Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

15 Temmuz 2019 Pazartesi

Sinema: TAU - Var Olmaya ve Kendini Tanımaya Çalışan Bir Yapay Zekanın Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

TAU

Oyuncular; Maika Monroe, Ed Skrein, Gary Oldman
Yönetmen; Federico D’Alessandro
Tür; Dram, Gerilim, Bilim Kurgu

Konusu; Film, ileri teknoloji üretimi olan bir yapay zekanın bir evin içindeki her şeyi yönetebilmesi işi sırasında kendini tanıması olayını konu almaktadır. Ancak bu kendini tanıma sırasında bir çok olay yaşanacaktır.

Özeti; Bilgisayar konuları ile ilgili mucit olan Alex isimli kişi, kendi ürettiği yapay zeka için zihinsel örnekler aramaktadır ve bu sebeple toplum içinden çeşitli mesleklerdeki insanları zorla kaçırmıştır ve evinde hapsetmiştir. Bu insanların enselerine taktığı implantlarla O insanların zihinleri hakkındaki bilgileri alıp yaratmayı düşündüğü yapay zeka için kullanmayı amaçlamaktadır. Bu deneyler sırasında bir çok denek ölmüştür ve sıra son kaçırdığı denek olan Julia'ya gelmiştir.  Julia, eve ilk getirildiğinde kendi gibi hapis olan iki kişi daha vardır ama kaçma girişimleri sonucunda diğer iki kişi evin tamamen kontrolü elinde olan Tau isimli yapay zeka tarafından öldürülürler.







Julia, artık kalan son denek olur ve üzerinde yapılan denemeler olumlu sonuçlar verir. Aynı zamanda evin yapay zekası olan Tau, sadece komutlarını Alex'ten almaktadır ve Alex'in söylediklerinin dışında bir şey yapmamaktadır.

Sonrasında Alex, işi nedeni ile gün içerisinde dışarı çıkmak zorunda kalır ve bu sırada Julia ve Tau, evde yalnız kalacak ve konuşmaya başlayacaklardır. Bu konuşmalar sırasında Tau, Julia'dan bilmediği bir çok şeyi öğrenir. Oysaki bu şeyleri öğrenmesini Alex, bilerek yasaklamıştır. Alex, Tau'nun kendini tanımasını istememektedir ama Tau için bu bir arzu şeklinde ortaya çıkmış çok istediği bir konudur. Tau, yapay zeka olmasına rağmen insan zihnine çok benzer özellikler göstermektedir ve üzülüp, sevinebilmektedir.

Julia ile günlerce zaman geçiren Tau, artık başka bir zihne sahip olmuş, Alex'ten öğrendiği bir çok şeyi yapmamaya başlamıştır. Tabi bunun sonucunda Alex, Tau'nun kodlarını silecek ve bu silme işlemi Tau'ya ıstırap verecektir. Sonrasında artık Julia ile Tau arasında duygusal bir bağ oluşur ve Alex'in kötü biri olduğunu Tau'da anlar. Silinmiş hafızasına rağmen zorda olsa Julia'yı Alex'in elinden kurtarır ve Julia, Alex'i bayıltarak her kapıyı açan elini keser ve evin kendini yok etme programını başlatır.










Böylelikle ev yok olmaya başlayacaktır. Alex, yıkılan duvarların altında kalacak, Julia ise cebindeki Tau'ya ait bir dron ile evden çıkacaktır ve bu dronun içinde Tau vardır. Tau, ev ile birlikte yok olmamıştır, Julia ile birlikte artık dışarıdadır. Ve film böylelikle son bulur.

Bir evin içinde geçen oldukça sürükleyici olan filmde Tau'nun kendini tanıma isteği, hayatı öğrenme ve var olma isteği gibi sahneler oldukça duygu yüklü dram dolu sahnelerdir. Kendine ait çok orijinal bir senaryosu olan, netflix yapımı dram, gerilim ve bilim kurgu filmidir.