Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

30 Nisan 2020 Perşembe

Dizi Film: Black Mirror: Dibe Vuruş - Nosedive - Sosyal Medya Puanı İle Yönetilen Bir Dünya'da Yaşayan Lacie'in Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Black Mirror: Dibe Vuruş - Nosedive

Oyuncular; Bryce Dallas Howard, Alice Eve, Cherry Jones
Yönetmen; Joe Wright
Tür; Dram, Bilim Kurgu
3. Sezon 1. Bölüm

Konusu; Film, gözlerindeki bir lens ve ona bağlı bir cep telefonu uygulaması ile sosyal medya puanı toplayan insanların bulunduğu bir toplumda yaşayan Lacie Pound'un hikayesini konu almaktadır.

Özeti; Kardeşi Ryan ile yalnız yaşayan Lacie, son zamanlarda kendisini sosyal medya puanını arttırmaya adamıştır. Toplumdaki herkes, gözüne takılmış olan bir lens ve ona bağlı bir cep telefonu uygulaması ile sosyal medya puanları toplamaktadırlar ve toplum içindeki statüleri bu puanlara göre belirlenmektedir. Herkesin istediği kişiye dilediği gibi puan verme özgürlüğü vardır ve araba kiralamaktan, ev kiralamaya, uçak rezervasyonlarından, katılacakları davetlere kadar her şey bu puanlara göre insanların kullanımına sunulmuştur ve verilen düşük puanlar, ortalamayı düşürdüğü gibi yüksek puan alan kişilerinde sosyal medya puanları artmaktadır.







Kısacası toplumda saygın bir yer edinmek için insanların artık yüksek sosyal medya puanlarına ihtiyaçları vardır. Şu sıralarda 4.2 sosyal medya puanı olan Lacie, yeni bir ev kiralamak istemektedir ve kiralamayı düşündüğü Pelikan Koyu tesislerinde istediği evi kiralayabilmesi için 4.5 puana ihtiyacı vardır. 

Bunun üzerine neler yapabileceğini konuşmak için sosyal medya danışmanına gidecek ve O'ndan bilgi alacak ve 4.5 puana ulaşması için yapılması gerekenleri öğrenecektir. Buna göre yüksek statüde sayılan ve kaliteli insanlar olarak adlandırılan 4 yüksek puanlı insanların bulunduğu gruplardan yüksek oy alması, kısa bir süre içinde O'nu 4.5'e taşıyacaktır ve bunu öğrenen Lacie, kendince planlar yapmaya başlayacak ve çevresindeki bu statüde olan insanları inceleme altına alacaktır. 

Her yer tamamen bu puanlara göre insanları sınıflandırmıştır, hatta o gün iş yerine giden Lacie, puanı düşük olduğu için kapıdan içeriye giremeyen Chester'a puan vermemiştir. Chester, iş yerinden girebilmesi için gereken asgari puanın altına düşmüştür. İş yerine giden Lacie ise, bilgisayarında çocukluk arkadaşı olan ve 4.8 puanı bulunan Naomi Jayne Blestow'ı görecek ve O'nunla iletişime geçmek için çocukluğundan kalmış olan bir oyuncağın resmini çekecek ve sosyal medya hesabına Naomi'nin görmesi için yükleyecektir. Eve döndüğünde kendisini Naomi arayacak ve eski günler hakkında konuştuktan sonra Paul ile evleneceğini söyleyip Lacie'yi düğününe davet edecektir ve nedimesi olmasını isteyecektir. 







Bu davet Lacie'nin arayıp bulamadığı bir şeydir ve davetli listesini kontrol ettiğinde, hepsinin 4.7'nin üzerinde insanlar olduğunu görecektir. Bunun üzerine yakında 4.5'in üzerine çıkacağını düşünecek, çok umutlanacak ve kesin gözü ile bakarak kiralamak istediği evin depozitosunu ödeyecektir. 

Düğünden bir gün öncesinde hazırlanıp, düğün konuşmasını ayarlamış bir şekilde yola çıkacaktır ve evden çıkarken 3.7 olan kardeşi ile tartışacaklardır. O'na, kendisinin 3.7'lik puanından utandığı için eve erkek getirmediğini söyleyecek ve bu tartışma sonrasında birbirlerine düşük puanlar vereceklerdir. Aynı zamanda tartışma sırasında gelen taksicide gitmiştir ve bekletildiği için Lacie'ye düşük puan vermiştir. 

