Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

29 Nisan 2020 Çarşamba

Dizi Film: Black Mirror: On Beş Milyon Hak - Fifteen Million Merits - Her şeyin Dijital Olduğu Bir Dünya'da Köle Gibi Çalıştırılan İnsanların Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Black Mirror: On Beş Milyon Hak - Fifteen Million Merits

Oyuncular; Daniel Kaluuya, Jessica Brown Findlay, Rupert Everett
Yönetmen; Euros Lyn
Tür;  Dram, Bilim Kurgu
1. Sezon 2. Bölüm

Konusu; Film, her şeyin dijital olduğu ve ahlaki kavramların neredeyse kalmadığı bir Dünya'da köle gibi çalıştırılan insanların hikayesini konu almaktadır.

Özeti; Bingham, tamamen ekranlarla kaplı ve dijital olarak yönlendirilen odasında her zamanki gibi güne başlayacaktır. Odadaki her şey el hareketleri ile yönlendirilebilen şekilde dijital bir sistemle çalışmaktadır ve bütün toplum aynı şekilde yaşamaktadır. Yapay yiyecekler kullanmakla birlikte toplumun alt gelir kısmında yaşayan insanlar, bütün toplumun kullandığı elektriğin enerjisini bisiklet sürerek üretmektedirler.








Aynı zamanda herkesin kendi tasarladığı avatarları vardır ve kendilerini temsil etmek için bir çok alanda bu avatarları kullanmaktadırlar. Ve bu çalışma sonrasında herkesin çalıştığı oranda puanları olmaktadır ve kullandıkları her şey için bu puanlardan harcama yapmaktadırlar.

Kimin ne kadar çok puanı varsa O kişi o kadar zengindir. Her gün rutin bir şekilde dijital odasında uyanan Bingham, bisiklet sürmeye ve puan toplamaya devam edecektir. Ancak Bingham'ın kısa bir zaman önce abisi vefat ettiği için O'nun bütün puanları kendisine devredilmiştir ve bu yüzden 15 milyonun üzerinde puanı vardır. Yinede çalışmaya devam edecek ve o günlerde kendi çalışma alanında rahatsızlanan bir bisiklet sürücüsünün işini değiştirecekler ve O'nun boş kalan yerine Abi isimli bir kız gelecektir.

Gördüğü gibi Abi'ye karşı bir şeyler hissetmeye başlayan Bingham, O'nunla tuvalette karşılaşacak ve yalnızken şarkı söylediğini duyacaktır. Bu sırada tanışacaklar ve Abi'ye kur yaparken dijital sistem Bingham'ın el hareketini yanlış anlayıp en sık izlediği pornografik görüntüleri ortaya çıkaracak ve kısada olsa mahcup olacaktır. Tuvalette kullandıkları el sabunu bile puanlarından düşmektedir ve yaşam oldukça kısıtlı, zor ve duygusuzdur. Bu sırada tanışan Abi ve Bingham, birlikte yemek yiyerek sohbet edecekler ve Bingham, Abi'ye sesinin güzel olduğunu söyleyecek ve herkesin izlediği bir yarışma programına katılmasını tavsiye edecektir.








Bunu istemeyen ve başaramayacağını düşünen Abi, aynı zamanda yarışmaya katılmak için yeterli puanının olmadığını söyleyecek ve bunun üzerine yarışma için gereken 12 milyon puanı Bingham verebileceğini söyleyecektir.

Bu teklif karşısında şaşıran Abi, Bingham'ın zorlaması ile kabul edecek ve ertesi gün birlikte yarışmaya katılmaya karar vereceklerdir. Odasına giden Bingham, dijital sisteminden Abi'ye bilet alacak ancak zam geldiğini ve 15 milyon olduğunu görecektir. Yine de alarak Abi'ye dijital ekranından hediye olarak gönderecek ve artık neredeyse puanı kalmayacaktır.

