Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

30 Nisan 2020 Perşembe

Dizi Film: Black Mirror: Waldo Zamanı - The Waldo Moment - Siyasete Atılan Bir Çizgi Karakterin Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Black Mirror: Waldo Zamanı - The Waldo Moment

Oyuncular; Daniel Rigby, Chloe Pirrie, Jason Flemyng
Yönetmen; Bryn Higgins
Tür; Politik, Dram, Bilim Kurgu
2. Sezon 3. Bölüm

Konusu; Film, Waldo isimli bir çizgi karakterin siyasete atılması ile gelişen olayları konu almaktadır.

Özeti; Kamera arkasında bulunarak bir çizgi animasyon karakteri olan Waldo'yu yöneten Jamie Salter, son olarak bir programda bir araya geldiği politikacı Liam Monroe'ya argo konuşarak bel altı şakalar yapacak ve kendince sığ bilgisi ile Monroe'in siyasetini eleştirecek ve bu durum siyasetçilere öfke duyan, onları sevmeyen insanlar tarafından beğeni ile karşılanacaktır. Ancak bir muhafazakar parti üyesi olan Monroe, bu konuda Jamie'e dava açacak ve bu davada Waldo'nun daha çok ünlenmesine ve akabinde televizyon yapımcıları tarafından pilot bir program teklifi almasına neden olacaktır. Aynı zamanda bu sıralarda işçi partisi milletvekili adayı olmak için başvuruda bulunan Gwendolyn Harris'in başvurusu kabul edilecek ve yeni seçimlerde partiyi temsilen milletvekili adayı olacaktır. Seçildiği gibi parti çalışmalarına başlayan Gwendolyn, henüz yeni olduğu için öncelikle kariyer reklamını yapmak derdindedir.






Waldo'nun son çıkışını fırsat bilen yapımcılar ise, bunu kendi reklamlarını yapmak için kullanmak isteyecekler ve seçime katılıyor gibi reklamlar yapmaya karar vereceklerdir. Her hangi bir kişiyi temsil etmemesine rağmen Waldo'nun popülerliğini kullanmak isteyecekler ve bir minibüs ayarlayarak bir cephesine dev bir ekran yerleştirip, Liam Monroe'un katıldığı toplantıların çıkış alanlarında bekleyecekler ve Liam'a sataşmaya başlayacaklardır.

Her lafı ve söylemi argo ve bel altı içerikli kelimelerden oluşan Waldo, siyasileri sevmeyen insanlar tarafından sevilse de, aklı selim kişiler tarafından yargılanmaya başlayacaktır. Yapımcılarının da zorlaması ile Jamie, Waldo'yu canlandırarak her buldukları fırsatta Liam'ı karalamaya ve kendi reklamını yapmaya devam edecektir. Bu sırada işçi partisi adayı Gwendolyn Harris ile tanışan Jamie, O'ndan hoşlanacak ve o gece birlikte olacaklardır. 

Sonraki günlerde yine sokaklarda minibüs ile gezerek kendi reklamını yapmaya ve Monroe'yi karalamaya devam eden Jamie, Gwendolyn'a mesaj yazacak, aramaya başlayacak ancak cevap alamayacaktır. Bunun üzerine O'nu görmeye gittiğinde ise kendisi ile görüşmek istemediğini öğrenecek ve bu duruma çok üzülecektir. Oysaki Gwendolyn'u partisi buna zorlamıştır ve Waldo'nun partilerini olumsuz etkileyeceğini düşünmüşlerdir. Bu şekilde gelişen olaylar üzerine televizyon yapımcıları Gwendolyn Harris, Liam Monroe, Waldo ve bir kaç konuğunda bulunduğu bir program hazırlayacaklar ve bir ekrandan Waldo çizgi karakteri aracılığı ile konuşan Jamie, yine Monroe'ya saldırmaya, argo konuşmalara ve bel altı şakaları yapmaya devam edecektir.






Monroe, Waldo'nun ne kadar gereksiz ve anlamsız bir karakter olduğunu söylese de Waldo'nun oldukça umarsız bir hayran kitlesi olmuştur ve ne yaparsa yapsın onu alkışlamaktadırlar.

Ancak bu sefer Monroe'de boş durmayacak ve Waldo'nun arkasında bulunan kişi Jamie'nin gerçek kimliğinden bahsedecektir ve başarısız kariyer hikayesini anlatacaktır. Tüm bunlara çok sinirlenen ve aynı zamanda Gwendolyn'un kendisini terk etmesini hazmedemeyen Jamie, söz sırası Gwendolyn'a geldiğinde O'na da aynı şekilde tepkiler verecek ve birlikte oldukları gece hakkında öğrendiği özel şeylerden bahsedecektir. O'nun sadece kariyer derdinde olduğunu, insanları düşünmediğini, kendi reklamını yapan bir siyasetçi olduğunu söyleyerek programdan ayrılacaktır.

