Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

30 Nisan 2020 Perşembe

Dizi Film: Black Mirror: Beyaz Noel - White Christmas - Yapay Gözler Kullanarak Yaşayan Bir Toplumda Birbirinden Etkileyici Üç Ayrı Hikaye... / Konusu, Özeti, Afişler

Black Mirror: Beyaz Noel - White Christmas

Oyuncular; Jon Hamm, Rafe Spall, Oona Chaplin
Yönetmen; Carl Tibbetts
Tür; Dram, Suç, Gerilim, Bilim Kurgu
2. Sezon 4. Bölüm

Konusu; Film, yapay gözlerle yaşayan bir toplumda işlenmiş birbirinden farklı 3 ayrı hikayeyi konu almaktadır.

Özeti; Matt ve Potter, çevresi karlarla kaplı bir evde sohbet etmeye başlayacaklardır. 5 yıldır burada yalnız kaldıklarını söyleyen Matt, Potter'ın kendisi ile hiç iletişim içine girmediğinden şikayetçidir ve bu Noel zamanında, O'nunla sohbet edebilmek için kendi hikayesini anlatmaya başlayacaktır. Yine bir Noel zamanında bir şirket partisine katılan Harry, Matt ve O'nun gibi sekiz ayrı kişi ile ortaklaşa bir iş çevirmektedirler. Bu iş ise yapay gözlerle, birlikte oldukları kızları diğerlerine izletmekle ilgilidir. Yapay gözler, toplumdaki her insanda bulunan ve sonradan çıkarılması mümkün olmayan, bir çok farklı alanda kullanılabilen bir ileri teknoloji ürünüdür. Harry'in yapay gözleri ile bağlantı sağlayan Matt ve diğer arkadaşları, katıldığı partide ayarlayacağı kız için kendisine yardımcı olmaktadırlar, tavsiyelerde bulunup, yönlendirmeler yapmaktadırlar ve iş cinsel birlikteliğe geldiğinde de hepsi birlikte izlemektedirler.







Diğerleri bilgisayar ekranından bu durumu izlemektedirler ve kızların bundan haberi olmamaktadır. Partiye katılan Harry, orada Jennifer isimli, insanlardan uzak duran gizemli bir kızdan hoşlanacaktır ve O'nunla iletişim kurmak için Matt, yapay gözleri aracılığı ile Harry'e yardımcı olacaktır. 

Anında internette taramalar yaparak kişiler hakkında bilgiler edinip Harry'e söyleyen Matt, aynı zamanda evlidir ve eşinden gizli bir şekilde bu işle uğraşmaktadır. Bu sırada Harry, Jennifer'la iletişim kurmaya çalışmak için kendince felsefi konulardan bahsedecek, insanların kafalarının içindeki sesleri susturmak yerine yapması gerektiği gibi tutarı olmayan şeyler söyleyecek ve bu anlamsız sohbeti, sonrasında başına iş açacaktır. 

Jennifer, tuvalete gittikten sonra çıkarken Harry'in kendi kendine konuştuğunu fark edecek ( oysaki Harry, Matt ile konuşmaktadır ) ve O'nun da kendisi gibi obsesif düşüncelerin etkisi altında kaldığını düşünecektir. Obsesif takıntıları ve sorunları olan Jennifer, bu gördükleri sonrasında Harry'i evine davet edecek ve diğer tarafta Harry'in arkadaşları, cinsellik izleyeceği için sevinmeye başlayacaklardır. Eve geldikten sonra Harry'i yatak odasına götürecek ve O'na bir içki içirecektir. Heyecanla cinsel görüntüler bekleyen arkadaşları, az sonra Harry'in zehirlenerek öldüğüne şahit olacaklardır. Jennifer, Harry'in de kendisi gibi obsesif düşüncelerin etkisi altında olduğuna inanmıştır ve O'nu bu eziyetten kurtarmak için O'na zehir içirmiştir ve sonrasında kendisi de içerek intihar etmiştir. 







Bu olay sonrasında ikisi de hayatını kaybedecek ve olanları izleyen Matt ve arkadaşları, panik ile bütün verileri silmeye çalışacaklar, ekranları kapatacaklar ancak Matt, bu sırada eşine yakalanacak ve kısa bir süre sonra Matt'in yaptıklarını anlayan eşi, O'nu terk edecektir. Bu terk ediş sırasında yapay gözü ile Matt'i de engelleyecektir. 