Taksiye binerken çarpıştığı kadından da düşük puan alan Lacie, bu aksiliklerle hava limanına gidecek ve sıra kendisine geldiğinde, uçuşun iptal olduğunu ve boş olan uçuştaki yerin ise en az 4.2 sosyal medya puanı olan kişilere verilebileceğini öğrenecektir. Oysaki kısa bir süre önce 4.2 olan puanı, aldığı düşük oylar yüzünden düşmüştür ve 4.1'lik puanı yüzünden bilet alamayacaktır. Ve düğüne katılamayacağı için bir anda sinirlenecek ve görevliye küfür edince, çevresindeki insanlardan da düşük puanlar almaya başlayacak ve tehdit ve küfür olayını abartınca, hava limanı güvenlik görevlisi gelecek ve ceza olarak Lacie'in bir günlük puanını 3'e düşürecektir ve bu bir gün boyunca düşük alınan puanlar iki katı şeklinde hesabına yansıyacaktır.







Bu moral bozukluğu ile araba kiralamaya gidecek ve bu düşük puanı yüzünden eski model bir araba kiralamak zorunda kalacaktır. Bu sırada düğün yemeğini kaçıran Lacie, araba ile çıktığı bu yolculukta arabanın şarjı bitince, bir istasyona girecek ve burada arabaya uygun adaptör bulamadığı için yola devam edemeyecektir. 

Umutsuzca bavulunu alıp otostop çekmeye çalışacak ancak 2.8 olan puanı yüzünden kimse arabasına almadığı gibi, yoldan geçen insanlarda sürekli O'na düşük puanlar vermeye başlayacaktır. Lacie'in bu durumunu gören 1.4 puanlı bir kamyon şoförü kadın, O'nu alacak ve yolculuk boyunca kendi hikayesinden bahsedecektir. Eskiden Lacie gibi puan konusuna takıntılı olan kadın, 4.6 puanı varken kocasını kaybetmiştir ve bunun nedeni de 4.2 olan kocasının hastane yatağını 4.3 olan birine vermeleridir ve bu olaydan sonra artık herkese gerçek düşüncelerini söylemeye başlamış ve insanlar bundan memnun kalmayıp düşük puanlar vermişlerdir. 

Sohbet sonrasında uyuya kalan Lacie'in bavuluna bir şişe votka koyan kadın, O'nu yakın bir yerde indirecek ve Lacie, sonrasında Huzur Denizi dizisi gösterilerine katılan gençlerin karavanlarına binerek yoluna devam edecektir. Ancak bu sırada Naomi arayacak ve Lacie'in puanının 2.6'ya düşmüş olduğunu görecek ve O'na düğüne gelmemesini söyleyecektir. Bu puanı ile düğünü olumsuz etkileyeceğini söyleyecek ve evine geri dönmesini isteyecektir. 





Naomi'nin bu söylediklerine sinirlenen Lacie, karavandakilere de küfür edince O'nu yolun ortasında indireceklerdir ve çevrelerde bir motorsiklet bulan Lacie, onunla düğünün yapıldığı yere gidecek ve kapıdan giriş için en az 3.8 puanın gerektiğini görünce, arka taraftan kaçak yollardan girmenin yolunu arayacaktır. 

Bu sırada kamyoncu kadının verdiği votkayı da içmiş olan Lacie, sarhoş olmuştur ve motorla çamura da düşmüştür. Naomi ise evlenmiş ve davetlilerle eğlenmek üzere iken düğünün yapıldığı bahçeye Lacie gelecek ve çamurlu, pasaklı hali ile eline mikrofonu alarak hem küfürler edecek, hemde hazırladığı konuşmasını yapmaya çalışacaktır. 

Gördükleri karşısında şaşkına dönen davetliler, sürekli düşük puanlar vermeye başlayacaklar ve 0'lara puanı düşen Lacie, insanlara bıçakta çektikten sonra güvenlik görevlileri tarafından götürülecektir. Bu seviyedeki puanı olan kişiler için ileri derecede sosyopat oldukları tanısı koyulmaktadır ve Lacie'in gözündeki lensi çıkarıp tek kişilik hapishane odasına yerleştireceklerdir. Dün 4.2 iken bugün 0 puanı olan ve lensini kaybeden Lacie, karşı odadaki kendisi gibi hapis edilmiş bir adam ile karşılıklı olarak birbirlerine küfür etmeye ve birbirlerini eleştirmeye başlayacaklar ve bu sahne ile filmde son bulacaktır.

İnsani duygular ve düşüncelerin yerini sosyal medya puanının almış olduğu bir zamanda geçen hikayede, Lacie'in yaşadığı sıra dışı olaylara tanık olacaksınız. Birbirinden orijinal ve etkileyici konuları ile Black Mirror dizi serisinin 3. Sezon 1. Bölümü olan Netflix yapımı, dram ve bilim kurgu filmidir.