Bu program sonrasında sosyal medyada iyice ünlenen Waldo'ya yapımcıları, Philip Crane isimli usta bir siyasetçi ile karşılıklı program yapmasını önerecek ancak siyasi bilgisi hiç olmayan Jamie, bunu istemeyecektir. Crane'in kendisini bilgili oluşu ile engelleyeceğini düşünecek ve aynı zamanda yaptıklarından da utanmaya başlayacaktır. Siyasetçilere sürekli bel altı şakalar yapıp argo konuşmanın etik olmadığını bilen ve buna devam etmek istemeyen Jamie'yi, yapımcıları buna zorlayacak ve kabul etmediği takdirde bütün hakları kendilerinde olan Waldo karakterini elinden almak ile tehdit edeceklerdir.





Bunun üzerine programa katılacak ve ekran arkasından yönlendirdiği Waldo karakteri ile Crane'e fırsat vermeden bel altı şakalar yapıp, argo konuşacak ve umarsız hayran kitlesi yine Waldo'yu alkışlayacaklardır. Oysaki hakaret etmekten başka hiçbir şey yapmamaktadır. Anlamlı hiçbir şey söylememektedir.

Bunun üzerine Jamie ve yapımcıları ile görüşmeye, Merkezi Haberalma Teşkilatı'ndan bir yetkili gelecektir ve Waldo'nun bir siyasi suikastçı olduğundan, onun Dünya çapında tanınan bir reklam yüzü olabileceğine kadar bir çok konuda fikirlerini söyleyecektir ve tavsiyelerde bulunacaktır. 

Gwendolyn Harris ise Waldo ile olan programdan sonra ciddi bir seçmen kaybı yaşamıştır ve partisi seçimleri kazanması konusunda umutsuzluğa düşmüştür. O'nun bu durumunu gören ve pişman olan Jemie, yanına giderek yaptıkları için özür dileyecek ancak Gwendolyn'un azarını işitecektir. Oysaki Gwendolyn, seçim kampanyası bittikten sonra O'nu aramayı düşünmüştür ve Jemie, O'nu sadece kendisi ile görüşmediği için karalamıştır. Waldo ise çok daha ünlenmeye başlamıştır ve onun için bir uygulamada yapmışlardır. Ancak Gwendolyn ile olan konuşmasından sonra pişman olan Jemie, yine bir tanıtım gezisi sırasında minibüsün içinde iken Waldo'nun ağzından konuşarak kendisini karalamaya ve Waldo'ya kimsenin inanmamasını söylemeye başlayacaktır. Minibüsün içinde olan yapımcılar, O'na engel olmaya çalışacak ancak Jemie, dışarı çıkarak insanlara Waldo'nun sahtekarlığından bahsedecek ve Waldo'nun kontrolünü eline almış olan yapımcı, dışarıdaki Waldo hayranlarına Jemie'yi dövdürecektir. Çünkü insanlar Jemie'yi tanımamaktadırlar, Waldo'nun hayranıdırlar.







Yediği dayak sonrasında hastaneye kaldırılan Jemie, yatakta iken haberlerde seçim sonuçlarını izleyecek ve muhafazakar partiyi temsil eden Liam Monroe'un 19 bin oy alarak seçimi kazandığını, bağımsız parti temsilcisi olarak Waldo'nun da 16 bin oy alarak seçimi kaybettiğini duyacak ve son olarak hayranlarını yönlendiren Waldo, Monroe'nin kafasına ayakkabı atılmasını sağlayacaktır.

Aradan aylar geçtikten sonra Jemie, sokaklarda evsizlerle birlikte yaşamaya başlayacaktır ve bir şehir ekranında Waldo'nun tüm Dünya'da ünlenmiş bir karakter olduğunu izleyecek ve sinirlenip ekrana attığı şişe yüzünden, oldukça manidar görünecek bir şekilde Waldo'nun görüntüsü altında Jemie, polislerden dayak yiyecektir ve film böylelikle son bulacaktır.

En ufak siyasi bilgisi olmayan ve bel altı esprilerle işini yapan bir komedyenin siyasete atılmaya zorlanması ile gelişen olayların konu edildiği, birbirinden orijinal ve etkileyici konuları ile Black Mirror dizi serisinin 2. Sezon 3. Bölümü olan Netflix yapımı, politik dram ve bilim kurgu filmidir.