Yapay gözlerle engelleme ise, engellenen kişinin artık görülmemesi, duyulmaması ve O kişininde engelleyen kişiyi görememesi, duyamaması gibi sonuçları olan bir uygulamadır. İnsanlar, ellerindeki bir kumanda ile yapay gözlerini yönlendirebilmektedirler ve engeli olan kişiler, flu bir şekilde görünmeye başlamaktadırlar. Bu olay sonrasında Matt, Potter'a bu eve geldiğini söyleyecek ve sonrasında kendisinin aslında ne iş yaptığını anlaması için Potter'a ikinci hikayesini anlatmaya başlayacaktır.

Diğer hikaye ise, Greta isimli bir kadının ameliyat operasyonu sırasında başlamaktadır. Akıllı Zihin isimli bir şirket, insanların evlerindeki akıllı ve elektronik bütün ev aletlerini yönetebilen ileri teknoloji ürünü bir alet geliştirmişlerdir. Buna göre evinde bu sistemin kurulacağı insanın kafa derisinin altına kurabiye dedikleri, içinde özel bir program olan bir sistem yerleştirecekler ve bir hafta boyunca, hizmet verilecek olan kişinin zihin çalışma sistematiğini izleyip, bilgileri hafıza bankasına kaydedecektir. Bir hafta sonunda çıkarılan bu kurabiye, evin içindeki bütün elektronik aletleri yönlendirebilen minik bir aletin içine yerleştirilmektedir ve ayarları yapıldıktan sonra bu alet, evi sanki gerçek sahibi yönlendiriyormuş gibi yönetmeye başlayacaktır.





Kurabiyenin içindeki program tamamen kişinin kendi zihnini kopyalamıştır ve program, ilk kendine geldiğinde kendisini gerçek insan sanmaktadır ve Matt'da, ona bu durumu açıklamakla ilgili çalışmaktadır. Yanında programın ayarlarını yapabileceği bir ekran vardır ve aletin içindeki program Greta, kendisini insan sanarak konuşmaya başlayacak ve Matt, ona tüm gerçekleri anlatacaktır. 

Duyduklarına inanamayan program Greta'ya sanal bir beden verecek ve program Greta, kendisini aletin içinde önünde bir kumanda paneli varken bulacaktır. Aynı zamanda Matt'i gören program Greta, görevinin evi kontrol etmesi gerektiğini öğrenecek, orijinal Greta'nın kopyası olduğu için bunu çok iyi bir şekilde yapacağını söyleyen Matt'e karşı çıkacaktır ve bu görevi kabul etmeyecektir. Bunun üzerine Matt, O'na aletin içinde 10 saniyeyi 3 hafta geçirmesi gibi bir ceza verecek ve yapayalnız hiçbir şey yapmadan 3 hafta geçiren program Greta, yine kabul etmeyince bu sefer 6 aylık bir ceza verecek ve aletin içinde çok kısa bir zamanda 6 ay geçiren program Greta, sonunda görevi kabul edecek ve Matt'in istediklerini yapacaktır. 

Aynı zamanda tecrit olayı fazla uzatılırsa programlar bozulmaktadırlar ve sonrasında ucuz video oyunlarına bu programları satmaktadırlar. Bunun için hassas bir denge halinde bu ayarlamayı yapmalıdır ve bu seferki işinde başarılı olan Matt, güvenli bir şekilde aleti gerçek Greta'ya teslim edecek ve program Greta, her gün rutin bir şekilde Greta'nın istediği gibi evini düzenlemeye ve yönlendirmeye başlayacaktır.





Ve bunların üzerine Potter, kendi hikayesini anlatmaya başlayacaktır. Potter ve Beth'in mutlu giden evlilikleri Potter'ın çöp kutusunda hamilelik testi bulması ile bozulmaya başlayacaktır. Eşinin hamile olduğunu öğrenen Potter, sevinçle bu durumu karşılayacak ancak Beth, O'nun kadar istekli olmayacaktır.