Ertesi gün yarışmanın olduğu alana gidecekler ve bir çok kişi sırada beklerken, güzelliği sayesinde Abi'yi önce alacaklar ve sahneye çıkarken rahatlaması için özel bir içecek içireceklerdir. Yarışmanın seyircileri dijital olarak katılmıştır ve gösteri alanında kendi avatarları ile bulunmaktadırlar. 3 birbirinden sahte ve reyting düşkünü jüri üyesinin karşısına çıkan Abi, içlerinden birinin açıkça soyunmasını istemesi ile şaşkına dönecek ve şarkısını söylemeye başlayacaktır. Şarkı bittikten sonra jüri sesini beğenecek ancak O'nun gibi çok şarkı söyleyen ve çok daha sesi güzel olan adayların olduğunu belirterek, bu alanda hiç bir şansının olmadığını ancak isterse jüri Wraith'ın erotik yayınlar yapan bir kanalında oyuncu olabileceğini söyleyeceklerdir.






Karasız kalan Abi'yi kulisten izleyen Bingham, engel olmaya çalışacak ama O'nu uzaklaştıracaklardır. Abi, hem içtiği şeyin etkisinden hemde yeniden bisiklet sürerek yaşama devam etmesi ile tehdit edildiğinden, aynı zamanda halkında kabul etmesi için verdiği tepkilerden etkilenecek ve erotik kanalda çalışmayı kabul edecektir.

Bu olay sonrasında kendi yaşamına dönen Bingham, kısa bir süre sonra erotik kanallarda Abi'nin görüntülerini izlemeye başlayacak ve bu duruma katlanamayacaktır. Sinir krizleri geçirecek ve bu sırada kırılan camın parçasını görünce aklına bir fikir gelecektir. Uzun bir süre çok idareli bir şekilde yaşayarak puan biriktirip, yarışma programına katılmaya karar verecektir. 

Aylar süren yorucu çalışma sonrasında 15 milyon puanı biriktiren Bingham, yarışma için bilet alacak ve yarışmaya katılacaktır. Yine bir çok kişi beklerken etnik görüntüsünden etkilenen jüri, Bingham ile
görüşmeyi isteyecek ve katılırken bir şovmen olduğunu söyleyen Bingham, yanında keskin cam parçasını da saklayarak getirecektir. Aynı zamanda yarışmaya katılırken verdikleri içkiden kullanmamış ve sahneye çıkar çıkmaz dans etmeye başlamıştır. Belirli bir süre dans ettikten sonra durup yanındaki cam parçasını çıkarak herkesi tehdit edecek, eğer sahneden O'nu indirmeye çalışırlarsa boğazını keseceğini söyleyecektir. İstediği kendisini herkesin dinlemesidir ve yaşadıkları dijital sistemi, toplumu, sahteliklerini, köle gibi çalıştırılmalarını ve hissiz bir şekilde yaşamalarını eleştirecek, her şeye isyan edecek ancak O'nun konuşması bittikten sonra jüriler çok başarılı bir şov gösterisi olduğunu düşünerek, kendisine program teklifinde bulunacaklardır.







Oysaki Bingham, oldukça samimi ve gerçek hislerinden bahsetmiştir ancak O'da Abi gibi halkın istemesi ve yoğun ısrarlar üzerine teklifi kabul edecek ve diğerleri gibi kanallarda program yapmaya başlayacaktır.

İnsanların kendi dijital aleminde onlara kendince bir şov programı yapmaya başlayan Bingham'ın, bu değişiklik sayesinde artık hayatı da değişmiştir ve çok daha rahat imkanları olan başka bir dijital dairede yaşamaya başlamıştır. Böylelikle film son bulmuştur.

Her şeyin dijitalleştiği bir Dünya'da enerjilerini üretmek için köle gibi çalıştırılan ve ahlaki değer yargıları kalmamış bir toplumda yaşananların anlatıldığı, birbirinden orijinal ve etkileyici konuları ile Black Mirror dizi serisinin 1. Sezon 2. Bölümü olan Netflix yapımı, dram ve bilim kurgu filmidir.