Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

19 Temmuz 2019 Cuma

Sinema: Başlangıç - Inception - Bir Bilinç Altı Casusunun Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Başlangıç, Inception

Oyuncular; Leonardo DiCaprio, Marion Cotillard, Ellen Page
Yönetmen; Christopher Nolan
Tür; Gizem, Aksiyon, Bilim Kurgu

Konusu; Film, insanların rüyalarında zihninden ve bilinç altından bilgiler çalabilen, hatta yeni bilgiler yerleştirebilen bir casusun yaşadığı olayları konu almaktadır.

Özeti; Dom Cobb, bu konuda uzman bir bilinç altı bilgi hırsızıdır ve bu durum yasal olmadığı gibi de aynı zamanda çok tehlikeli bir iştir. Film, Salto isminde bir iş adamının zihinlerinde iken başlıyor ve Salto, Dom'un rüyasındaki yaptığı oyunları anlıyor. Bunun sonucunda rüyadan uyanınca Dom'u bulur ve O'na çok büyük bir iş teklifinde bulunur. Bu iş sonucunda polis tarafından aranan ve ülkeye girmesi yasaklanmış Dom'un, bu aranma ve suç dosyası kapatılacaktır ve sonucunda uzun zamandır görmek istediği çocuklarını görecektir. 







Dom, aynı zamanda geçmişte karısını öldürmekten aranmaktadır ama karısını yani Mal'i, O öldürmemiştir, kendisi intihar etmiştir. Sebebi ise, Dom zamanında Mal'i de bu rüyalar alemindeki yaşamlara götürmüştür ve ikisi o kadar derinlere inmişlerdir ki bir araf alanında yıllarca Mal ile kalmışlardır.

Bu rüyadaki yaşamların özelliği olarak zaman çok farklı geçmektedir ve rüya içinde rüya metodu ile zaman kavramı çok daha fazla değişiklikler kazanmaktadır. Mesela günümüz dünyasındaki 5 dakika, birinci katman rüyasına girenler için 1 saat olarak, ikinci katman rüyasına girenler için 2 hafta, üçüncü katman rüyasına girenler için 6 ay ve daha fazla katman rüyalarına girenler için yıllarca zaman anlamına gelmektedir. 

İşte Dom ve Mal, kendilerini zorlamışlardır ve en alt katmanlara gelip burada yıllarca kalmışlardır ve sonrasında geri dönen Mal, gerçek dünyanın gerçekliğini kabul edememiş ve kendini öldürmüştür. İşte bu ölüm olayından ise Dom sorumlu tutulmuştur ve bu yüzden aranmaktadır. Ama bu son gelen iş sonucunda Dom, bu suç dosyasından kurtulacaktır ve bu iş O'nun için çok önemlidir. Salto'nun teklif ettiği iş ise, çok zengin ve başarılı bir iş adamı ölmek üzeredir ve bu iş adamının Fischer isminde bir oğlu vardır. Ve babası ölünce oğluna geçecek babasının bütün imparatorluğunu parçalaması için Fischer'in zihnine bu konuda bilgiler yerleştirmelerini istemektedir.





Ve Dom, bu işi kabul eder. Sonunda kendine ait bir ekip toplar ve ekibi ile işe başlar. Mimar Ariadne, asistan Arthur, kalpazan hırsız Eames, Kimyager Yusef ve Dom, hepsi bu konuda işe koyulurlar.

İnsanları uyutmak için gereken birleşimleri ayarlarlar ve Fischer'ın babasının cenazesi ile gittiği uçağa binerler. Bu uçağın olduğu hava limanını Selmon satın almıştır. Ve uçağın içinde Fischer'e suyun içinde bu karışımı içirirler ve 6 saat sürecek uykuya dalarlar. Akabinde ekipte O'nunla birlikte rüyaya dalar ve Fischer'ın rüyasına, zihnine girmiş olacaktır hepsi ve burada Fischer'e babasının imparatorluğunu yıkması için bilgi aşılayacaklardır. Ancak işler hiç istedikleri gibi olmaz. 

Rüyalarda her insanın bilinç altı, zihin mekanizmasının kendisini koruması için yansımalar olarak adlandırdıkları zihin koruyucu varlıklar üretir ve birilerinin zihne, rüyaya girdiğini anlayınca zihin, bu insanlar, varlıklar, olaylar ile rüyaya girenlere saldırmaktadır. Fischer'in zihni ise bu konuda özel korumalıdır. Fischer'in rüyasına girerler ve O'nu bir senaryo icabı kaçırırlar ancak istedikleri bilgiyi alamazlar. Bu sefer bir katman daha aşağı inerler, burada da istediklerine ulaşamazlar sonra bir katman daha aşağı inerler ve bu her katmanlar arasındaki zaman farklı çok büyüktür. Hepsinde uykuda olan bu kişiler en alttaki katmanda yaşamaktadır ve her katmanda öldükleri zaman bir üst katmanda uyanırlar ve gerçek hayata dönmeleri içinde ilk katmana geçmeleri gerekmektedir .







Fischer'in içinde çok gizli bilgiler olduğunu düşündükleri babasından kalan bir kasası vardır ve sonucunda buna ulaşırlar ama içinde aradıkları şeyi bulamazlar. Ama bu katmanlardan birinde Salto vurulmuştur ve bu sebeple arafa düşmüştür. Arafa düşenler ise içeride yıllarca kalabilmektedir.

Aynı zamanda Dom'un bilinç altı Mal'in hatıraları ile doludur ve bu hatıralar O'nu sürekli rahatsız etmektedir ve içeride işlerini hep zorlaştırmaktadır. Artık en alt katmana inmiş olan Dom, çıkmadan önce araftan Salto'yu çıkarmak ister ve O'nu bulur. Diğerleri sıra ile katmanlarda uyanarak kurtulurlar ama Dom'un akıbetinin tam olarak ne olduğu belli olmadan film bitecektir.

Çünkü bu rüya işine girenlerin hepsinde kendilerinin rüyada mı yoksa gerçek hayatta mı olduklarını anlamasına yarayan totemleri vardır ve Dom, katmanlardan çıkıp uçağın içinde uyandıktan sonra ailesinin yanında gider ve kendisine ait totemi kullandığında totem gerçek hayatta olmadığı mesajını verir ve film biter.

Çok sürükleyici bir senaryosu olan, aksiyonun hiç durmadığı, heyecan verici görsellerin içinde bulunduğu ve hayal dünyanıza bilgi katacak özelliklerde, yer yer gerilim ve dramında olduğu, izlemenizi tavsiye edebileceğimiz gizem, aksiyon ve bilim kurgu filmidir.