Bu çocuğu istemediğini söyleyen Beth, Potter'ın tepkisi ile karşılaşacak ve aralarında çıkan tartışma yüzünden Beth, yapay gözü sayesinde Potter'ı engelleyecektir ve Potter ile aralarındaki bütün iletişim bir anda yok olacaktır. Ertesi gün evi terk eden Beth, bir daha Potter ile görüşmek istemeyecek ve engellenen kişi, kendisini engelleyene hiç bir şekilde mesaj gönderememektedir ve arayamamaktadır. Zaten karşılıklı görüşme imkanları kalmamıştır ve Potter, artık Beth'e ulaşamaz bir hale gelmiştir. İş yerinden de istifa eden Beth'e ulaşamayan Potter, artık resimlerini bile göremez hale gelmiştir. 

Bir kişi engellenince O'nun hayatı kararmaktadır, engelleyen kişiye kesinlikle ulaşması söz konusu olmadığı gibi anılarından da kaybolmaya başlamaktadır. Bu şekilde geçen aylar sonrasında Beth'i bir gün kasabada flu şekilde fark edecek, hamile olduğunu anlayacak ve karşısına geçerek engeli kaldırmasını isteyecektir ancak polisler, Potter'ı alacak ve bundan sonra engele yasak bir hükümlülükte eklenecektir. Artık Beth'e 10 metre yaklaşırsa GPS'den yerini anlayıp hapse göndereceklerdir. Aradan aylar geçecek ve bir gün evinde televizyon izleyen Potter, Beth'in ölüm haberini alacaktır. 





Öldüğü için engeli kalkmıştır ve uzun zaman sonra ilk kez Beth'in resmini televizyonda görmüştür. Bunun üzerine kızına ulaşmak için her Noel'de sürekli gidip kontrol ettiği Beth'in babasının evine gidecek ve bu sefer küçük kızın engelinin de kalktığını görecektir. 

O'nun kendi kızı olduğunu düşünen Potter, O'na bir kar küpü almıştır ve dışarıdaki küçük kız yüzünü döndüğünde, O'nun asya uyruklu biri olduğunu anlayacak ve aslında Beth'in kendisini en yakın arkadaşı asyalı Tim ile aldattığını ve bu çocuğun O'ndan olduğunu anlayacaktır. Beth, Tim'den hamile olduğu için O'nu terk etmiştir ve bu yüzden açıklama yapamamıştır. 

Ancak ruhsal bir bunalım içine giren Potter, Beth'in babasının evine girecek ve babasına kendi kızının nerede olduğunu söyleyecektir. Babası ise Potter'ın kızı olmadığını söyleyince, girdiği bunalım yüzünden elindeki kar küpü ile Beth'în babasını öldürecektir ve sonrasında evden çıkıp, kendisini alkole verecek ve sokaklarda yaşamaya başlayacaktır. Bu sırada dışarı çıkan asyalı küçük kız ise ölü bulanacaktır. Sonrasında polisler Potter'ı bulacak ve işlediği suçtan dolayı hapse atacaklardır ancak kendisinin itiraf etmesi gibi bir eksiklik söz konusudur. Bu eksiklik ise, bu olayı evin içinde Matt'e anlattıktan sonra tamamlanacak ve Potter'ın da aslında gerçek Potter'ın zihninden alınmış bir kopya olduğu ortaya çıkacaktır. Cinayeti itiraf etmesi için bir hafta öncesinden gerçek Potter'in kafasına yerleştirdikleri kurabiye programdır ve bunları itiraf ettiren Matt, aletin içinden çıkacak ve bu iş karşılığında özgürlüğünün verilmesini isteyecektir. 






Matt, Harry'in cinayeti yüzünden hapse girmiştir ve yetkililer sözünde duracak ve Matt'e özgürlüğünü vereceklerdir. Ancak bir şartla, tüm toplum tarafından engellenmiş şekilde... Ve Potter'ın kurabiye programına da polisler, anlamsız bir şekilde 1000 yıllık ceza uygulayacaklardır. Böylelikle film son bulacaktır.

Birbirinden ayrı oldukça etkileyici 3 ayrı hikayenin anlatıldığı, yapay gözler şeklinde ileri bir teknolojinin kullanımı sonrasında ne gibi sonuçların doğabileceğini izleyeceğiniz, birbirinden orijinal ve etkileyici konuları ile Black Mirror dizi serisinin 2. Sezon 4. Bölümü olan Netflix yapımı, dram, suç, gerilim ve bilim kurgu filmidir.