olan kişi olduğunu düşüneceğiniz ama sonrasında yaşananların O'na verilmek istenen bir ders olduğunu anlayacağınız, gizem ve gerilim dolu anların yaşandığı, birbirinden orijinal ve etkileyici konuları ile Black Mirror dizi serisinin 2. Sezon 2. Bölümü olan Netflix yapımı, dram, aksiyon, gizem, gerilim ve bilim kurgu filmidir.