Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

18 Temmuz 2019 Perşembe

Sinema: Uyumsuz - Divergent - Bilgeler, Barışcıllar, Adiller, Korkusuzlar, Fedakarlar ve Uyumsuzlar... / Konusu, Özeti, Afişler

Uyumsuz, Divergent

Oyuncular; Shailene Woodley, Theo James, Kate Winslet
Yönetmen; Neil Burger
Tür; Post Apokaliptik, Aksiyon, Bilim Kurgu

Konusu; Dünyanın geri kalanının yok olduğunu düşünen bazı insan toplulukları, kendi aralarında çevresi duvarlarla örtülü bu yaşadıkları şehirde ( Chicago ) beş gruba ayrılmışlardır. 

Özeti; Bu gruptakiler, zeki olanlar mantık ve bilgiye değer verenler, bunlar bilgelerdir, her şeyi bilirler. Barışcıllar, toprağı ekerler, bu onlar için iyilik ve ahenk demektir, her zaman mutludurlar. Adiller, dürüstlüğe ve disipline değer verir, doğruyu söylerler, bazen söylemelerini istemeseniz bile. Birde korkusuzlar vardır, onlar koruyuculardır, askerler, polisler, cesur, korkusuz ve özgürdürler. Bazıları cesurların deli olduğunu düşünürler, bir bakıma öyleler. Ve fedakarlar, diğerleri onlara tutucu diyorlar, basit hayatlar yaşıyorlar, özverili, kendini başkalarına yardıma adamış, hiç bir yere uyum sağlayamayan grupsuzlara bile yardım edip onları besliyorlar. Kamu çalışanları oldukları için devleti yönetmek için onlara güvenilmektedir. Toplumda her şey işler ve herkes nereye ait olduğunu bilir, uyumsuzlar hariç.






Ve bu toplumda belirli bir yaşa gelen insanlar testlere sokulurlar, kişilerin kim ve nereye ait olduğunu söylerler ve bunun üzerine gençler kendi gruplarına karar verirler. Beatris, kardeşi Caleb, annesi Natalie ve babası Andrew ile fedakarlık grubunda bulunan bir ailedir. Beatris, fedakarlık grubunda kalmak istememektedir ama testinin sonucuna göre karar verecektir.

Testin sonucu Beatris'de uyumsuz olarak çıkar, yani bütün grupların özelliklerini kendi yapısında bulunduran üstün bir gruptur ve bu gruptan nadir insanlar çıkmaktadır. Aynı zamanda toplum bu grubu istememektedir ve uyumsuz çıkan insanları öldürmektedirler. Test sorumlusu bunu bildiği için Beatris'i uyarır ve O'nu fedakar olarak gönderir.

Seçimler olduğunda ise Beatris, cesurları seçecektir, kardeşi ise bilgeliği seçecektir. Aynı zamanda toplumda devleti bilgeliğin yönetmesi için ayrılıklar olmaya başlamıştır ve bilgeliğin başındaki Jeanine Matthews, bu fikrin en başındaki savunucusudur. Bütün grupların dersleri farklı şekilde olmaktadır ve ona göre mekanlara ayrılırlar. Hepsi kendi seçtiği grupla aynı yerde yaşayacak ve artık ailelerini göremeyeceklerdir. Beatris, cesurlara katılır ve bu sırada ismini değiştirir, artık Tris olarak anılacaktır. Aynı zamanda Tris, bir uyumsuzdur ve elinden geldiğince bunu belli etmemeye çalışacaktır. Ancak cesurluk içerisindeyken dersler ve testler sırasında kendisi ile yakınlık kurduğu hocası Four, yani dört, Tris'in uyumsuz olduğunu anlar ama bunu kimseye söylemez. Bu sırada şehirde bilgeliğin düzenlediği bir darbe hazırlığı olmaktadır ve amaçları insanları yönetebilecek etkiye sebep olan iğnelerle insanları, özellikle cesurları yönetmek ve fedakarlığın devleti yönetmesi konumunu ellerinden almaktır.








Aynı zamanda bütün öğrencilerin şu ana kadar aldıkları dersleri verdiklerini ispatlamak için bir final testi yapılır ve bu final testinde Tris, kendinin uyumsuz olduğunun anlaşılmaması için gereken her şeyi yapacaktır ve anlaşılmadan testi bitirecektir.

Sonrasında bütün korkusuzlara bu iğneden yapılmıştır ama Tris, uyumsuz olduğu için bu iğne O'nu etkilememiştir. Herkes trans halde iken Tris, olanları anlamaya çalışır ve iğneden etkilenmiş rolü yapar. Bu durumu bilen Four'da kendisine iğne yaptırmamış ve trans haline girmemiştir.
Artık bilgelerin kontrolünde olan korkusuzlar, fedakarları gasp ederler ve bir çoğunu öldürürler. Tris, bu sırada Four ile birlikte ailesini kurtarmaya çalışacaktır ama ailesi önceden haber aldığı için güvenli bir alana kaçmıştır. Bu sırada Tris ve Four'un gizlendiği anlaşılır ve Four tutsak alınır. Tris'i ise ölmesi ile sonuçlanacak bir şekilde annesi kurtarır. 

Annesinin ölümünden sonra Four'u kurtarmak isteyen Tris, Four'un tutsak edildiği alana gider ama Four'a iğne yapmışlardır ve Tris'i tanımamaktadır. AmaTris'in çabaları sonucu O'nu hatırlayacak ve yanlarında bulunan Jeanine Matthews'in şu sözlerini Tris kaçarken kendisine tekrar söyleyecektir. '' Beni yanlış anlama, direnişinde muazzam bir güzellik var''. Sonrasında bütün korkusuzları trans halinde iken yönettikleri makineyi kapatırlar ve olay yerinden trenle ayrılırlar. Filmin ilk serisi böylelikle son bulur.

Şimdilik üç seriden oluşan, duvarların arkasında neler olduğunu ise diğer serilerinde ancak öğrenebileceğiniz, konusu itibarı ile izlemekten zevk alacağınız post apokaliptik aksiyon ve bilim kurgu filmidir.